John Balaban (2 decembrie 1943) s-a născut într-un cartier de locuinţe din Philadelphia, părinţii săi fiind imigranţii români Phillip şi Alice Georgies Balaban. Tatăl său a fost un autodidact, și-a însușit singur noțiunile de analiză matematică, a inventat un model de avion, şi a studiat ingineria în România; mama lui a fost o ţărancă bănățeancă “fără studii semnificative”.
John Balaban a scris prima sa poezie, la vârsta de opt sau nouă ani, sub influenţa unor muzicaluri faimoase (cele trei componente ale unui muzical sunt muzica, versurile și cartea; teatrul muzical este o formă de teatru care combină muzică, cântece, dialog vorbit și dans) pe care surorile sale mai mari le cântau în timp ce spălau vasele după cină.
La vârsta de șaisprezece ani a devenit membru al Societății Religioase a Prietenilor în timp ce caută alternative la violenţă din cartierul său. A obținut diploma Bachelor of Arts (BA), specializarea Engleză, cu cele mai mari onoruri la Universitatea de Stat din Pennsylvania, în 1966. Cu sprijinul fundației Woodrow Wilson Fellowship, primit în anul terminal al universității, a studiat Literatura Engleză la Universitatea Harvard, obținând un Masterat în Arte (Master of Arts – AM).
John Balaban a fost un contestatar conştiincios al războiului din Vietnam. A plecat în Vietnam cu Serviciul de Voluntariat Internaţional, a predat la o universitate vietnameză până când a fost bombardată în Ofensiva Tet. A fost rănit în umăr de schije şi evacuat; după recuperare, a lucrat pentru a ajuta copii cu arsuri şi răni din război. A părăsit Vietnamul în anul 1969, dar a revenit în 1971 pentru a lucra la Ca Dao Vietnam, o colecţie de poeme în tradiţia populară Ca Dao.
Prima colecţie de versuri, „După războiul nostru” (1974), a fost recompensată cu premiul Lamont Poetry Selection al Academiei de Poeţi Americani. În 2000, a lansat „Parfum de primăvară”, o colecţie de poezii de HO Xuan Huong, cea mai proeminentă poetă din Vietnam (sec XVIII). Cartea include traduceri în limba engleză şi versiuni, atât în alfabetul vietnamez curent cât şi în sistemul istoric de scris Chu Nom.
Profesorul și poetul John Balaban a scris și alte lucrări care au la bază experienţele sale trăite în Vietnam. Antologia „Lăcuste la marginea verii: poeme noi şi selectate” a câştigat din 1998, premiul William Carlos Williams.
În prezent este un poet extrem de apreciat în S.U.A. și profesor de limba engleză în programul de scriere creativă al Universității de Stat din Carolina de Nord.
Phillip Balaban, un inventator român îngropat în uitare!
Tatăl profesorului John Balaban, Phillip, s-a născut în Philadelfia, în anul 1911, dar și-a petrecut copilăria și adolescența în comuna Lovrin, jud. Timiș pe strada Românească, în satul Schwabisch. Ani mai târziu, Phillip a absolvit Politehnica, la Timișoara. Părinții lui Phillip, ca mulți țărani români din acea perioadă, au emigrat în S.U.A. pentru a câștiga bani și a se întoarce în țară. Phillip (la vârsta de 1 an) și mama sa se întorc în România, la Lovrin (ca o precizare, mama și surorile lui sunt înmormântate în cimitirul din localitate). Tatăl său rămâne în U.S.A., sfârșitul vieții găsindu-l pe tărâm american.
A fost un inginer electrician de succes și a câștigat câteva premii naționale pentru realizarile sale în proiectarea instalațiilor electrice pentru Catedrala Națională din Washington, pentru Capela Academiei Air Force și alte câteva frumoase biserici.
La paisprezece ani, nu mult după zborul fraților Wright la Kitty Hawk, a zburat cu avionul său deasupra lanurilor de porumb a vecinilor șvabi în Lovrin, jud. Timiș. (….) În cel deal Doilea Război Mondial, aflat în slujbă la Șantierul Naval din Philadelphia, a inventat C130 „Flying Boxcar”. („încă am desenele” mărturisește John Balaban în lucrarea „Cale, cale întortocheată”).
Alte mici invenții cu utilitate practică în gospodărie (măsuța de călcat haine/un nou model de scară de urcat / scaunul înalt) i-au adus pe Phillip și John Balaban în lumina reflectoarelor popularului show de televiziune american din anii 1950 – „The big idea”.
„Cred că se tragea din Estul României deoarece se referea într-un mod plăcut și familiar la Iași și Bucovina” mi-a mărturisit John Balaban într-o scurtă corespondență pe care am avut-o în iulie 2009 prin intermediul internetului, când distinsul profesorul John Balaban mi-a mărturisit că vizitase Bălăbăneștiul cu șase ani înainte (2003), Bălăbănești pe care-l menționează în lucrarea „Cale, cale întortocheată” ca un „Ținut al Balabanilor” punctat în istorie printr-un act domnesc de Ștefan cel Mare acum cinci secole; ținut în care unul din strămoșii săi a adunat o oaste țărănească cu care ia învins pe turci.
Phillip Balaban a decedat în anul 1997 în Philadelphia, la vârsta de 86 de ani.
Studiu, text și traducere din engleză: Florin Munteanu
Surse: Wikipedia, lucrarea „Path, crooked path”/ „Cale, cale întortocheată” – autor John Balaban și corespondența din anul 2009 Florin Munteanu – John Balaban
Notă. Partea a doua a acestui material „Un mister greu de elucidat: Inginerul Phillip Balaban un inventator cu rădăcini în Bălăbănești” este în studiu.
Leave a Reply