Crearea de locuri de muncă prin exploatarea corespunzătoare a resurselor comunale, încurajarea inițiativelor personale și a investițiilor private, accesarea fondurilor europene, dezvoltarea de parteneriate public-private (P.P.P.) etc.
Situația la zi și resursele comunei Bălăbănești
Înainte de a porni orice discuție privind crearea de locuri de muncă în Bălăbănești trebuie să fac o scurtă analiză a situației la zi privind numărul de angajați și a resurselor comunei (umane, naturale și bugetare).
Populația actuală a comunei este în jurul a 2200 de locuitori, din care majoritatea sunt agricultori. Din punct de vedere al vârstei cifrele sunt extrem de îngrijorătoare, o parte însemnată a populației având vârsta de pensionare. Din categoria activă, la nivel de comună sunt sub 100 de angajați ce-și desfășoară activitatea în alte domenii exceptând pe cel agricol. Am putea identifica 20 de angajați în sistemul administrativ, 20 în cel educațional, între 5-10 în domeniul forestier, restul până la 100 lucrează pentru Poșta Română, Electrica S.A., în sistemul sanitar, în comerț etc. Cifrele sunt prezentate cu aproximație deoarece nu am avut nici o statistică oficială la dispoziție.
După cum știm agricultura practicată este de subzistență, lucru pozitiv zic eu, însă din păcate insuficient pentru a asigura unei familii normale un nivel de trăi acceptabil. Nu am nimic împotriva agriculturii de subzistență, din contră o susțin 100% și consider că este un lucru absolut necesar dar, se impune identificarea în paralel cu această activitate și a altor oportunitați pentru ca fiecare familie să fie capabilă să-și plătească facturile, taxele, să-și asigure strictul necesar, să-și susțină copii la școală etc.
Transpunând într-o ecuație veniturilor din comună observăm că ele provin din cele 100 de salarii ale categoriei active plus pensiile și ajutoarele de la stat sau de la rude din afara țării.
Venituri personale Bălăbănești = 100 Salarii + Pensii + Ajutoare
Dacă din 2200 locuitori eliminăm pensionarii(să presupunem 1/3), care au un venit lunar regulat, observăm că raportul salariați – populație activă neangajată (copii, tineri, consăteni fără nici un venit) este de aproximativ 1/15, adică la fiecare persoană care are un loc de muncă sunt 15 care nu au. Este dureros deoarece într-o familie normală raportul ar trebui să fie de maximum 1/3 La raportul 1/15, dacă nu am avea modul nostru de viață, strâns legat de pământ și vietățile din jurul casei, atunci comuna s-ar pierde în negura timpului. Am constatat acest fenomen în provincia Newfounland(Canada), unde oamenii au renunțat la pescuit(datorită noilor reguli federale impuse când Newfounlandul a devenit provincie a Canadei) și agricultură (datorită promovării agresive a produselor din supermarketuri). Sate care altădată aveau 700-1000 de locuitori astăzi sunt comunități de 80-90 de locuitori – mulți dintre ei cu grave probleme de sănătate datorate alimentației cu produse modificate genetic. De aceea este important să nu renunțăm niciodată la agricultura de subzistență, cum îi spun unii, și să evităm pe cât posibil produsele alimentare comercializate de supermarketuri, în special cele care vin din import. Totodată să nu uităm că indiferent cum ne prezentăm (persoană fizică autorizată, societate comercială sau instituție publică) suntem condamnați să căutăm continuu alternative și să identificăm oportunități de dezvoltare. Instituția din mediul rural care așteaptă statul sau investitorii străini să creeze locuri de muncă va aștepta mult și bine deoarece nu vor exista oferte pe măsură atât timp cât nu există un interes real din partea solicitantului(administrației). Dacă Primăria Bălăbănești este interesată în mod direct de crearea de locuri de muncă și dezvoltarea localității atunci cu siguranță investitorii vor sesiza demersul acestei instituții și vor analiza ofertele autorităților noastre locale.
În ce privește resursele naturale ale comunei, ele sunt limitate. Nu ne deosebim cu nimic de localitățile din vecinătatea noastră. Aș evidenția: solurile – excelente pentru agricultură (legumicultură, pomicultură, viticultură, construcții – pietrișurile și nisipurile de Bălăbănești sunt evidențiate de specialiști etc.), pădurea – apicultură și silvicultură, vântul – o resursă care intră deja în calculul unor investitori, pășunile – zootehnie, apa, energia solară și foarte important relieful – care ne poate ajuta foarte mult în dezvoltarea turismului. De asemenea s-au efectuat forări pentru identificarea unor depozite subterane de gaze naturale, sondări a căror rezultate nu au fost făcute publice până la această dată.
Referitor la buget, nu pot spune decât că este extrem de mic necesitând o creștere durabilă prin eficientizarea investițiilor la nivel local, dezvoltarea și diversificarea serviciilor și aplicarea de contravenții celor ce produc pagube domeniilor privat și public. A investi în pasive (pod, grădiniță etc.) care nu se justifică economic și care generează împrumuturi, credite și datorii la bănci este un lucru lipsit de educație financiară elementară. Când ai banul plătitorului de taxe în mână trebuie să te gândești de 10 ori înainte de al investi, căci investițiile sunt de două feluri profitabile și proaste. La fiecare proiect, investitorul serios urmărește beneficiile și profitul prin intermediul unor anumiți parametri cum ar fi: mărimea investiţiei sale şi evoluţia aşteptată, impactul social și profitul aşteptat, mărimea riscului și gradul de îndatorare, rata aşteptată a lichidităţii și perioada de amortizare etc. Nici o autostradă nu se construiește dacă nu există trafic cum nici o grădiniță nu ar trebui ridicată de la temelie dacă numărul de copii este într-o scădere alarmantă!
Măsuri urgente ce impun crearea de locuri de muncă
A. Măsuri urgente ce se impun pentru crearea de locuri de muncă în agricultură:
1. Încurajarea agriculturii de subzistență concomitent cu specializarea fiecărei familii de agricultori pe două trei activități agricole: pomi fructiferi – apicultură, legumicultură – creșterea porcinelor, silvicultura – prelucrarea lemnului etc.
2. Construcția unei piețe locale de desfacere a produselor și încurajarea asocierii agricultorilor în vederea lucrării terenurilor și a valorificării produselor
3. Suport pentru accesarea fondurilor europene: informare detailată, cazuri concrete a unor proiecte în curs de derulare, eliberare de adeverințe, autorizații și avize în timp record etc.
4. Încurajarea serviciilor și susținerea breslei meșteșugarilor, a meseriașilor și a persoanelor fizice autorizate. Comuna are nevoie de: tâmplari-lemnari-sculptori, fierari-potcovari, mecanici și tehnicieni agricoli, morari și brutari etc.
5. Promovarea schimburilor de produse (troc) la nivel local. Trocul într-o comunitate rurală își are rostului lui chiar dacă tranzacțiile se fac eliminând banul. Sunt situații când în anul respectiv unele produse nu se caută, atunci producătorii trebuie să elimine banul și să se ajute între ei folosind această metodă. Trocul nu generează locuri de muncă însă încurajează agricultorul să nu renunțe la această ocupație; îl păsuiește pentru că nu a reușit să-și valorifice produsele integral la piață în anul respectiv. Mi-aduc aminte că acum vreo două decenii un consătean nu avea 5 lei să-și plătească injecția însă i-a oferit asistentului câteva ouă în schimbul tratamentului. Era o înțelegere și un respect reciproc între doi creștini care-și respectau meseria. Unu-i oferea un serviciu, celălalt un produs.
B. Măsuri urgente ce se impun pentru crearea de locuri de muncă în administrație:
1. Înființarea unui Serviciu de Investiții Comunal (S.I.C.) care să dezvolte și să caute permanent oportunități și investitori. Se va specializa 1 persoană care împreună cu cei ce se ocupă de taxe și impozite, contabilitate, cadastru vor: identifica, evalua și încuraja posibile investiții private; analiza și oferi suport fiecărui proiect de accesarea a fondurilor europene; susține viitoare accorduri de investiții prin parteneriate public-private etc. Respectând legile statului, mediul și legislația locală acest serviciu nu ar trebui să rateze nici o ocazie în ceea ce privește atragerea investitorilor privați și crearea de locuri de muncă.
2. Înființarea și dezvoltarea Serviciului Public de Întreținere Comunal (S.P.I.C.) – O echipă de 8 – 10 angajați permanenți și/sau sezonieri care să asigurare curățenia, buna funcționare a alimentării cu apă – a colectării și selectării deșeurilor, paza și protecția obiectivelor publice etc. Comuna are nevoie de: grădinari – întreținere spații verzi, zidari – întreținere clădiri publice, agenți de pază și supraveghere etc. O parte din personalul de la birouri va fi eliminat iar posturile vor fi scoase la concurs pentru a fi ocupate de personal S.P.I.C. cu atribuții și sarcini precise. Nu putem avea angajați ai Primăriei numai inginieri și personal de birou.
3. Înființarea unor posturi specializate și a unei echipe de profesioniști pe domeniul cultural care să asigure funcționarea Centrului Cultural Bălăbănești (Căminul Cultural „Mihail Kogălniceanu”, Biblioteca comunală „G.F. Tașcă”, punct muzeistic), a bibliotecile școlare și organizarea tuturor evenimentelor cultural-artistice la nivel communal. Înițial se va porni cu o echipă alcătuită din două persoane (Manager Centru Cultural și bibliotecar), urmând ca în funcție de dezvoltarea centrului să se facă angajări ulterioare. Se va apela la servicii de voluntariat din rândul celor care primesc ajutoare de la stat. Centrul poate fi realizat și printr-un parteneriat public-privat.
C. Măsuri de calificare și recalificare a forței de muncă
Un specialist bun (doctor, inginer, profesor, zidar, grădinar, mecanic) se formează în timp. Dacă vine din exteriorul localității, pentru al menține în comună, specialistul trebuie integrat în comunitate și ajutat să progreseze. Se poate elimina riscul de al pierde dacă Primăria s-ar orienteze în primul rând spre localnici. Acest lucru impune măsuri de calificare și recalificare a personalului existent și a celor ce doresc să-și desfășoare activitatea în domeniul respectiv. Măsurile amintite vin să stimuleze progresul individului, a comunității și dezvoltarea localității generând printr-o reacție în lanț noi oportunități și locuri de muncă.
Caz concret: Dacă în comună vom avea doi apicultori cu 3-4 stupine a câte 100 de stupi fiecare, care vor avea anual un venit de 15.000 – 20.000 de euro atunci prin puterea exemplului alții îi vor urma. Meseria se fură dar se și-nvață – de la specialiști.
Prin urmare se impun calificări și realificări urgente pe domenii unde comuna are resurse: zonă meliferică excepțională – apicultură; soluri extrem de bune – legumicultură, pomicultură și construcții; „Picior de Paris” – turism rural; „tărâm de răzeși și dascăli” – nevoie urgentă de personal calificat în școli, cu orientare practică și inițiativă etc.
Autor: Florin Munteanu
dacia says
As rugasa avem un medic care sa locuiasca in comuna nu ca acum vine de doua ori pe saptamana si trateaza cetateni cu indiferenta .Am avut o doctorita buna care locuia in comuna si care nu facea diferente intre cei saraci si bogati cum face acum domnul doctor.
dacia says
NU o sa vina nimeni inapoi la tara tineretul la noi e privit cu ochi rai de autoritati si suntem tratati ca niste sclavi .
Dodu says
Mai aerianule,apropo’s,intre tine si avion exista multe asemanari.Si eu o sa-ti exemlific cateva:
-amandoi sunteti doua epave;
-amandoi sunteti aerieni;
-amandoi sunteti nefunctionali etc.
Te-am mai intrebat in ce calitate amalizezi tu activitatea dintr-o comunitate,careia nu-i apartii.Ori esti in plimbare cu avionul,ori ti-e inundata mansarda.Toate acestea motivate astfel:
-toate fondurile daca nu ai stiut”se dirijeaza politic”.Si cum localitatea a facut parte din formatiunile aflate in opozitie,fara sa fiu partinitor,nu stiu cum s-a descurcat Primarul,de a realizat ce a realizat.De ce nu vorbesti si de aspectele pozitivecare sunt vizibilede tot omul bine intentionat,cum sunt:
-sediul administrativ al primariei,de nivel european;
-podurile din Balabanesti,Bursucani;
-drumurile satesti;
alimentarea c apa potabila de la Balabanesti si Bursucani(in derulare)
-scolile ;
-caminul cultural;
-asfaltarea drumului spre Lungesti;etc.
Singura noastra explicatie pentru atitudinea de care dai dovada este una singura.Un cap prost nu poate gandi decat la fel.Revizuieste-ti atitudinea si da dovada de obiectivitate daca te consideri un fiu al satului.
Dar,mai ai multe de invatat.Ca si sugestie,da dovada de omenie si mai multa intelepciune!
Florin says
Stimate domn,
Materialul prezentat are ca temă „crearea de locuri de muncă în comuna Bălăbănești” nu „ce a realizat Primarul”. Dacă Primăria are realizări deosebite să vină să le prezinte, nu e nici o problemă, pot fi publicate pe site fără nici o reținere. Evident vocabularul pe care îl aveți în dotare, identic cu a unui fost președinte de colectiv, este mojicesc dar, probabil la vârsta pe care o aveți, nu mai poate fi îmbunătățit. Sugestiile dvs nu le voi lua în seamă, mai sunt 11 puncte de acoperit din proiectul „Șah la Primărie”, puncte ce vor fi prezentate în săptămânile ce urmează. Din comentariul postat înțeleg că reprezentați un grup fiind purtătorul de cuvânt al acestei formațiuni – citez „singura noastră explicație …”. Mă întristează acest fapt deoarece puteau să aleagă unul mai bun, cu „mai multă înțelepciune” și cu cei 7 ani de acasă. Vă doresc sănătate și vă promit că nu-mi voi revizui atitudinea. Evident mai am multe de învățat dar, nimic de la dvs și grupul pe care-l reprezentați.
dacia says
A facut nu zic ca nu a facut dar atunci de ce pleaca lumea din sat nu va intrebati daca e atata de bine si multe . EU sunt fericit ca am loc de veci in rest nu ma intereseaza nimic .
Ginger says
Domnule Florin,imi pare rau daca faceti parte din generatia tanara.Nu credeti ca prin atitudinea pe care o aveti,trageti toata generatia in jos?Eu cred ca lucrurile nu sunt asa de simple.Desigur ca sugestiile dumneavoastra sunt doar teoretic bune.Ganditi-va ca sunt necesare investitii,de ex.o piata implica unproiect,avize,utilitati,investitie care nu se poate amortiza datorita nivelului sczut de venituri.Altfel patim ca in cazul scolilor reabilitate,bazinelor de innot,incestitii facute fara studii de fezabilitate,facute in scop electoralsi care s-au dovedit paguboase.
Eu as avea o propunere,mai e putin pana la alegeri,veniti sa candidati,si sunt sigur ca lucrurile nu vi se par la fel de simle din interior.ma deranjeaza si pe mine atutudinea aceasta de pus omul la zid si de a-l categorisi drept comunist sau sef de colectiv.E usor sa dai search pe google si gasesti extrem de multe programe electorale,dar ce facem cu practica?
Florin says
Orice proiect necesită studii de fezabilitate, avize, investiții etc. Nu văd nici un impediment! Observ că dvs aveți deja răspunsul „nu se poate amortiza datorită nivelului scăzut de venituri” – probabil aveți făcută partea de financial feasibility. Puteți dvs să prezentați o analiză scurtă cost-beneficii? Vă invit să dați search pe google poate aveți norocul să vă lipiți de această analiză însă vă avertizez că orice proiect este unic prin definiție. Ca model puteți cere la Primărie analiza cost-beneficii a viitoarei grădinițe ce se construiește de ceva timp pe terenul de sport al școlii! Dacă reușiți să o obțineți vă invit să o discutăm public! Să vedem cum stăm cu costurile, amortizările, beneficiile etc.
Eu nu am pus nici un om la zid! Eu, în analiza făcută, am căutat să identific oportunități pentru a crea locuri de muncă în Bălăbănești, nimic mai mult! Evident unii, printre care și dvs, s-au simțit deranjați! Curios lucru cum numai atunci când vine vorba de banul public comentați?! Să fie oare simplă coincidență?!!!
Am folosit expresia, citez, „limbaj mojicesc identic cu a unui fost președinte de colectiv” adresată unui individ fără bun simț. Nimic mai mult. Personal nu am nimic cu nimeni, profesional am expus câteva idei în care cred! Folosiți ghilimelele când citați o persoană pentru a fi credibil. Multă sănătate! Vă asigur că nu trag „toată generația în jos”, un singur om nu poate face acest lucru. Nu mă interesează propunerea venită din partea dvs, pentru că nu sunteți sincer.
Dodu says
…desi te erijezi in reprezentantul noului val,prin ceia ce debitezi,dai dovada ca nu faci parte din el.Dealtfel sa stii ca valuriile se leapada de gunoaie ,lasandu-le la mal sa se autodistruga.
Este foarte greu sa realizezi dimensiunea si complexitatea unei functii la nivelul unei localiati lipsite de cele mai elementare necesitati:(agenti economici productivi,suprafete de pamant cu grad ridicat de productivitate,sisteme de irigatii,populatie cu dorinta si putere de munca).
Din povestiri si din dorinta de a crea o falsa impresie despre tine,vii si prezinti unor oameni si asa napastuiti si mintiti de altii de teapa ta,sperante desarte.Cred ca joci sah pe coltul unei pijamale in carouri uzata de somnul ratiunii tale.
Pragmatismul este o caracteristica a bravilor,insa “de unde nu-i,nici Dumnezeu nu cere”!
dacia says
Domnu dodu ati inceput campania electorala stati fara grija ca tot domnul primar o sa ramana sincer nimeni nu e pregatit pentru aceasta functie . Pe mine ma deranjat ca este uneori ironic cu taranii din sat in rest a facut multe aveti dreptate dar sa nu uitam sta de 25 de ani in comuna.
ion balaban says
Bre nea Dodulica. Banuiesc ca esti un nene la a doua tinerete, care dupa zeci de ani de dat raportul tovarasului sef al colhozului ,te-ai inscris in PSD . Acolo ai facut plosnite pe creier pe care din pacate nu vrei sa le lepezi.
La felul in care scrii sau mai bine spus incerci ,nu faci decat sa arati de ce comuna in care traiesti e lipsita de orice sansa in viitor.
O sa-ti spun un lucru pe care trebuie sa-l stii. E de apreciat ca-ti storci mintea deschizand calculatorul ca citesti ceea ce n-ai sa poti intelege niciodata insa nu mai debita aberatii.
Incearca sa realizezi ca esti lasat sa-ti dai cu parerea ca in felul acesta sa se evidentieze nesimtirea si prostia dusa la nivel de performanta.
Cat priveste avionul de care pomenesti ,acesta nu poate fi decat simbolul prostiei unei administratii ce trebuie sa zboare. Apropo, cred ca va costat mai mult transportul decat coasca?!
Ion says
Măi Urdaru, nu confunda coaşca ,,airplanului,, cu mintea zburătoare a unor copii care mai trebuie şi educaţi chiar dacă Guvernul nu are resurse, iar unii colegi ai tăi au şters-o cu banii pensionabililor! De ce nu luaţi banii torţionarilor? Foarte simplu deoarece vor fi ortul popiii!
ion balaban says
Ioane tata, se vede treaba ca bostanul ala al tau cel porti pe umeri e gol ca si coasca ,,airpalnului” de care pomenesti. Toata lumea vrea pensii , ajutoare sociale dar cand e vorba de ceva munca toti deveniti catari . Nu-i deajuns ca dati inapoi mai sunteti si incapatinati.
Apropo ti-ai luat bilet de avion ? Vezi ca sunt reduceri pe ruta ,,troita – postul de politie”.
dacia says
LA multi tarani le este frica de cei din primarie si nu vorbesc si este exact ca in comunism si multi din primarie au rol de informatori mai ales in alegeri practic te trag de limba si pe urma esti turnat multi au patit acest lucru daca nu votau partidul respectiv.
Florin says
Interesant, încep să cred acest lucru! Neplăcut și rușinos! O comunitate se costruiește pe încredere și înțelegere nu având la temelie frica și turnatul. Peste ani, nu luăm nimic cu noi – nici funcții, nici averi, nici premii – lăsăm, poate, doar amintiri.
Dodu says
Domnule “ion Balaban”,(nume conspirativ utilizat la reclamatiile facute inainte de ’89 pe cand erai foarte activ),ai seriose probleme,as putea spune ca chisr patologice!Ai renascut din cenusa precum Pasarea
Pheonix!
Ion says
Eu am văzut actualul primar de la voi că se implică în comunitate, dar nu la fel şi colectivul de acolo, dar cu toate astea voi felicita pe toţi pentru activitate şi să fie sănătoşi şi zdraveni la minte când au decizii de luat
spartacus says
Pai vorbeste domnul Urdaru ca-i convine este si postas si consilier la primarie asa ca nu mai judeca pe cei care au ajutor social ca in balabanesti ii numeri pe degetele de la o mana si acei sunt in mare parte neamurile celor din primarie . Sunt oameni in varsta care nu mai au pe nimeni si sunt neajutorati si lasati sa moara .
spartacus says
EU am impresia ca daca lumea tace si inghite nu stie cum stau lucrurile in comuna dar nu poti sa faci nimic pentru ca oamenii sunt duplicitari si accepta asa ca asa e invatat acest popor sa suporte toate.
Vlad Tepes says
Nu va mai consumati degeaba din cauza unei
curvecum e Ion Urdaru el tot timpul s-a dat dupa putere.Dar nu asta e marea problema,noi oamenii din comuna trebuie sa cautam un om care sa ne inteleaga si sa faca ceva cu adevarat si pentru noi.Fiind ca ne ajunge cat am fost tinuti in lesa.Au fost posibilitati pentru locuri de munca dar domnul primar a dat cu piciorul.Vlad Tepes says
DOMNULE PRIMAR LA CATI TINERI CASATORITI DIN COMUNA ATI DAT JUMATATEA DE HECTAR ?
ATI FACUT CE ATI VRUT CU PAMANTUL OAMENILOR IN FRUNTE CU DOMNUL SECRETAR,ALTII AU AVUT CATE UN HECTAR SI ACUM AU 50.nOUA NI SE PARE CA NU O SA IL PUTETI TINE PE VOI
s says
VLAD TEPES nu dat la nimenii in schimb a dat la toti venetici veniti din toate partile si sa vada razesii trecuti la domnul pe mana cui a ajuns pamanturilor lor.
s says
COMUNA noastra a ramas dupa revolutie cu niste grajduri de la fostul CAP erau o sursa de venit pentru comuna dar se pare ca sa ales praful din ele doar doua sunt folosite restul au fost impartite dumnezeu cu mila.
ion balaban says
Sa va dea ?! Ce sa va dea mai puturosilor ? Stati toata ziua si cotcodaciti ca babele din sat. Daca aveati ceva in capul ala astazi nu erati de-alde pierde vara.
spartacus says
TU vorbesti care ai nu ai fost in stare sa iti faci o casa o ai mostenire de la baiatul lui NICORESCU mai bine iai face o pomana ca ti-a dat casa . SI pe urma sa faci pe altii puturosii asa ca nu mai vorbi si ati primit ajutoare pe care le ati luat si le ati dat la porcii in loc sa le dati la cei necajiti.
spartacus says
SI inca ceva tu ei bani ca consielir de pe spinarea puturosilor care platesc taxe si impozite si tu nu faci nimic domnul ion urdarul .Practic noi platim atatia functionari care nu fac nimic pentru comuna.