”Să vină americanii” era visul românilor care au crezut în steaua de justiţiar planetar al marelui prieten de peste ocean, pe care l-au aşteptat, în zadar, să ne scape de cizma sovietică ca de o glumă proastă a istoriei.
Iată că americanii au venit, poate nu cei pe care-i aşteptau părinţii noştri, poate mult prea târziu. În orice caz au venit cu veşti proaste după ei: compania Chevron, (fostă Texaco), care a semănat nenumărate dezastre ecologice (cu efect nefast asupra vieţii umane inclusiv) în multe părţi ale lumii. Este cunoscut, de exemplu, dezastrul lăsat de Chevron după mai mulţi ani de exploatare petrolieră în paradisul ecuatorial, clasificat drept cel mai mare dezastru petrolier din lume. Solul a fost poluat, apa otrăvită, mii de hectare din minunata pădure amazoniană distruse. De asemenea, s-a produs o epidemie în masă de cancere, mutaţii din naştere şi alte boli cauzate de intoxicarea petrolieră.
Ieri, 14 martie, în cadrul unei dezbateri în Aula Academiei, Chevron a vrut să se legitimeze pe sine şi să îşi crediteze scopurile îndoielnice prin intermediul celui mai înalt forum de cercetare din România- Academia Română. Tot ieri, Academia Română a primit o lecţie, din sală. Discursurile lungi, confecţionate special să cânte în strună exploatării gazelor de şist în România şi care se desfăşurau aparent netulburate spre un final previzibil în direcţia pro Chevron, cât şi atitudinea reprezentanţilor Chevron de a eluda riscurile implicate de o întreprindere de o asemenea anvergură, au fost deturnate de voci critice ale unei alte opinii.
Puşi în faţa unei situaţii care părea să scape de sub controlul absolut al unui adevăr unic şi irefutabil deţinut de domniile lor, academicienii au pus la îndoială dorinţa de adevăr şi cunoaştere a adresanţilor, deşi problemele aduse în discuţie, în maniera cea mai politicoasă şi decentă, vizau însăşi siguranţa vieţii şi a mediului din zonele potenţial exploatabile.
Vorbitorii- Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române (Cuvântul de salut), Acad. Cristian Hera, Vicepreşedinte al Academiei (Cuvântul de deschidere şi moderare), Dr. Gavin Lewis, Chevron Corporation (Gazul natural în argilele gazeifere: factorii unei explorări de succes), prof. Thomas Murphy, Universitatea Pennsylvania (Gazul natural din argile gazeifere: evoluţia tehnologică, reglementări şi cunoaşterea geologiei), Acad. Mircea Săndulescu (Cadrul geologic-structural general al Forlandului Carpaţilor Orientali şi problema gazelor de şist), Prof. Nicolae Anastasiu (Litofaciesul şi organofaciesul argilelor gazeifere din Carpaţii Orientali şi Forlandul lor- o analiză comparativă)- au avut abordări aproape exclusiv tehnice, atingând doar pasager problema cheie – cea a riscurilor pe care exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică le implică.
Citeşte tot articolul AICI.
Sursa: The Epoch Times Romania
Autor: Lidia Melinte
Muma lu" titi! says
De felul lui;nimeni nu-i prost
Pi ici am fost ,pi ici n-am fost?
Sa stiti ,in lume;toate au un rost.
Cocotat in turnul primariei
N-a mai calcat pe varariei.
Vazindu-si sacii in caruta
Gindind si aprobind doar ole!cuta
Umflindu-si perii-n tartacuta
Utilizind doar capul de la puta.
Eterogen si filogen convins
Jucind tenis ca o maimuta
Tinind racheta la biluta.
Se vede ca-i fara centura
Tineti-o tot pe aratura
Pina la prima cotitura
halal!drepturi?harababura
Pe 4 noi vom da iscalitura
Chiar dii cazul la prefectura.
Ca neam de neamul lui
Sa-i ia ma-ma dra-cu-lui.