Ţăranii din judeţul Galaţi se pricopsesc cu parcuri pentru “îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi a calităţii aerului” * S-au aprobat finanţări consistente pentru şase comune, însă pentru niciunul dintre proiecte nu sunt documente care să ateste, aşa cum cere legea, că ar exista poluare ce trebuie combătută * La Barcea, parc de zeci de mii de euro, iar pe drumuri îţi rupi gâtul prin gropi
Guvernul Boc a alocat, în anul 2011, zeci de milioane de euro pentru a amenaja spaţii verzi. Însă nu pentru orăşenii sufocaţi între blocurile de beton ci, stupefiant, pentru oamenii de la ţară. E absurd să procedezi astfel, mai ales pe timp de criză, dar chiar aşa s-a întâmplat. Prin intermediul Hotărârii de Guvern 110/2011 (publicată în Monitorul Oficial Nr.122/17 februarie 2011) Guvernul a dat, la nivel naţional, nu mai puţin de 214.548.162 lei (47.677.369 euro) pentru extinderea suprafeţelor aferente spaţiilor verzi din localităţi, inclusiv din comune şi sate. Scopul declarat era să ajungem şi noi la aceeaşi suprafaţă de spaţiu verde per cap de locuitor ca şi vest-europenii. Că tocmai iarba verde şi aerul curat îi lipseau, mai cu seamă, ţăranului!
În judeţul nostru, niciunul dintre cele patru oraşe (Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti) nu a primit bani pentru parcuri prin intermediul HG 110/2011, fiind aprobate însă şase proiecte de finanţare depuse de comune, evident cu primari «portocalii». Astfel, potrivit actului normativ, s-a dat undă verde finanţărilor destinate creării de noi parcuri pentru îmbunătăţirea calităţii mediului în: Movileni (990.000 lei), Gohor (989.999 lei), Tuluceşti (776.107 lei), Barcea (565.835 lei), Bălăşeşti (447.932 lei) şi Piscu (422.102 lei). În total, 4.191.975 lei alocaţi pentru a le da aer curat unor oameni care au mult mai mare nevoie, de fapt, de apă, de canalizare şi de drumuri asfaltate.
Şi pentru că aerul de la ţară este mai curat decât cel de la oraş, în unele cazuri se simte şi mai bine parfumul banilor alocaţi nu pentru a ajunge în parcuri, ci în diverse buzunare. Am analizat cazul comunei Barcea, unde suma necesară pentru construcţia parcului a scăzut, odată cu schimbarea primarilor, cu peste 40.000 de euro. Oricum, parcul bărcenilor e în continuare foarte scump, iar investiţia rămâne nejustificată, de vreme ce pe drumurile din Barcea – chiar şi pe cele parţial asfaltate – îţi rupi maşina în două. Puteţi citi articolul complet AICI.
Autor: Gabriel Kolbay
Sursa: Viaţa Liberă Galaţi
Leave a Reply