Consilierii falimentari în propriile afaceri trebuie să decidă viitorul economic al judeţului Galaţi * De la jocuri de noroc de peste 56 milioane de lei, consilierul Dan Cristian Neicu a raportat la Finanţe o „gaură” de aproape 200.000 lei * Din afaceri cu carburanţi de 30 milioane de lei, „săracul” Eugen Durbacă a obţinut o rată a profitului cu doar puţin peste unu la sută * De la afacerile cu statul ale lui Viorel Cristovici la coaforul lui Iulian Aramă şi morişca firmelor lui Marian Vicleanu * Ionel Daniel Butunoiu a dat chix în afaceri, dar a fost propulsat pe un post de senator
Cu 14 oameni de afaceri ajunşi pe posturi de consilieri judeţeni, dintr-un total de 35, mai că-ţi vine să spui că la Galaţi are cine să priceapă cum vine treaba cu mediul privat şi strategiile de dezvoltare economice. Din păcate, realitatea este cu totul alta. Judeţul Galaţi este lipsit de o strategie clară de dezvoltare economică, nu una „pe hârtie”, ci una cu obiective clare, cu priorităţi şi proiecte concrete. Explicaţia e una clasică: „peştele de la cap se împute”. Cu rare excepţii, performanţele „oamenilor de afaceri” din CJ Galaţi sunt la limita falimentului, dar plăpumioara banului public le asigură o viaţă mult mai lipsită de griji decât celor nevoiţi să trăiască sub preşul găurit de taxe şi impozite al mediului privat.
Şi profitul, unde este profitul?
La categoria grea a consilierilor care conduc sau fac parte din acţionariatul unor societăţi care depăşesc la cifra de afaceri un milion de lei, topul este dominat de doi consilieri PC. Primul dintre ei Dan Cristian Neicu. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, firma acestuia, SC NEIDAN SRL, specializată pe activităţi de jocuri şi noroc şi pariuri a avut în 2011 în jur de 27 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 56,5 milioane de lei! Se pare însă că, în afaceri, dacă este să ne luăm după datele contabile, Neicu nu este prea iubit de zeiţa Fortuna, altfel nu se explică de ce, într-un domeniu atât de profitabil precum cel al jocurilor de noroc, a reuşit să încheie 2011 pe minus, cu o pierdere de 177.816 lei! Neicu a fost, se pare, urmărit de ghinion şi în 2010, când, la o cifră de afaceri de 38,43 milioane de lei, firma consilierului PC s-a ales cu o „gaură” de 408.828 lei!
Ceva mai bine îi merge „săracului” Eugen Durbacă. Spunem „săracul” pentru că, dacă este să ne luăm după declaraţia de avere, Durbacă nu deţine decât un apartament de 67 mp, un garaj şi o Dacia din ’84. Dacă însă ne luăm după declaraţia de interese şi Registrul Comerţului, Durbacă este fericitul deţinător al unei cote de 75 la sută din SC Delta Rom SA, companie cu 71 de angajaţi. Specializată în comerţul cu carburanţi, firma lui Durbacă a avut în 2011 o cifră de afaceri de nu mai puţin de 30,86 milioane de lei. În mod ciudat, deşi benzinăriile sunt o afacere cel puţin la fel de profitabilă ca jocurile de noroc, profitul declarat de Delta Rom în 2011 a fost de doar 1,38 la sută din cifra de afaceri, respectiv 0,42 milioane de lei! Durbacă mai deţine şi SC Delta Com’93 SRL, firmă care, în prezent, „vegetează” în aşteptarea unor vremuri mai bune. Vremuri de care Eugen Durbacă se pare că nu va duce lipsă, dat fiind faptul că, în urma alegerilor parlamentare, va schimba mandatul de consilier judeţean cu cel de senator.
Pe locul trei ca cifră de afaceri, la distanţă mare de Neicu şi Durbacă, se află liberalul Viorel Cristovici. Firma acestuia, SC Majestic Comexim SRL din Tecuci, are 42 de angajaţi şi este specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat. Firma a avut în 2011 o cifră de afaceri de 2,43 milioane de lei. Cea mai mare parte din bani au intrat în firmă ca urmare a unor contracte încheiate cu autorităţile publice. Cel mai consistent este contractul încheiat cu Primăria Adjud, în valoare de 2,4 milioane de lei, urmat de contractele pe perioade ceva mai lungi cu primăria din Bălăbăneşti (218.050 lei) şi primăria din Corod (1,3 milioane de lei). În ciuda faptului că, în general, contractele cu autorităţile publice sunt extrem de profitabile, SC Majestic Comexim SRL dezminte, după declaraţiile fiscale, această regulă. Profitul net al firmei a fost de doar 1,45 la sută din cifra de afaceri, adică cu puţin peste 35.000 lei.
Puteţi citi articolul complet în cotidianul local Viaţa Liberă Galaţi.
Autor: Ovidiu Amălinei
Sursa: Viaţa Liberă Galaţi
Leave a Reply