România Liberă [Ilie Șerbănescu]: Umorul negru al dlui Franks descrie realitatea!
Nu credeam că parabola folosită de mine chiar în acest cotidian spre a sugera rezultatele programului FMI pentru România („Operaţia reuşită: pacientul mort”, vezi articolul exact cu acest titlu din RL/10 noiembrie 2010) va ajunge să fie utilizată tocmai de artizanul acestui program, dl Jeffrey Franks, pentru a descrie situaţia în care se găseşte economia din România, la începutul anului 2011 şi după doi ani de derulare a acordului cu FMI. Eu am folosit ironia parabolei, cu adresă directă la conţinutul reţetelor FMI. Dl Franks, care evident nu putea face aşa ceva, a întors-o ca la Ploieşti! Dar amar! Amar de tot! Domnia sa a considerat chiar o reuşită operaţia. Probabil pentru că a făcut-o domnia sa! La fel a considerat domnia sa şi stabilitatea economică pe care consideră că România a obţinut-o. Dar, pentru că semne de viaţă economia nu prea dă, domnia sa s-a gândit probabil că ar putea fi spiritual amintind de bancul cu pacientul mort. A dat-o însă cu bâta în baltă, pentru că pacientul chiar este aproape mort! Şi se îndreaptă rapid spre extincţie economică.
În orice caz, în calitate de doctor-şef al operaţiei, trebuie, pentru a recurge la parabola pacientului mort, ori să ai un tupeu fără seamăn, ori să te simţi atât de tare în poziţia de stăpân încât să fii convins că nu rişti ca sclavii din subordine să-ţi dea un şut în fund. Gluma sordidă a dlui Franks spune multe despre relaţiile FMI-România şi despre gradul la care a ajuns în România servitutea faţă de capitalul străin! În aceiaşi termeni se pune şi regretul declarat al dlui Franks că programul FMI n-a adus creşterea economică prognozată de dânsul, economia continuând să dea înapoi. Regret?! Ori eşti slab cu duhul într-ale economiei şi crezi că un program numai şi numai de tăieri de salarii şi alocaţii sociale şi de majorări de impozite putea aduce şi altceva decât căderi ale economiei, ori te consideri atât de stăpân peste muritorii de rând încăt îi poţi sfida oferindu-le, în loc de scuze, regretele tale regeşti. Varianta a doua este mult mai probabilă, căci şi Grivei ştia ce va ieşi din programul FMI care urmărea să-i „scoată” pe unii pe seama celor mulţi şi proşti!
Să nu trecem cumva cu vederea recursul dlui Franks la umorul grosier, ci să ne îngrozim, căci acest recurs arată cum nu se poate mai bine că dl Franks este pus pe rele în privinţa României. A pus el pe butuci Argentina, darămite biata Românie!
Vezi continuarea la: „Război întru Cuvânt”: Ilie Șerbănescu: JEFFREY FRANKS, STĂPÂNUL DE SCLAVI SATISFĂCUT DE MISIUNEA ÎNDEPLINITĂ: ÎNMORMÂNTAREA ROMÂNIEI. Cum slugărim băncilor străine și lăsăm în paragină agricultura. Verdictul probabil: SUBMINAREA ECONOMIEI NAȚIONALE
nelutiu says
Foarte pertinent articolul d-stra dm–le Florinn Munteanu-cu respect, mi-ati adus aminte de crainicul reporterv si nu numai NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU! de la Radio Europa Libera, iar datorita faptului ca sunteti si administratorul acestui sitte, vaurez sanatate la familie si tate cele bune!
………………………………………………………………………………………………………………………….
Este regretabil faptul ca unii colegi si prieteni nu au inteles duplicitatea unora (pe care n-au admis-o nici emigrantii!) a Statului daca se spune de Drept intr-o tara plina de securisto-comunisti gata pentru noi mandate pe la primariii sau akte akea! Am auzit cu stupoare azi despre sinuciderea (sau ce va fi) a profesorului Marian Burghelea unul dintre premiantii cu locul unu in urma cu cinci decenii, continuand la universitate si profesor de liceu in Vaslui. Dumnezeu sa-l odihneasca, nu a avut conciliatori si atat!
Florin says
Articolul postat nu îmi aparține. El a fost preluat parțial de pe site-ul „Război întru cuvânt”. Așa cum am menționat fragmentul preluat a fost scris de economistului Ilie Șerbănescu – fost ministru de finanțe(doar pentru 3 luni! – tehnocrații, specialiștii, cei neînregimentați politic nu sunt văzuți bine în România!) în Guvernul Ciorbea. Am făcut această precizare pentru a acorda creditul cuvenit d-lui Șerbănescu.
Găsesc deosebit de interesante, educative și de mare curaj analizele și luările de poziție ale d-lui Ilie Șerbănescu. F.M.I.-ul este o organizație piramidală, meschină și lacomă – se comportă ca omida în livadă ca să fiu pe înțelesul tuturor. Dăcă vom continua „afacerile” cu F.M.I.-ul și alte instituții corporatiste s-ar putea să rămânem fără țară.
Cu privire la dl profesor Marian Burghelea – Dumnezeu să-l ierte, să-i fie țărâna ușoară. Condoleanțe familiei îndurerate. Când un profesor ne părășește, educația țării va suferi.