Am găsit, cu aproape un an în urmă, următorul text publicat în „Documenta Romaniae Historica”, seria A, Moldova, vol. I, pag.177, doc.125, 1434(6942) ianuarie 29, (Suceava):
„6942(1434) ghenarie 29,
Ispisoc de la domnul Ştefan voievod, cu tălmăcire lui întăritori slugii sale Gruban pe satile lângă Bârlad; Şuşneştii, undi eşti Ştefan, şi Tămaşul, şi pe din sus, Cărăpciuneştii şi Cracovăţ, (lipsă) săliştea lui Mihai Bărbosul”
Am încercat pe diverse căi, fără rezultat, (scris, telefonic şi mărturii orale de la persoane în vârstă) să aflu dacă Şuşneştii, au format vreodată, din punct de vedere administrativ, un sat separat de Bălăbăneşti sau Româneşti, pentru că la vârsta mea şi nevăzător, nu mă mai pot deplasa la faţa locului. S-ar putea ca Şuşneştii să reprezinte doar un cartier al satului Bălăbăneşti, aşa cum sunt Tăşculeştii, Macsineştii sau Bejenarii. În acest caz prima atestare documentară a satului Bălăbăneşti, nu ar mai fi în timpul domniei lui Ştefan cel Mare(1460), ci din timpul lui Ştefan fiul lui Alexandru cel Bun, deci cu 26 de ani mai devreme.
Marele dicţionar geografic, întocmit la sfârşitul secolului trecut nu menţionează deloc Şuşneştii.
Nu aş fi dorit să trec în lumea cealaltă, fără să fi semnalat factorilor responsabili ai satului această descoperire, care îmi stă pe conştiinţă.
Cu deosebită consideraţie,
George Felix Taşcă, jurist şi economist, pensionar, fost avocat şi expert contabil, genealogist, publicist, nevăzător.
Scrisoare adresată la data de 4 iunie 1997, d-lui profesor de istorie Nicolae Pământ, preşedinte al Asociaţiei Culturale „Gheorghe şi Maria Taşcă”, Bălăbăneşti.
nelutiu says
Daca domnul care prezinta materialul stiintific s istoric e nevazator, in Romania unele lucruri sunt nevazute cu intentie de catre unii guvernanti securisto-comunisti, care de doua decenii, fura mereu( nu va imaginati ca-s oltean, la ei ”fura unu ceasu”) dar nci la noi nu-mi e rusine: au furat totul in tara asta, securisto-bolsevicii comunisti, de la traditionalele si impopularele CAP-uri, ….pana la colosii din otel numiti de unii locomotive apartinand vechiului combinat facut in combinatie cu bolsevicii, pe care le-au trecut pe linie ”moarta” adica la casare si pe care le-au gazduit in depouri mai tainice pentru schimbarea culorii si alte alea, incat intrand in alaiul de insotire peste granita de la Prut, fiind atasate doar impingatorii unei garnituri de tren care avea si locomotiva de tractiune ( de fapt a fost cea mai serioasa si a revenit in tara!) la intorcere, dupa toate formalitatile si ciocnirile de rigoare( de pahare, n-a fost accident!) unul dintre prea fericiti, avea o valiza cu bani, oare o mai are? Loc de buna ziua!