„De la începutul anului 1924 în Basarabia de sud se pregătea o răscoală împotriva sistemului de stat. Sub conducerea unor emisari speciali sovietici s-a început înarmarea populaţiei din Tatarbunar. Cu operaţia de pregătire a răscoalei se ocupa tâmplarul Andrei Arghirov. La el au fost aduse din URSS arme şi muniţii pentru răsculaţi. Andrei Arghirov a încredinţat armele spre păstrare lui I. Staianov şi S. Iaşcev.
În aprilie 1924 s-a început răscoala (de la Tatarbunar – Al.M.) sub conducerea lui A. Arghirov, care a tăiat cablurile telefonice şi a început a repartiza arme răsculaţilor.
Armata (română – Al.M.) a încercuit localitatea şi drept prizonieri au fost capturaţi 300 de răsculaţi, dar A. Arghirov a izbutit să fugă în Rusia Sovietică şi datorită acestui fapt nu puteau fi depistaţi complicii lui.
Ceilalţi răzvrătiţi au fost judecaţi de tribunalul militar din localitate şi au fost condamnaţi la diferite termene de muncă forţată. Pe Andrei Arghirov l-au judecat în lipsă şi a fost condamnat la muncă forţată pe viaţă.
În anul 1926 A. Arghirov, care a trecut la GPU şcoala de spionaj a venit din nou în Basarabia cu o misiune specială. Lui i s-a încredinţat să organizeze la sudul Basarabiei noi organizaţii primare comuniste.”
(ANRM, fond 792, inv.1, d.7)
În acelaşi fond şi inventar în dosarul 13 este inclusă şi fotografia celebrului general rus şi fost ministru de război al Rusiei, A.N. Kuropatchin. În 1910 generalul scria:
„Populaţia românească din Basarabia, anexată acum 100 de ani, trăieşte astăzi separată şi în afară de populaţia rusă. În viitor, fie pe cale paşnică, fie în urma unui război, unitatea poporului român este de neînlăturat. ”
De mult nu mai este al nostru nici Tatarbunarul, nici Cetatea-Albă, nici Hotinul, nici Balta, nici…, Tiraspolul, nici Dubăsarii, nici Râbniţa, … nici Tighina. Putem vorbi şi de Palanca?
Sursă: Tribuna Basarabiei
Vezi articolul complet la următoarea adresă:
http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/tatarbunar-rascoala-dupa-scenariu.html
nelutiu says
Aceasta prezentare atipica, reprezinta un model pentru generatiile viitoare, de fapt un real pericol pentru societate, iar un ”jucator la doua capete”, ori un ”avocat al Diavolului”, tradator, spion, tigan, ori alte alea, e doar o sursa de supravetuire, dar niciodata, model de educatie! Ce multa pregatire aveti, maine, poimaine, o aveti subiect pe Maria Tereza, murgul, scaunul din lemn si cravasa din piele!
Florin says
Vă putem spune că pentru orice petic de pământ românesc trebuie luptat. Maria Tereza.. De ce nu? Astăzi am prezentat destinul marelui Beethoven! Încercăm să facem cât mai mult şi divers în limita timpului şi resurselor disponibile. Vă mulţumim că ne urmăriţi şi vă aşteptăm cât mai des. Criticile d-voastră ne ajută să înţelegem unde greşim, atunci când e cazul.