Cursa înarmării comunale (fragment din articol)
Din miile sau zecile de mii de lei care s-au cheltuit pe tunurile şi avioanele care ornează acum diverse zone din judeţ ar fi putut trăi fără probleme câteva zeci de oameni sărmani, vreme îndelungată. Dar cum aleşii nu i-au întrebat dacă au sau nu ce pune pe masă înainte de a investi în tunuri şi avioane, cursa înarmării comunale s-a desfăşurat fără obstacole.
La Matca, primarul Nelu Costea nu a cumpărat nici un tun, dar a moştenit două, plasate în faţa primăriei, din mandatul fostului primar, Ionel Pohrib. Şi s-a gândit că piesele de artilerie grea n-au că să caute acolo. „Nu renunţăm la ele, dacă tot le avem. Doar că le mutăm într-un loc destinat monumentului. Nu mi se pare firesc să fie amplasate în faţa primăriei. Creează un cadru rece şi chiar nu e potrivit ca oaspeţii primăriei – cetăţenii noştri sau cei care vin din alte părţi – să fie întâmpinaţi cu tunurile”, a declarat primarul Nelu Costea. Tunuri – mai mari şi mai frumoase decât cele de la Matca – sunt amplasate şi în faţa primăriei din Schela. Primarul Maricel Petrea spune că cele câteva zeci de milioane de lei plătite către unitatea militară care a livrat tunurile s-au cheltuit cu folos. Au fost piese de artilerie funcţionale pe care primăria le-a cumpărat şi le-a amplasat în faţa sediului, la cadrul unui Monument al Eroilor.
„În fiecare an, avem activităţi aici, pe 14 octombrie, de ziua comunei şi cu alte ocazii. Ni s-a părut o idee bună să amplasăm şi tunurile acolo”, a precizat primarul Maricel Petrea. Târgu Bujor are tunuri, dar nu sunt în faţa primăriei, ci la spital. Cea mai exotică achiziţie a făcut-o însă primăria Bălăbăneşti, una dintre cele mai sărace din judeţ! Nu vă gândiţi la vreo maşină de epocă, la o blindată sau la un tanc. Bălăbăneştenii şi-au luat avion! Modelul este IAR 93, a fost dezafectat de dotările militare şi a bătut drumul tocmai de la o unitate militară din Câmpia Turzii. În cursul anului trecut, valoarea avionului depăşea 2.500 lei. O fi comuna săracă, cu mulţi oameni care n-au unde munci şi abia îşi duc traiul de azi pe mâine, dar cu siguranţă e singura din judeţ care are avion privat!
Articolul complet şi comentariile le puteţi citi AICI.
Autor: Gabriel Kolbay
Sursa: Viaţa Liberă Galaţi
iorgu says
Si daca tot faceti reclama , la ce foame de fier vechi e , sunt sanse mari ca avionul din Balabanesti sa-si ia zborul. Si daca tot o va face sa decoleze si propritarul. In felul acesta va scapa comunitatea de saracia asta ( de primar) .
Florin says
2500 de lei pentru un avion IAR 93 este o sumă extrem de mică. La modul cel mai serios IAR-ul 93 de la Bălăbăneşti este o investiţie utilă având în vedere că zeci de trecători(conducători auto pe ruta DN24D) opresc în comună pentru o fotografie. Mai mult a devenit un punct de referinţă ceea ce scoate Bălăbăneştiul, sărac cum e, din conul de umbră în care a stat mulţi ani. Problema avionului de la Bălăbăneşti nu este achiziţia avionului în sine ci mai degrabă întreţinerea şi paza lui deoarece trebuie revopsit, amplasat şi ancorat cum trebuie … şi ferit de unii indivizi fără educaţie din sat, amatori de suveniruri. Poate vreun vecin sau investitor din zonă deschide un popas, o pensiune, …. şi are grijă şi de avion!
Referitor la şeful administraţiei locale cred că era înţelept dacă făcea un pas înapoi când trebuia (după 2-3-4 mandate). Până una alta, oamenii l-au votat, şi … respectăm votul majorităţii!
Cu toată susţinerea senatorilor şi miniştrilor care s-au perindat prin comună la alegeri, cu toată majoritatea avută în Consiliul Local, cu toată susţinerea politică şi prietenească de la Galaţi, cu toţi banii primiţi din taxele şi impozitele oamenilor se vede “din avion” că administrarea comunei lasă de dorit! … dar … fiecare comunitate are liderii care-i merită, şi fiecare “lider” are interesele şi priorităţile lui !!!
nelutiu says
@ Florin. Frumos acest cuvânt amatori de suveniruri, era bine de specificat acele suveniruri pentru toţi amatorii, fie şi profesioniştii, să fie pe suport electronic, sau hârtie fotografică, nu luate drept amintire părţile componente ale unei aeronave de luptă, al cărei istoric e cunoscut doar de unii!
Mai bine ar respecta iniţiativa luată de persoanele care au faciilitat acest transport istoric( cândva era un pilot Duda-chiar dacă înnebunise în realitate de la accidentul aviatic, în sistemul comunist se ştergeau aceste urme!) am înţeles din unele surse că ar fi d-nul paroh-ofiţer Moraru, căruia ar trebui să-i mulţumim!
Sărbători fericite şi mai multe bucurii cetăţenilor acestei comune gălăţene!