Recomandarea unui cititor al „Xpress-ului”:
„Doresc să vă rețin atenția cu un film. Un film deosebit cu atât mai mult cu cât nimeni nu mai credea să se mai audă de el vreodată. Este o pagina de Istorie a Basarabiei, adevărata Istorie a Basarabiei, a României implicit. Practic este vorba de începutul Holocaustului Neamului. Vă rugam să-l transmiteți la cât mai multă lume. Vizionare plăcută!”
„Odessa în flăcări”
Foarte multă lume știa despre acest film, cei bătrâni vorbeau despre el dar nimeni nu credea că o să mai poata fi vizionat vreodată. Și cum minciuna și doctrina mincinoasă nu pot să dăinuie, Dumnezeu a rânduit ca filmul să fie redescoperit constituind o mărturie la tot ceea ce au făcut nelegiuiții pământului împotriva Neamului Pravoslavnic.
Un film istoric de care nu credea cineva să mai audă vreodată. Sunt sigur că filmul o să vă placă cu atât mai mult cu cât am constatat ca aveți deschidere către astfel de teme.
Filmul vă va vorbi despre Holocaustul Neamului dar înainte de toate, filmul este un act de cultură, o frântură din istoria noastră, pierdută și uitată – acum regăsită.
Cinematografia româneasca a primit un dar nesperat. De curând, presa italiană a scris despre un fapt cu totul inedit, anume descoperirea întâmplătoare în arhivele studiourilor Cinecita din Roma a peliculei filmului „Odessa în flăcări”, considerată definitiv pierdut.
„Odessa în flăcări”, realizat în anul 1942, într-o coproducție româno-italiană este consemnat în istoria cinematografiei europene și nu numai, ca o capodoperă a genului. Despre ea rămăseseră doar cronici, unele consemnări, fotografii și afișe. Având ca subiect drama refugiaților din Basarabia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca și a ororilor comise de trupele NKVD-ului, predecesoarea KGB-ului, filmul a fost interzis dupa ocuparea țării de către Uniunea Sovietică, iar protagoniștii acestuia aruncați în închisori.
A fost depus în arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate într-un cadru restrâns. Mulți ani „Odessa în flăcări” a figurat doar în registrul de evidență al arhivelor, apoi a dispărut din scripte. Dupa decembrie 1989, unii cercetători în istoria filmului au căutat zadarnic să dea de urma peliculei, investigațiile ducând la concluzia ca ea a fost confiscată de „consilierii sovietici” din perioada ocupației, după care a fost scoasă din evidențe, de către Direcția presei și tipăriturilor, fosta Cenzură.
S-a mai descoperit că Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de război din perioada 1940-1944, considerate fasciste și „imperialiste”, dușmănoase „orânduirii socialiste”.
Capodopera cineatografică aparține regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiți ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kirițescu.
„Odessa în flăcări” urma tradiția inaugurată de primul mare film românesc din 1912, care omagia victoria trupelor române în Războiul de Independență din 1877. Filmul este o pagină vibrantă de istorie, arătând lumii, în 1942, la Festivalul de la Veneția – unde de altfel a cîștigat Marele Premiu – ce înseamnă ocupația bolșevică și teroarea stalinistă. Timp de mai bine de o jumătate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic !!!!
Sursa: http://telecinemateca.com/videos/odessa-in-flacari/
Notă. Filmul a fost înglobat în secțiunea video a site-ul nostru și poate fi vizionat în întregime.
Leave a Reply