526 de cărţi pentru Bălăbăneşti-Criuleni
* Despre preotul Gheorghe Stoica. În timpul Războiului de pe Nistru, directiva Tiraspolului, referitoare la el: „Dacă îl prindeţi, împuşcaţi-l!”*
Localitatea Bălăbăneşti de Galaţi este înfrăţită, şi nu de ochii lumii, cu Bălăbăneşti din raionul Criuleni-Republica Moldova. Reprezentanţii lor se cunosc între ei bine, în principal, prin intermediul vizitelor reciproce.
Ştiindu-se că la gimnaziul din Bălăbăneştii din stânga Prutului se resimte nevoia de cărţi pentru uz şcolar, inginerul Florin Munteanu, stabilit în Canada, a lansat, prin publicaţia sa on-line, citită în nordul judeţului Galaţi, apelul de a se dona cărţi pentru Basarabia – „Să ajungă cât mai multe, la Bălăbăneştii din Republica Moldova, plus liceul din Mălăieştii Noi”.
De partea practică a iniţiativei s-a ocupat, cu răspundere, profesorul Neculai Pământ. Numărul volumelor adunate, 526. Toate, potrivite pentru orice bibliotecă şcolară care se respectă. Provenite de la 12 donatori. Dintre aceştia, în fruntea listei, profesorul de istorie Viorel Balaban – predă într-o comună din judeţul Buzău şi geologul Iuliu Podaşcă, din Câmpulung Moldovenesc. Amândoi, fii ai satului Bălăbăneşti.
Plecarea spre Criuleni, joia trecută, la orele 5. Podul de peste Prut, de la Oancea, traversat fără dificultăţi. Ca mijloc de transport, un jeep. Costul carburantului, 700 de lei. Trei sferturi din această sumă, suportată de Primărie, prin grija domnului Dorin Codreanu, edilul-şef al comunei. Restul banilor, din buzunarele profesorului Pământ şi preotului Petru Moraru – dumnealor au însoţit transportul de cărţi către destinaţie.
La Bălăbăneştii de dincolo, când au ajuns, pe la 9.30, preotul care trebuia să-i întâmpine se afla la biserică – oficia slujba pentru Buna Vestire, pe stil vechi. Creştini adevăraţi, cei doi gălăţeni, fără să stea pe gânduri, păşesc în sfântul lăcaş, luând parte la slujbă.
Domnul Neculai Pământ: „Localitatea Bălăbăneşti, de Criuleni, nu are biserică propriu-zisă. Cea în care am intrat a fost amenajată de Sfinţia sa Gheorghe Stoica, într-un spaţiu ce a aparţinut stării civile. Întreg stocul de cărţi a fost predat după încheierea slujbei. Am observat la cadrele didactice din satul-gazdă, ca şi la Mălăieştii Noi, de altfel, unde există liceu, o dorinţă sinceră de a avea cât mai multe culegeri de texte şi exerciţii şi manuale metodice”.
La Prut, repet, nicio piedică în a-l traversa. S-au efectuat controlul de rutină al jeepului şi verificarea paşapoartelor, atât. Seara, la orele 21, profesorul Pământ şi preotul Moraru erau acasă. Misiunea, dusă la îndeplinire.
Autor: Ion Trif Pleşa / 11 aprilie 2011
Sursa: „Viața Liberă” Galați
Notă. În imagine prezentată mai sus primarii celor două comune, d-l Dorin Codreanu(stânga) și d-l Ion Sârbu(dreapta), semnează acordul de cooperare între instituțiile celor două localități surori. Evenimentul a avut loc în octombrie 2008, Bălăbănești, Basarabia în prezența unei numeroase delegații a autorităților comunale din comuna cu același nume din județul Galați.
Leave a Reply