Coroi Cornel – este născut la Bălăbănești, nu departe de biserica „Sf. Voievozi” într-un loc pitoresc de pe Valea Frumoasei, numit „Fundatură”. Se afirmă prin muncă și talent ca interpret al cântecului popular românesc. A urmat cursurile Școlii Populare de Arte pe care o absolvă cu nota zece. Colaborează cu Radioul și Televiziunea Romană, de mai bine de douăzeci de ani performând ca solist profesionist de muzică populară. Este un artist deosebit de apreciat în comună, cu dese apariții pe micul ecran fiind totodată autorul și interpretul cântecului popular – „Bălăbănești sat iubit”. (Xpress Bălăbănești – Text primit de la prof. Nicolae Pământ)
F.M. Cornel Coroi este cel mai cunoscut și îndrăgit interpret de muzică populară al Bălăbăneștiului. Știu că vă iubiți extrem de mult satul natal căruia i-ați dedicat și un cântec – „Bălăbănești sat iubit”, cântec care va rămâne veșnic în memoria bălăbăneștenilor. Ce reprezintă Bălăbăneștiul pentru Cornel Coroi?
C.C. Bălăbăneștiul pentru mine înseamnă totul și într-adevăr sunt singurul interpret de muzică populară din Bălăbănești de când este această comună. Vorba domnului profesor Pământ Nicolae, căruia îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine de când eram elevul lui, sunt „o excepție de artist”.
F.M. Familia(mama, tatăl, fiica, nepoțeii ..) este stânca pe care Cornel Coroi o șlefuiește în versurile melodiilor sale(„Dor mi-e de părinții mei”, „Te rog măicuță mă iartă”, „Are tata un pui de fată”, „Am și eu doi nepoței”…) cu o voce caldă și plină de emoție. Într-o lume tot mai dezbinată și mondenă, Cornel Coroi, puternic ancorat în valorile noastre ancestrale, apare ca un promotor al răzeșilor moldoveni de odinioară – fiind un exemplu pentru cei ce îmbrățișează ca model familia tradițională românească. Mă înșel când afirm aceste lucruri?
C.C. Aveți perfectă dreptate, îmi iubesc familia. Vin dintr-o familie modestă cu șase copii iar mama, Coroi Elena, și tata, Coroi Ioan, s-au chinuit cu noi, fiind nevoiți să trudească din greu la munca câmpului și la C.A.P., … dar ne-au crescut frumos. Eu la rândul meu am o fata, Nicoleta Veronica, și un ginere Florin Ilie care mi-au dăruit doi nepoței superbi – Ilie Ayan Mihai și Ilie Edan Gabriel.
F.M. Cei mai frumoși ani i-ați petrecut pe valea Frumoasei, în „Fundătură”, la Bălăbănești. Cum era satul copilăriei și cum îl regăsiți astăzi?
C.C. Satul copilăriei a fost superb. Am avut o copilărie foarte frumoasă în „Fundătură”, pe valea Frumoasei, locul unde am văzut lumina zilei. Eram foarte mulți copii. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-am născut în acest colț de Raicum îl numesc eu. Acum, din păcate, nu mai sunt nici copii, dar nici obiceiurile frumoase de altă dată. Păcat.
F.M. Cornel Coroi este un interpret căutat, cu dese apariții pe micul ecran (Media TV, Favorit etc.) Care este secretul din spatele frumoasei cariere pe care v-ați construit-o prin muncă și talent și ce sfaturi le-ați da copiilor și tinerilor talentați din Bălăbănești și nu numai?
C.C. Cariera artistică am început-o în anul 1982 prin multă muncă și seriozitate, prin forțele proprii cu îndemnul părinților și cu multă încurajare de la profesorul Pământ Nicolae. Am pus foarte mult suflet.
F.M. Revenind la părinți, știu de la bunicii mei că familia Coroi este o veche familie reprezentativă a satului, familie pe care regretatul George Felix Tașcă în lucrarea „Răzeșii de Bălăbănești” o atestă documentar la Bălăbănești, la sfârșitul sec. al XVII-lea (2 iulie 1695) urmând ca numele ei să apară și în alte documente ulterioare acestei date. Ce ne puteți spune despre istoria familiei dumneavoastră? Aveți amintiri sau documente de la părinți și bunici care vin să solidifice cercetările domnului Geo Tașcă?
C.C. Da, familia Coroi a fost foarte numeroasă în comuna Bălăbănești și în satul Lungești. Tatăl meu a fost înfiat de Ioan și Maranda Coroi. Părinții tatălui meu, bunicii mei de pe tată, au fost Anton și Tasia Brudiu. În ceea ce privește bunicii de pe mama nu am documente.
F.M. Prima caracterizare a interpretului Cornel Coroi am auzit-o de la prof. Nicolae Pământ – „Cornel Coroi este un băiat educat cu suflet și voce de aur! Nu trebuie să-l pierdem căci este de-al nostru – un suflet dedicat familiei, muzicii și Bălăbăneștiului”. Cum comentați aceste afirmații pe care le-a scris de mână pe un colț de pagină acum câțiva ani într-una din desele vizite pe care i le făceam?
C.C. Da, foarte mare dreptare are profesorul Pământ Nicolae în tot ceea ce a spus este adevărat și îi mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase scrise de mâna lui cu atâta drag. M-a apreciat și iubit foarte mult.
F.M. Bălăbăneștiul stă foarte prost la capitolul activități culturale. Nu sunt proiecte și inițiative care să coaguleze comunitatea în jurul unor activități de acest gen. Din păcate starea de sănătate precară a prof. Pământ a făcut ca în ultimii ani să nu mai avem un om al satului implicat sufletește în astfel de proiecte. Cum vede Cornel Cornel ieșirea din acest impas?
C.C. Din păcate nu văd nici o speranță, domnul profesor dacă nu avea probleme de sănătate și dacă era susținut ar fi continuat cu succes multe proiecte. S-a zbătut de unul singur și a fost marginalizat de unii. Păcat.
F.M. În încheiere aș dori să vă adresez o ultimă întrebare. Care este cea mai frumoasă amintire pe care muzica i-a oferit-o peste ani interpretului Cornel Coroi?
C.C. Cele mai frumoase amintiri ar fi următoarele: debutul la televiziune, participarea la nenumărate spectacole cu cei mai mari artiști ai României, și miile de aplauze primite de la publicul iubitor de muzică populară. Am fost plăcut impresionat de zecile de mii de oameni care m-au aplaudat pe stadionul Național.
Aș dori să mai menționez faptul că am făcut primele înregistrări la Electrecord București, unde înregistrau toți artiștii mari ai țării iar în octombrie 2022 se împlinesc 40 de ani de carieră artistică de la debutul meu. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce mi-a dăruit în această viață.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat și sper ca bălăbăneștenii și iubitorii muzicii populare românești să aprecieze în continuare evoluțiile artistului Cornel Coroi. De asemenea, sper ca interpretul Cornel Coroi să fie invitat de autoritățile locale cât mai des pe scena Căminului Cultural din Bălăbănești pentru a-și bucura consătenii cu creațiile și interpretările sale.
Multă sănătate și Doamne ajută!
Florin Munteanu
Leave a Reply