Vin băieții de la Galați cu nevestele și odraslele după ei. Ograda era plină. Buna dispoziție era la ea acasă – vin pe masă și hărmălaie în curte.
La un moment dat se aude o voce din chiler:
- Mamă pe care o tăiem?
- Măi Ghiță, c-o fi – c-o păți, uite pe aia roșcată că parcă nu prea se mai ouă și-i numai bună de borș!
Zis și făcut!
- Ioane pune ceaunul pe foc, că acuș intru să prind găina!
Intră Ghiță-n țarc, s-o prindă pe Roșcată. Săreau găinile cotcodăcind ca grăunțele de floricele în ceaun. După vreo cinci minute – liniște! Iese cu găina la subsuoară în arie, la tăietor. Câinele începuse să se agite în lanț așteptând cu nerăbdare sfârșitul tragic al bietei păsări. Într-o clipită săraca vietate se zvârcolea în ghearele morții.
- Ioane-i gata clocoteala?! Hai mai repede că lui Țumbi îi miroase a fripturică!
- Îi gata, acum cobor cu ea!
Cu cuțitul și capul găinii într-o mână și cu vietatea apucată de picioare în cealaltă trece dincolo de portiță aruncându-i capul în ceaunul cu apă clocotită! Apoi îl scoate cu cleștele de la plită și-i spune lui Ion hotărât:
- Hai bagă găina-n ceaun ce mai astepți!
- E Alba! E preferata mamei!
- Și?
- Mă, dar mama a spus să o tai pe aia roșcată?!
- Daaaaaaa? … întrebă Ghiță ironic. Așa a spus mămica?! … continuă el pe același ton. Bine Ionel, ia intră tu-n țarc și-o prinde pe aia roșcată dacă vrei să mănânci! Hai intră, ce tot stai pe gânduri!
Ion ezită din nou, atunci Ghiță-i spuse pe un ton și mai hotărât:
- Măi băiatule uite cum stă treaba, că văd că la teorie ești bun dar cu practica stai prost! Intră în țarc și prinde Roșcata ca să facem ce-a spus mama! Poate ești tu mai bun la prins găini, le drăgănești mai des, vorbești cu ele, …. eu știu ce le spui tu! Hai rapid, cât apa e încă fierbinte!
- Și mama ce-o să zică?!
- Ție nu o să-ți spună nimic, … căci faci ce spune mama!
Intră Ion, prinde găina, o taie, o bagă în ceaun și se apucă de smuls.
Nu trece mult, din vie, de după casă apare și stăpâna cu un mănunchi de ștevie în mâini și niște urzici amestecate cu lobodă în poală. Se uită de departe la ceaun, totu-i pare în regulă. Ion smulgea găina roșcată. Numai că pe masă afară într-un lighean mare de tablă domnea regește altă găină așteptând să fie pârlită!
Măi să fie! Afurisitul de Ghiță a tăiat alta! Bată-l să-l bată norocul! Săraca … să vezi că-i Alba, și-i plină de ouă!
Apare și Ghiță cu o găleată de apă rece din grădină și se face că nu o aude bolborosind singură în jurul ligheanului!
- Cum te scăp din ochi, cum își faci de cap, ai?!
- Eu?!!! Dar ce-am făcut mămăiță?
- Mămăiță?!!! Las că mai vedeți voi ouă? La târg cu voi! Dacă vă las de capul vostru, în două- trei zile nu mai rămâne nimic în curte! Și porcul din coteț l-ați jupui de viu!
- M-am gândit și la Gigel numai că-i cald și am prea mult de muncă! Da ce credeai matale că hrănești toată șleata asta din ogradă cu porumbelul pe care l-a tăiat Ion? Ia să vezi colo când or intra azi și mâine șase-șapte săpi în vie și-n porumbul din vale cum o să meargă treaba! Treabă bună cu burta goală unde-ai mai auzit?!
Anii s-au scurs iar curtea și gradina au rămas învăluite într-o liniște deplină. Din Fundătură crucile lor privesc tăcute valea copilăriei și casa părintească.
Text: Florin Munteanu
Leave a Reply