Traversa Istorică Românești (T.I.R.), varianta scurtă – 1.5 km
Vechiul sat Românești, astăzi dispărut, este vatra de origine a Bălăbăneștiului, un loc cu o deosebită încărcătură istorică pentru localitate. Prin uricul de la 5 decembrie 1460 – din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, Bălăbăneștiul (Româneștiul), satul de reședință al comunei cu același nume, are de apărat și promovat o istorie de jumătate de mileniu. Bălăbăneștiul a fost sat de răzeși și casa unor intelectuali de certă valoare.
Libertate, proprietate și educație – toate cu gândul mântuirii întipărit în conștiință! Aceasta a fost deviza nescrisă, transmisă pe cale orală, a strămoșilor noștri! Grea moștenire de dus mai departe. Și mai greu de adaptat aceste convingeri la realitățile actuale. Dar, dacă nu încercăm, dacă nu îndrăznim, dacă nu avem voință pentru a depăși dificultățile întâmpinate, vom apune în cel mai josnic mod – fără luptă! Iar, popoarele nobile nu menționează lașitatea în cărțile lor de istorie. Și nici bătăliile pentru lucruri mărunte. Aceleași principii se aplică și când vorbim de proiecte la nivel de comunități, unde nu există bariere în ceea ce privește lupta și imaginația atunci când ai un scop extrem de bine creionat – economic, tehnic, filozofic, educațional etc.
Astăzi Româneștiul, este parțial împădurit fiind încadrat de două drumuri agricole, oarecum paralele, care unesc drumul național DN24D cu drumul județean DJ251B. Aceste drumuri erau străbătute odată de răzeșii din Bălăbănești care aveau în stăpânire Vicoleniul, Pupezeniul și toate terenurile de o parte și de alta a Jăravățului până va gura de vărsare în râul Bârlad.
Mult mai târziu, odată cu construirea liniei de cale ferată Galați – Bârlad, locuitorii comunei Bălășești foloseau aceste drumuri pentru a ajunge la Halta Bălăbănești, care era poarta de îmbarcare spre Galați și Bârlad. Pe atunci nu exista Halta Lungești.
Nu voi intra în prea multe detalii istorice sau tehnice însă vreau să aduc la cunoștință celor două administrații beneficiile modernizării și asfaltării acestui drum agricol, denumit de mine Traversa Istorică Românești (T.I.R.).
Beneficii pentru comuna Bălăbănești
Traversa Istorică Românești(T.I.R.), cum îmi place să o numesc, va fi practic porțiunea de drum care va determina realizarea în totalitate a Centurii de Ocolire a Localității Bălăbănești(C.O.L.B.).
Prin C.O.L.B. majoritatea traficului poate fi preluat pe drumul județean DJ251B, deja modernizat, din punctul La Avion unde se poate realiza un sens giratoriu spre punctul La Carieră care ar putea fi reperul de debut al T.I.R. și prin Traversa Istorică Românești(1.5km) înapoi în drumul național DN24D, spre Bârlad.
Avantajele ar fi enorme pentru Bălăbănești și conducătorii auto ce aleg această rută de transport. Le enumăr mai jos:
- Reducerea considerabilă a numărului de accidente grave și deosebit de grave, Bălăbăneștiul având o istorie tristă din acest punct de vedere;
- Reducerea poluării fonice și devierea traficului greu pe variantă;
- Fluidizarea traficului în zonă, prin ocolirea în proporție de 80% a localității Bălăbănești și mai ales prin existența posibilității de a parcurge Traversa Istorică Românești(T.I.R.), la urcare, pe două benzi;
- Evitarea unei porțiuni de 3 km ce traversează localitatea, din care 2.5 km cu limită de viteză de 50 km/h și înlocuirea ei cu varianta ocolitoarea de 4 km(din care 2.5 km, porțiunea dintre punctele de reper La Avion și La Carieră de pe drumul județean DJ251B, este deja modernizată) pe care se poate circula cu viteza maximă de 90 de km/h;
- Evitarea curbei extrem de periculoase, din punctul La Avion, curbă care dă multă bătaie de cap transportului gabarit depășit, traficului greu și nu numai;
- Noi oportunități de dezvoltare a localității prin realizarea unor investiții adiacente;
- Creșterea valorii proprietăților terenurilor aflate în această zonă prin acces direct la o rută națională;
- O dezvoltare durabilă a zonei Bejănari din intravilanul comunei zonă ce ar putea deveni extrem de atractivă printr-o promovare eficientă;
- Modernizarea și transformarea Haltei Lungești(amplasată mult mai bine din punct de vedere al accesibilității pentru localnici) în principala stație de cale ferată a comunei Bălăbănești ce ar urma să deservească atât Bălăbăneștiul cât și Bălășeștiul, în total aproximativ 4000 loc.
- Prin realizarea C.O.L.B., drumul național DN24D face un pas important de modernizare, sporindu-se siguranța în trafic și transformându-l în cea mai rapidă rută de transport ce traversează județul Galați de la un capăt la altul, urmând a se căuta soluții doar pentru ocolirea localităților Cuca și Bursucani(Bălăbănești) situate pe aceeași arteră rutieră.
Beneficii pentru comuna Bălășești
- Reducerea distanței de deplasare spre municipiul Bârlad cu aproximativ 5 km și a timpului de rulare cu 7-10 minute, avându-se în vedere că s-ar evita în totalitate traversarea Bălăbăneștiului;
- Accesul rapid, prin T.I.R., la Halta Lungești (10 minute cu mașina) situată pe ruta de transport feroviar Galați-Bârlad, asta în contextul în care, datorită scumpirii carburanților, transportul feroviar va fi din ce în ce mai căutat;
- Creșterea valorii proprietăților terenurilor aflate în această zonă prin acces direct la o rută națională;
- Realizarea unui parteneriat cu comuna Bălăbănești în vederea fructificării accesului la drumului național DN24D;
Această propunere de proiect este un fragment dintr-un Plan de Dezvoltare al Comunei Bălăbănești (P.D.C.B.), scris de Florin Munteanu, ce include strategii, propuneri de proiecte, soluții etc. privind dezvoltarea durabilă a localității și zonei per ansamblu.
Florin Munteanu
P.S. Textul poate fi preluat cu condiția ca autorul – Florin Munteanu și sursa – cotidianului Xpress Bălăbănești, să fie menționate.
Leave a Reply