Prin mâinile doamnei profesoare de matematică Maricica Gâța au trecut foarte multe generații de elevi ai Școlii Gheorghe și Maria Tașca din Bălăbănești, elevi care au întâlnit în procesul lor de instruire un om calificat, serios, care s-a dedicat profesional și sufletește actului pedagogic de predare și învățare, proces complex atribuit tuturor copiilor din sat și nu numai, dornici sau mai puțin dornici, să descifreze tainele numerelor, a ecuațiilor și funcțiilor din universul acestei științe exacte. Știind cu toții că matematica este un obiect de studiu destul de dificil, care necesită multe ore de muncă pentru a ajunge la rezultate satisfăcătoare, consider că un profesor de matematică bun și dedicat meseriei este o mină de aur pentru orice comunitate. Am dorit să realizez acest interviu datorită faptului că d-na profesoară Maricica Gâță este nu numai o bălăbăneșteancă get-beget, dar și un fost cadru didactic care a trecut prin multe experiențe datorită frumoasei cariera pe care a făcut-o la catedra de matematică a școlii din sat. Realizez aceste interviuri pentru că ne luptăm permanent cu timpul și doresc să rămână în conștiința satului amintiri despre oamenii frumoși ai acestei comunități. Sper să reușesc mai ales că echipa Xpress Bălăbănești este extrem de subțire și toată muncă de ani de zile se face pe bază de voluntariat.
- Am să încep acest interviu cu o întrebare mai personală, cine este omul Maricica Gâță? Genealogic vorbind, de unde se trage?
- Ați copilărit în sat, pe ulițele Rohnei (sper să nu mă înșel), bătând adesea drumul Fundăturii ce duce spre biserică Sf. Nicolae, biserică străjuită odată de morile de vânt ale Maximeștilor. Ce ne puteți spune despre Bălăbăneștiul de odinioară, satul din amintirile părinților și bunicilor d-voastră?
- Știm că ați activat, ani la rând, ca profesor la școala Gheorghe și Maria Tașcă din sat. Cum era privit procesul de educație de către elevi, părinți și cadre didactice când ați debutat la catedra de matematică din Balăbănești?
- Dintre foștii colegi și elevi, care au fost cei care v-au întipărit în memorie amintiri și realizări deosebite?
- Școala din satul de reședință a avut și tind să cred că mai are bibliotecă școlară. În anul 1978, muzeograful Victoria Semendeaev afirma în revista Cercetări istorice a Muzeului de Istorie a Moldovei din Iași (1978-1979), faptul că în anul 1969 exista o monografie a comunei Bălăbănești la primărie. Dacă ținem cont că școala, alături de biserică, era și este o instituție importantă a localității presupunem că autorul, necunoscut încă, al acestei lucrări ar fi lăsat un exemplar și la biblioteca școlară sau la Căminul Cultural. Știți ceva despre această carte dispărută a Balăbăneștiului?
- Ținând cont de bogata experiență didactică pe care o aveți, dacă ar fi să împărtășiți câteva idei utile părinților și mai tinerelor cadre didactice, care ar fi acelea? … dar noilor generații de elevi?
- Fiind una dintre persoanele care și-au dus aproape întreaga existență la Bălăbănești, există în coșul cu amintiri evenimente mai deosebite din viața și istoria recentă(ultima jumătate de secol) a satului sau a școlii pe care ați dori să le menționați sau relatați?
- Bălăbăneștiul este un sat răzeșesc care a dat țării foarte mulți intelectuali. Din păcate în ultimele decenii constatăm o lipsă de implicare pe plan local în realizarea de activități cultural-educative și nu numai. Practic, la nivel de comunitate, cu excepția școlii – temporar închisă și ea, nu mai există interes pentru educație, cultură, sport etc. Ce mai putem face pentru a ieși din acest impas? Și, cine ar trebui să vină cu soluții și programe?
- În încheiere am păstrat două întrebări care ar solicita răspunsuri mai condensate. Ce reprezintă Bălăbăneștiul pentru dvs. și cum l-ați descrie în câteva cuvinte?
Vă mulțumesc personal și în numele firavei echipe Xpress Bălăbănești pentru bunăvoință și pentru timpul acordat în realizarea acestui interviu. Vă dorim multă sănătate și o vară plină de flori și bucurii.
Cu respect,
Florin Munteanu
Leave a Reply