Publicăm mai jos o nouă dovadă a existenței unei bănci la Bălăbănești – Banca Răzeșii-Vechi transformată în Sucursală a Bancii de Stat în prima perioadă a venirii partidului comunist la putere.
Situația socială a regiunii Galați și a unor sate din actualul județ reiese din Raportul Prefectului Județului Tutova, Ion Andronache, din 1-15 ianuarie 1949:
„[…] Clasa muncitoare, vorbind prin prisma locală, nu e suficient angrenată și lămurită asupra planului economic, din care cauză nu se vede destul entuziasm. […] Negustorii se tem de noi sarcini fiscale. Proprietarii mari de pământ și o bună parte din chiaburi persistă cu cereri de o națiune a pământului. Proprietarii de ateliere mecanice de asemeni urmăresc să-și ofere atelierele spre a se face întreprindere de Stat. În general este o stare de așteptare înfrigurată, care te pune în fiecare dimineață în fața aceleiași întrebări: ce e mai nou, ce lege nouă se votează? […] Întâmpinăm dificultăți cu colectarea porumbului și floarea soarelui într-o mai mare măsură din cauza lipsei de magazii care sunt puține în județ. […] În aceeași ordine de idei se nasc comentarii și cereri insistente atât la colectarea lânii cât și cerealelor.[…] Un țăran sărac cu 2-3 membri în familie și cu 4 oi este scutit de predarea lânii, iar unul cu 7-8 membri în familie și cu 6 oi trebuie să predea […]”.O aplicare selectivă a legislațieiera un atribut al regimului dictatorial și preferențial, departe de ideologia socialistă, a binelui comun. Revolte sociale existau, și în continuarea raportului se specifică:
„Acțiuni dușmănoase s-au ivit în această jumătate de lună din partea preoților, lansând un svon că începând cu luna Ianuariese va percepe otaxă de 15.000 lei pentru căsătorii, 5.000 de lei pentru botezuri, etc. Este sub anchetă preotul din comună Priponești și Cotoroaia. Svonul însă a cuprins întreg județul. […] Funcționarii Sucursalei Băncii de Stat din comună Bălăbănești, Dragomir D. Director și V. Stamatin Contabil, au făcut un chef în sediul băncii, după ce au deteriorat mobilierul și lovind cu pietre în portretul tov. I.V. Stalin, distrugându-l”. Dosar 268/1949, f.25
Sursa: Nicolae Ceaușescu. Cultul personalității în presa de partid a județului Galați
Autor: Daniel Dojan
Leave a Reply