Totul pare încremenit în timp. Nimeni și nimic nu pare să schimbe starea de letargie din comună. Administrația ar vrea, dar motivează periodic lipsa fondurilor. Locuitorii s-ar implica, dar în mare majoritate, lipsiți de oportunități și venituri, fac cu greu față prețurilor și neajunsurilor. Intelectualii? Unii s-au resemnat sau nu s-au adaptat noilor cerințe, alții s-au izolat sau refuză să lupte. Pentru ce? Toți fură, toți mint, în cine să ai încredere ?!
Populația scade, investiții majore nu sunt, facilitățile dispar, localitatea suferă. După două decenii de democrație, per ansablu, de progres și bunăstare în comună nu se poate vorbi. Mare noroc, cu lăcașele de cult, care, patronate de oameni cu suflet și simțire, nu se predau globalizării și capitalismului excesiv, respectându-și statutul și menirea în aceste vremuri tulburi. Încă mai bat clopotele la Bălăbănești, încă mai aleargă copii pe ulițe! Dar, până când?
Răspunsul este în mâinile și sufletul nostru. Atitudinea noastră va decide soarta lor. Ignoranța noastră le va îngropa viitorul. Sunt zeci de cazuri în comună când cei mici nu au fost înțeleși și ajutați. Lipsa acută a locurilor de joacă și a terenurilor de sport, eliminarea bibliotecilor și a activităților extrașcolare, lipsa de înțelegere și implicare a autorităților locale și părinților au îndrumat mulți tineri spre alternative nedorite de societate. Fumatul la vârste precoce, violența, furturile, abuzurile sunt cazuri reale care ar trebui să pună pe gânduri autoritățile. Undeva greșim! Iar dacă greșim, trebuie să căutăm metode și programe pentru a elimina cauzele care produc aceste acidente nefericite.
Nu ne face plăcere să vedem un elev din comună după gratii d-le Primar, d-lor consilieri și profesori! Într-o societate în care bășcălia, degradarea morală și lipsa de responsabilitate primează, dacă continuam să le ignorăm lipsurile, nimeni nu va avea de câștigat.
Autor: Florin Munteanu
Notă: În decembrie 2010 comuna Bălăbănești nu dispune de nici un teren de sport modern pentru copii. Singurul teren, să-i spunem de joacă, este curtea școlii din Lungești, unde sunt instalate două porți asimetrice de fotbal din bârne de lemn. Pe jumătatea de teren de sport a Școlii Gheorghe și Maria Tașcă se construiește o grădiniță. Biblioteca centrală(G.F. Tașcă) este închisă, Căminul Cultural în conservare. La capitolul activități extrașcolare notăm doar reprezentarea onorabilă a comunei la concursul județean Mândru-s eu de satul meu. Administrația locală nu a organizat, nici un festival, concurs, competiție sportivă pentru elevi.
Mic şi rapid
Elev-tâlhar de poşete, după gratii
Poliţiştii gălăţeni l-au prins ieri pe elevul Iulian Marian, din Lungeşti, comuna Bălăbăneşti, fără forme legale în Galaţi.
La sfârşitul lunii octombrie şi pe 12 noiembrie, băiatul smulsese de la două femei poşetele în care acestea aveau bani, telefoane mobile şi acte, paguba creată fiind de 1.200 lei, din care a fost recuperată doar jumătate de sumă.
Puştiul a intrat în arestul preventiv al Poliţiei Galaţi, pe bază de ordonanţă de reţinere, pentru tâlhărie.
Autor:Elena Parapiru
Sursa: Viața Liberă Galați – 18 noiembrie 2010
viking says
este o utopie sa visam ca o sa avem sali de sport la balabanestii savem o biblioteca dar nu vrea sa puna macar un bibliotecar. nu sunt cititori multi dar poti sa toata bogatia din lume dar daca nu acces la informatie si la cultura ,sport si alte activitati traiesti degeaba pe pamant sa nu uitam ca lumea a evoluat si trebuie sa dam sansa tuturor la informatie. cei din primarie spun ca fac dar nu mumai de bisericii are nevoie omul .
nelutiu says
@Viking. Poti visa orice, dar…..sa nu fie utopii. Securisto-comunistii, dupa impuscarea semenilor tai ( angelici!?) au facut alianta cu prelatii cu care de fapt erau in complicitate! Unde-i intrebarea ingerasule?