Terenul de oină are forma unui dreptunghi, având dimensiunile de 70 m lungime și 32 m lațime (pentru copiii până la 15 ani dimensiunile terenului vor fi de 58 m lungime si 26 m lațime). În aceste dimensiuni sunt cuprinse zona de bătaie și zona de fund. El trebuie să fie bine nivelat, plat și, pe cât posibil, acoperit cu iarba.
Marcajul terenului de joc se face prin linii vizibile late de la 8 până la 12 cm, trase cu var. Laturile de 32 m (26 m pentru copii) se numesc: linie de bătaie și linie de fund iar cele de 70 m (respectiv 58 m) poartă denumirea de linii de margine. Dacă terenul de joc nu este prevăzut cu tribune, este interzis accesul spectatorilor la o distanță mai mică de 5 m față de liniile de margine și 15 m față de zona de bătaie și zona de fund.
Zonele
Paralel cu liniile de bătaie și de fund, la 5 m (respectiv 4 m) în spatele acestora, se trasează câte o linie. Spațiile delimitate astfel constituie zona de bătaie și zona de fund.
Culoarele
Terenul de joc este împărțit în lungime printr-o linie continuă în două jumătăți denumite culoare: culoarul de ducere pe jumătatea din stânga liniei de bătaie (corespunzator liniei de plecare) și culoarul de întoarcere pe jumătate din dreapta liniei de bătaie (corespunzator liniei de scapare).
Cercurile
La 15 m, 30 m si 45 m pe linia de mijioc se fixează cercuri cu diametrul de 2 m, care se vor trasa pentru a marca locurile mijlocașilor (pentru copii la 12,5 m, 25 m și 37,50 m, iar diametrul cercului de 1,50 m). La 15, 30 si 45 m pe, liniile de margine se fixează punctele de tangenta ale unor cercuri cu diametrul de 2 m, pentru a marca locurile mărginașilor. Diametrele acestor cercuri paralele cu linia de bătaie, se vor prelungi și marca cu linie întreruptă pentru a delimita triunghiurile și careurile (pentru copii la; 12,50, 25 si 37,50 m, iar diametrul cercului de 1,50 m).
Semicercul
La punctul de întretăiere a liniei de mijioc cu linia de bătaia, se fixeaza centrul unui semicerc cu raza de 1 m, care se va trasa numai în interiorul terenului de joc și va delimita suprafața de protecție a jucătorului care bate mingea (pentru copii la 0,70m).
Spațiul de trei sferturi (zona de trei sferturi – CEFD)
La 45 m, distanța de linia de bătaie și paralel cu ea; se trasează o linie continuă denumită linia de trei sferturi – CD. Spațiul dintre linia de trei sferturi și linia de fund (EF) delimitează suprafața de obținere a punctelor suplimentare din bătaia mingei cu bastonul (pentru copii la 37,50 m).
Zona de protecție
În zona de bătaie se va trasa un semicerc cu raza de 3m ce va avea centrul la punctul de întretăiere a liniei de mijloc cu linia de bătaie. În interiorul terenului se vor trasa două linii perpendiculare pe linia de bătaie cu lungimea de 3m și tangente în punctul de intersecție cu semicercul de 3m.
Linia de bătaie – AB este compusă din două componente: linia de plecare și linia de scăpare. Porțiunea liniei de bătaie din dreptul culoarului de ducere se numește linie de plecare iar porțiunea liniei de bătaie din dreptul culoarului de întoarcere se numește linie de scăpare.
Linia de fund – EF este compusă din două componente: linia de sosire și linia de întoarcere. Porțiunea liniei de fund din dreptul culoarului de ducere se numește linie de sosire iar porțiunea liniei de fund din dreptul culoarului de întoarcere se numește linie de întoarcere.
Linia de așteptare – în zona de bătaie, la 4m în spatele liniei de scăpare, paralel cu aceasta, se trasează o linie de 10m lungime, numită linie de așteptare, unde jucătorii echipei de bătaie se așează, așteptând rândul pentru a bate mingea (pentru copii la 3m si respectiv 8m lungime).
Careurile
Spațiile dintre mijlocașii și mărginașii corespunzători (din același culoar) se numesc careuri. Ele sunt în număr de 4: careurile 1 și 2 din culoarul de ducere și careurile 1 și 2 din culoarul de întoarcere.
Triunghiurile
Spațiile dintre fruntaș, primul mijlocaș și primul marginaș de la ducere (sau al 3-lea mărginaș de la întoarcere), ori dintre fundaș, al treilea mijlocaș și al treilea mărginaș de la ducere (sau primul marginaș de la întoarcere) sunt denumite triunghiuri (vom reveni cu clarificări).
Lățimea liniilor de margine se include în dimensiunile terenului.
Lațimea circumferinței cercurilor și a semicercurilor intră în suprafața cercurilor, respectiv a semicercului.
Steagurile (fanioanele) de colț
Cele 4 colțuri ale zonei de bătaie și cele 4 colțuri ale zonei de fund se marchează cu steaguri colorate, înfipte în pământ, avand bățul înalt de 1m, iar fanionul de minimun 25 cm. În timpul jocului, steagurile nu pot fi scoase sau deplasate de la locul lor.
Notă. Majoritatea datelor tehnice au fost culese de pe site-ul Federației Române de Oină.
Leave a Reply