În cinstea morților în războiu
Pe culmea unuia din dealurile cele mai înalte care împrejmuiesc Comuna Bălăbănești din județul Tutova, așezată cu fața spre soare răsare și dominând panorama de colnice ce se desfășoară departe, în zări, – stă și privește mândră în simplitatea ei, Troița înălțată în primăvara anului 1918 pentru pomenirea și cinstirea veșnică a eroilor – ofițeri și trupă – care au însemnat cu sângele lor drumul de glorie al “României Mari“.
Înălțată din inițiativa D-lui Maior activ Ilie Demetrescu, cavaler al ordinului “Mihai Viteazul“, și fost comandant al Reg. de Instrucție al Infanteriei, armata I a, în a 2 a parte a campaniei, împreună cu subsemnatul și cu fondurile noastre.
Troița din Comuna Bălăbănești e construită din lemn de stejar, înaltă de 7 metri și împodobită cu motive românești în culori și aur.
E – după câte știm – cel dintâi monument de pioasă amintire care s-a ridicat în țară în onoarea scumpilor noștri, morți din războiul pentru întregirea neamului.
Pe crucea din mijloc stă răstignit chipul blândului Isus, cel care a pătimit pentru omenire, ca un simbol al suferințelor îndurate de cei dispăruți pe câmpurile de luptă.
În jurul soclului un grilaj simplu de lemn închide o mică grădină de flori câmpenești, pe când soclul crucii poartă în caractere vizibile inscripția:
Vouă eroilor, cari prin sângele vostru ați brăzdat “Viitorul Patriei!”
Arhitect-Maior Rezervă
Petre Demetrescu
8.IV.1918 – Bălăbănești
Notă 1. Text integral preluat din publicațiunea bilunară Ilustrațiunea Armatei, 15 iunie 1919, Anul I, Nr. 7-8, p. 22
Transcriere și documentare
Florin Munteanu
Nota 2. Despre acest monument dispărut al Bălăbăneștiului vom vorbi pe larg într-un material viitor.
Leave a Reply