Pe 15 ianuarie 2013, la 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, câteva sute de gălăţeni au fost prezenţi la ceremonia de inaugurare a celei de-a cincea filiale a Bibliotecii “V. A. Urechia” din Galaţi. Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu”, fostul Liceu Metalurgic, situat în cartierul Micro 40, va găzdui filiala ce-i poartă numele istoricului şi academicianului Paul Păltănea (1924-2008), autorul “Istoriei oraşului Galaţi de la origini până în 1918” şi fost bibliotecar al aceleiaşi instituţii.
Noua filială pune la dispoziţia cititorilor peste 50.000 de documente, cu obiectivul de a mări colecţia până la 120.000 de exemplare, disponibile pentru împrumut şi sala de lectură, şi acces la internet. Directorul Bibliotecii “V. A. Urechia”, Ilie Zanfir, şi-a exprimat bucuria de a avea posibilitatea extinderii accesului la cultură şi în zonele limitrofe ale oraşului precum şi dorinţa înfiinţării unei biblioteci destinate copiilor în sediul Clubului Sidex, din cartierul Ţiglina I, acolo unde, pe vremuri, primarul Galaţiului, Marius Stan, visa deschiderea primei biblioteci a unui club de fotbal.
La acest eveniment au fost prezenţi numeroşi reprezentanţi ai administraţiei locale, în frunte cu primarul Marius Stan, viceprimarul Florin Popa, deputatul Aurel Nechita, preşedintele Consiliului Judeţean Nicolae Bacalbaşa, Marius Mitrof, Cristi Căldăraru, dar şi familia remarcabilului cercetător, Paul Păltănea. Slujba de sfinţire a noului sediu a fost oficiată de părintele protopop Eugen Buruiană. Câţiva copii de la grădiniţa “Otilia Cazimir”, îndrumaţi de educatoarele Carmen Chiurtu şi Alina Lazăr, i-au întâmpinat pe invitaţi cu pâine şi cu sare, iar după discursul oficialităţilor au prezentat un moment emoţionant de reproducere din poezia lui Mihai Eminescu: “Revedere”, recitată de Andreea Andrei şi Maria Luchian, “Somnoroase păsărele”, de Alexia Domniţanu sau “La mijloc de codru”, de Crina Munteanu.
Autor: Tatiana Scurtu-Munteanu
liviu rebreanu says
Poate trimite si in comuna Balabanesti carti pentru biblioteca noastra comunala eu nu inteleg de ce sa investit atatia bani doar ca sa fie mereu inchisa .Regretam perioada cand comunistii erau la putere ca totusi nu sau inchis toate unitatile de cultura.
Liviu Guta says
De ce ti-ai ales acest pseudonim daca ai probleme cu gramatica?Vorba marelui Eminescu;”Insirand cuvinte goale,/Ce din coada au sa sune.”Ai si tu o problema, biblioteca comunala….Lasa cititul,ca oricum nu se prinde de tine,fa ceva util pentru societate!
Florin says
De ce sunt cuvinte goale? Că ne convine sau nu, omul spune adevărul, are curaj şi verticalitate! Biblioteca din Bălăbăneşti a funcţionat doar în campanie electorală! Caminul Cultural este deschis la nunţi, botezuri sau când aterizează vreun ministru în prag de alegeri! Site-ul Primăriei a fost realizat în bătaie de joc şi este actualizat când mai primesc la secretariat un raport de la Finanţe în care se specifică clar publicarea lui on-line! etc.
Puteţi să ne spuneţi ce aţi realizat dvs pentru Bălăbăneşti şi societate românească? Nu de alta, dar vrem să vă urmăm exemplul!
liviu rebreanu says
Pai daca nu se prinde nimic mai bine sa murim ca si asa suntem prosti si moartea e singura solutie.