În localitatea Tălășmani, la limita dintre județele Galați și Vaslui, se află al doilea tunel ca lungime din România, după tunelul Teliu(4.369 m). Tunelul de la Tălășmani are lungimea de 3.330 metri și este unul din puținele tuneluri din țară construite la altitudine joasă, undeva în jurul valorii de 150 metri peste nivelul mării. Tunelul trece pe sub dealurile ce separă bazinele hidrografice ale Prutului și Siretului.
Construcția tunelului a început în iunie 1906. A fost finalizat în decembrie 1911. Cele două războaie mondiale și cutremurele de pământ nu l-au distrus, dar infiltrațiile de apă, instabilitatea straturilor nisipoase și neglijența autorităților au contribuit la degradarea lui.
Tunelul este parcurs zilnic de garniturile autotrenului de pasageri ale operatorului privat T.F.G. care circulă pe rutele Bârlad – Galați sau Bârlad – Tg. Bujor și retur.
Atentatul de la Tălășmani – 13 iulie 1935
Seară liniștită de vară în mica stație de cale ferată Tălășmani, situată pe linia Galați – Bârlad. La ora 19:05, acarul ce plecase să efectueze revizia macazurilor, în vederea primirii trenului personal 6008, a fost întâmpinat de Elena Savu, fiica lui Grigore Savu, cantonier la cantonul Nr.33, ce i-a comunicat, speriată, faptul că un individ necunoscut a întors contragreutatea de la macazul Nr. 2, după care s-a ascuns într-un șanț, situat la 300 de metri distanță de schimbătorul de cale. Constatând imediat faptul că toată relatarea fetiței este adevărată, acarul a plecat în căutarea individului pe care l-a găsit în șanț, prefăcându-se că doarme. În momentul în care a vrut să-l prindă, individul l-a atacat cu pietre și apoi a fugit spre comuna Docăneasa. Acarul a cerut ajutor și împreună cu cercetașii Iulian V. Popescu, Ștefan C. Petrovici și Mihail Boteanu, precum și cu fratele fetiței, elevul Grigore Savu, a reușit să-l imobilizeze pe fugar, în apropierea semnalului de intrare în stație, dinspre Bârlad. În urma cercetărilor efectuate imediat de către șeful Postului de Poliție, s-a stabilit faptul că numitul Iancu Dorobăț, domiciliat în comuna Bălăbănești, județul Tutova, membru al unei organizatii subversive, intenționase să provoace deraierea trenului personal Nr.6008. Toți cei care au contribuit la prinderea atentatorului au fost recompensați cu suma de cate 1000 de lei fiecare, iar fetița Elena Savu a fost gratificată cu suma de 2000 de lei, de către Directorul General al C.F.R.
Sursa: Catastrofe feroviare (1860 – 1981)
Leave a Reply