În prima jumătate a lunii iunie, 2008 au avut loc alegerile locale. Fotoliul de primar al comunei a fost câștigat după două tururi, de reprezentantul Partidului Social Democrat – Dorin Codreanu. Electoratul din comună a acordat în continuare credibilitate domnului Codreanu și echipei sale. Partidul România Mare – filiala Bălăbănești prin profesionalismul și reputația domnului Ioan Ifrim a obținut un scor foarte bun pentru consiliul local – 11,36%, clasânduse pe locul doi pe județ dintre filialele PRM, cu mult peste media pe țară, după comuna Vlădești – 14,2% (informație preluată de la B.E.C. și confirmată de publicația Tricolorul nr. 1354, ediția 03.09.2008). O analiză atentă a celor două tururi de scrutin indică faptul că formațiunile politice PD-L și PL au obținut rezultate sub așteptări iar Partidul Conservator a reușit o performanță deosebită adjudecându-și locul doi. De notat faptul că la Bălăbănești au existat cazuri de mită electorală(ceasuri, căldări, vodcă…) atât la alegerile locale cât și la cele generale uninominale. În 2008 la alegerile locale, s-a votat mai mult persoana sau/și partidul în detrimentul strategiei(ar fi trebuit să fie fișa de prezentare a fiecarui candidat) de administrare și dezvoltare a comunei. Au existat promisiuni, au existat unele încercări timide de nuanțare a unor pași ce trebuie urmați, a existat un forum de discuții libere incluzând internetul – dar nici vorbă de programe și strategii.
În perioada alegerilor locale mai-iunie 2008, infrastructura comunală s-a îmbunătățit prin refacerea și pietruirea drumurilor din localitate. Sperăm ca aceste acțiuni sa devină obișnuință an de an.
Prima slujbă de pomenire a Sfântului Rafail, în ţinutul natal
În ziua de 21 iulie 2008 în prima zi de cinstire solemnă, după canonizare în satul Bursucani, comuna Bălăbăneşti, judeţul Galaţi, locul naşterii sale, PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie. Şi pentru că biserica din Bursucani se află în plin proces de refacere din temelii, slujba închinată Sfântului Rafail s-a desfăşurat pe locul fostului Schit Zimbru, ctitoria ucenicilor săi, care a fost şi reactivat, în mod oficial, cu acest prilej. (Sursa: Ziarul Lumina – 23 iulie 2008, autor Constantin Ciofu)
Duminică 5 octombrie a fost cea mai tristă zi a comunei Bălăbănești din anul 2008. Octavian un băiețel care nici nu împlinise 7 anișori ne-a părăsit, fiind victima unui act de răzbunare incalificabil. Ar fi împlinit 7 anișori pe 15 octombrie 2008 – ar fi împlinit….. dacă tatăl său ar fi fost un părinte normal! Din păcate acest caz mediatizat pe larg în majoritatea publicațiilor din țară a adus o imagine negativă întregii comunități din Bălăbănești.
Pe data de 18 decembrie 2008 ne-a părăsit pentru totdeauna cunoscutul prozator, consătean de-al nostru – Lică Rugină. Născut la data de 28 martie 1934 în satul Bursucani – com. Cavadinești actualmente com. Bălăbănești, Lică Rugină a debutat în anul 1985 la București – Cartea Românească, cu lucrarea ”Sarea la vremea ei”. ”Vasile cel neluat în seama” – 1990, povestiri și romanul ”Diminețile Evei ”- 1993 sunt lucrări apreciate de cititor care au adus consacrarea autorului. Vestitul profesor/ziarist/ prozator Lică Rugină a fost distins cu multiple premii de-a lungul cariei sale fiind deasemeni recompensat pentru întreaga sa activitate cu titlul de cetățean de onoare al orașului Galați. A fost înmormântat lângă părinții săi, la Bursucani.
Notă: Pentru amatorii de statistici am decis să publicăm și rezultatele primului tur.
Leave a Reply