Dragă A.N.I.,
Deoarece dvs. reprezentaţi instituţia care se ocupă cu situaţiile de incompatibilitate ale aleşilor locali, aş dori să vă adresez următoarele întrebări:
1. Aş dori să ştiu dacă funcţia de Primar este incompatibilă cu cea de PFA (cu obiectul de activitate creşterea animalelor şi culturi agricole). Dacă nu, aş fi foarte curios să aflu dacă o persoană poate să îndeplinească aceste două profesii în acelaşi timp ştiind faptul că o persoană fizică autorizată nu poate angaja personal auxiliar, iar în cazul de faţă vorbim de o persoană fizică autorizată care are în administraţie o fermă de ovine de peste 180 de exemplare şi peste 10 ha teren în extravilan;
2. Aş dori să ştiu dacă o fermă de ovine, de 180 oi, se trece în declaraţia de avere, la bunuri imobile ca spaţiu de producţie, la bunuri mobile calculând valoarea exemplarelor la preţul pieţei (cam depăşesc valoarea de 5000 de euro) sau nu se trece deloc;
3. Aş dori să ştiu dacă o persoană fizică autorizată care declară venituri în ultimul an fiscal de 26 000 RON pe măsura 141, A.P.I.A. ca P.F.A. şi deţine şi funcţia de Primar are datoria să declare şi profitul realizat din comercializarea produselor agricole pentru care a primit acest ajutor . Menţionez că pe măsura 141 beneficiarii eligibili pot primi fonduri nerambursabile doar dacă comercializează (condiţie obligatorie) o parte din producţia agricolă obţinută. Însă, conform legii 161-2003, art.87, aliniatul 1, litera g, aleşii locali printre care şi primarii sunt incompatibili cu „calitatea de comerciant persoană fizică”.
Vă mulţumesc anticipat pentru clarificări.
Cu respect,
Florin Munteanu, Ottawa
Cazuri de incompatibilitate
19 oct. 2011 Telegraful de Prahova: Incompatibilitate de funcţii: primarul din Poseşti, cercetat de Agenţia Naţională de Integritate
Agenţia Naţională de Integritate a finalizat, ieri, cercetările în cazul primarului comunei Poseşti Emilian Grigore, suspectat de incompatibilitate de funcţii. Inspectorii agenţiei au constatat că, timp de doi ani, primarul prahovean a ocupat atât funcţia de ales cât şi calitatea de deţinător al unei firme de tip PFA.
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Integritate Emilian Grigore, primarul comunei prahovene Poseşti, este cercetat pentru încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor. În urma evaluărilor demarate la începutul acestei săptămâni, inspectorii agenţiei au constatat că Emilian Grigore s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24.06.2008-10.02.2010, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al comunei Poseşti, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Grigore Ghe. Emilian P.F., încălcând, astfel, dispoziţiile legii pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. Conform legislaţiei în vigoare, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate. Primarul Emilian Grigore are dreptul să conteste în termen de 15 zile decizia ANI. Am încercat să luăm legătura şi cu primarul Emilian Grigore, însă, până închiderea ediţiei, acesta nu a putut fi contactat.
Sursa: http://www.telegrafuldeprahova.ro
Autor: Ciprian Pap
19 iulie 2011 / Brasovultau.ro – Viceprimarul din Tărlungeni, incompatibil din cauza unui PFA
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Ligia Şoană, viceprimarul comunei Tărlugeni, Braşov.
Ce lege a încălcat. „În urma evaluărilor demarate la data de 16.11.2010, s-au constatat următoarele: doamna Şoană Ligia s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26.06.2008 – 16.03.2010, deoarece a deţinut simultan funcţia de viceprimar în cadrul Primăriei Tărlugeni, Judeţul Braşov, şi cea de comerciant persoană fizică”, se arată în comunicatul ANI. Conform agenţiei, Ligia Şoană a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie publică. „Doamna Şoană Ligia exercită, începând cu data de 26.06.2008, funcţia de viceprimar în cadrul Primăriei Tărlugeni, Judeţul Braşov. În perioada 02.06.2003 – 16.03.2010, doamna Şoană Ligia a deţinut calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul «Şoană Ligia Persoană Fizică Autorizată»”, se mai spune în comunicatul ANI. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.
Sursa: www.brasovultau.ro
Conform site-ului www.mytex.ro: Ligia Şoană, a fost declarată de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate ca fiind incompatibilă cu funcţia deţinută, deoarece a omis să renunţe la calitatea de persoană fizică autorizată (PFA), calitate în care administra o pensiune cu… trei camere.
Raportul de evaluare întocmit de ANI în privinţa Ligiei Şoană a fost efectuat la finele anului trecut, moment când s-a constatat că în declaraţia de avere a acesteia figura că a deţinut şi statutul de PFA, la care viceprimarul din Tărlungeni renunţase, după ce s-a autosesizat asupra situaţiei, din luna martie 2010. Potrivit legii, viceprimarul din Tărlungeni riscă, dacă decizia va rămâne definitivă, să nu mai aibă dreptul de a exercita o funcţie sau o demnitate publică timp de trei ani.
Ligia Şoană ne-a declarat că a fost vorba despre o eroare şi că ar fi trebuit să se sesiseze la depunerea declaraţiei de avere, unde a menţionat şi faptul că administrează ca PFA pensiunea în cauză, atât secretarul Primăriei Tărlungeni, cât şi juriştii Prefecturii Braşov.
Edilul din Cozmeşti – Valeriu Enciu – riscă să-şi piardă scaunul de primar
Agentia Naţională pentru Integritate a constatat că, pe lângă funcţia publica, Enciu avea şi calitatea de persoană fizică autorizată, fapt care contravine legii. Mai exact, era medic veterinar.
Prefectul Dragomir Tomaseschi va emite un ordin prin care îl va demite practic pe primarul din Cozmeşti. “Am primit de la ANI o comunicare prin care dl primar Enciu este declarat incompatibil întrucât a desfăşurat şi o activitate economică prin intermediul unui PFA cât şi activitatea de primar. Am solicitat secretarului comunei să ia act de această decizie a ANI şi voi actiona în consecinţă.”, a declarat Dragomir Tomaseschi, prefectul judeţului Iaşi. Primarul din Cozmeşti susţine ca nu a incasat niciun ban din activitatea de medic veterinar şi că actiunea ANI nu se justifică. Pe lângă faptul că-şi va pierde scaunul, Valeriu Enciu va da explicaţii pentru fals în declaraţii.ANI susţine că, în declaraţia sa de avere, Enciu a omis sa declare suma de 60.000 de lei, obţinută din activitatea de medic veterinar. D.T.
Sursa: www.monitorul.com.ro
Notă. Vor urma şi alte lucruri extrem de picante din administraţia locală. În loc să ne ocupăm de sport, de bibliotecă, de promovarea Bălăbăneştiului suntem nevoiţi să luăm parveniţii din sat la întrebări care cred că sunt “invincibili” şi atotştiutori de carte şi legi. Nu-i aşa că românii din Diaspora deranjează şi nu trebuie incluşi pe listele electorale?! Chiar dacă legile se modifică şi funcţionarii publici pot fi mai nou(din 2009) şi P.F.A. totuşi lăcomia şi hoţia unora ridică mari semne de întrebare pe meleagurile noastre.
s andi es says
Ar fi bine daca ANI ar da un raspuns la acest subiect.
Nu stiu daca vom avea aceast raspuns vreodata ,,speram,,