Tot mai multe persoane dau apartamentele de la bloc, aglomerația și stresul urban pe o căsuță cu curte la țară. Ce îi mână să ia această decizie?
Constantin are 51 de ani și, din 2007, s-a mutat cu familia în comuna Berceni, după ce a vândut apartamentul cu trei camere pe care îl avea în zona 1 Mai din București. Lucrează în continuare în Capitală și, e adevărat, ajunge mai greu la serviciu, în schimb profită din plin de liniște și de aer curat. „Mulți români au fost mutați cu forța în orașe pentru a lucra la fabrici și uzine, însă nu s-au acomodat niciodată. Acum, revin la rădăcinile lor de la țară“, spune el.
Cazul său nu este unul singular, iar în ultimii ani acest fenomen a luat amploare. Asta reiese și din datele Institutului Național de Statistică (INS), potrivit cărora numărul persoanelor care se mută de la oraș la sat este cu mult mai mare decât al celor care dau casa la țară pentru un apartament la bloc. Bunăoară, anul trecut, un număr record de peste 133.000 de români au părăsit orașul și s-au stabilit la țară, în timp ce numai circa 96.000 de săteni s-au orientat către mediul urban.
Soluția de a se stabili într-o comună din apropierea unui centru urban, cu păstrarea jobului în oraș, le-a făcut cu ochiul și altor mii de români, care au preferat să-și mute reședința în comunele din apropierea marilor orașe, precum București, Timișoara, Cluj sau Brașov.
Fragment preluat din revista „Capital”, pentru a citi tot articolul accesați site-ul publicației menționate.
Sursa: www.capital.ro
Autor: Ana Bâtcă
Leave a Reply