Cum a ajuns moara lui Iordache Maxim la Galați?
După cum probabil știți mori de vânt au existat la Bălăbănești chiar înainte de anul 1900. După al Doilea Război Mondial a mai rămas în stare de funcționare moara de vânt a lui Iordache Maxim. Istoricul Mihalache Brudiu de la Muzeul Istoric din Galați a obținut strămutarea în localitate a acestei mori. Ea a fost demontată de un meșter din Crăiești, care a remontat-o la Galați în parcul C.F.R.(sau în altă locație din oraș fiind mai apoi transportată în parcul C.F.R.). Domnul profesor Brudiu a fost nevoit să plece la București pentru a-și pregăti doctoratul, iar persoana care a fost desemnată să-l înlocuiască nu a mai asigurat paza morii iar din neglijență planurile făcute la demontare s-au pierdut. Vecinii parcului C.F.R. au contribuit la distrugerea treptată a morii, acțiune care s-a finalizat în cele din urmă cu distrugerea ei completă prin incendiere.
Nu de mult, în una din discuțiile purtate cu d-l profesor doctor Mihalache Brudiu am reținut că exista la Gherghești – Stănișești (jud. Bacău) o moară asemănătoare celei din comuna noastră care a fost strămutată la Muzeul Țăranului Român în București. Fiul d-lui George-Felix Tașcă, Mișu Tașcă, a mers la Muzeul Țăranului Român și a fotografiat moara din Bacău și ne-a transmis fotografiile pentru a ne ajuta la reconstrucția acestui obiectiv.
Informații transmise de d-l profesor de istorie Nicolae Pământ (Bălăbănești)
O nouă moară de vânt
Acest proiect nu este nou. Primăria Bălăbănești și-a anunțat intenția de a reconstrui acest obiectiv de ani buni însă am rămas doar cu promisiunile. Deși s-au tăiat legal sau abuziv sute de hectare de pădure nu s-au alocat nici măcar două trunchiuri de copac pentru această lucrare. Drept urmare, în calitate de simplu cetățean al comunei Bălăbănești am hotărât, împreună cu echipa „Xpress Bălăbănești” să ducem acest proiect la îndeplinire. Primul pas am decis alocarea sumei de 2000 de lei pentru transportul și achiziția a cinci metri cubi de stejar prin Ocolul Silvic Grivița, lemn care va sosi la Bălăbănești din zona împădurită a localității Fundeanu odată ce perioada de vegetație forestieră se va diminua (detalii furnizate de Șef Ocol Silvic Grivița – ing. Butunoi Dragoș).
Totodată am hotărât intensificarea cercetărilor privind identificarea unor elemente din a două moară de vânt a familiei Maxim pe care timpul și vântul au descompus-o. Nu ne-am înșelat când am pornit acest demers, și putem astăzi să spunem că spre norocul nostru am dat de urmele a două pietre de moară ce sunt în proprietatea unor cetățeni ce sunt dispuși să ni le cedeze. Vă vom ține la curent cum decurg negocierile. Noi sperăm ca după analiza lor, cele două pietre să fie utile construcției acestui obiectiv pentru a păstra un pic din originalitatea morilor Maximeștilor. Acest obiectiv va fi instalat în zona numită „Pe Deal”. Nu am stabilit încă precis locul de amplasare dar viitoarea moară de vânt va fi probabil situată într-o locație sigură nu departe de drumul național pentru a fi admirată și fotografiată de cei ce traversează comuna.
În săptămânile ce urmează vom încerca să-l contactăm pe d-l profesor doctor Mihalache Brudiu pentru a ne sfătui și îndruma în vederea obținerii planurilor de construcției de la muzeul din București.
Câteva precizări
Noua moară nu se dorește a fi o replică a vechilor mori. Noi intenționăm să construim o moară cât mai apropiată ca formă de cele vechi, însă, s-ar putea să intervenim și cu elemente noi cum ar fi sculptura în lemn a stâlpilor de susținere, aplicată sau efectuată direct pe stâlp, cu motive tradiționale (să nu uităm că avem în comună un maestru renumit în persoana d-lui învățător Neculaiu Balaban din Bursucani). Deasemeni urmărim să realizăm un finisaj interior și exterior de epoca utilizând uleiuri și cleiuri actuale pentru a prezerva cât mai bine acest obiectiv. Cu siguranță la construcția angrenajelor ne vom folosi și de alte unelte decât cele existente la data respectivă. Vom încerca însă să eliminăm pe cât posibil componentele metalice, vom avea grijă ca moara să aibă un aspect rustic plăcut și chiar să fie din când în când funcțională spre deliciul trecătorilor. Ne-am propus ca acest proiect să fie finalizat până la data de 15 noiembrie 2012 pentru a fi inaugurat pe 5 decembrie 2012 zi aniversală a comunei. Obiectivul va fi finanțat 100% din fonduri private. Toți cei care susțin și doresc să promoveze acest proiect îi invităm să ni se alăture pe site-ul nostru sau să ne ajute cu sfaturi, opinii, păreri, critici etc.
Din donațiile primite în schimbul monografiei „Bălăbănești – un sat de răzeși”, de la membrii familiei Munteanu, s-au adunat 480 de lei, bani ce vor contribui la realizarea acest proiect.
Doresc să mulțumesc personal d-lui Ioan (Iuliu) Podașcă pentru dorința domniei sale de a contribui la acest proiect, deocamdată, așa cum v-am informat și prin e-mail, banii nu sunt o necesitate stringentă. Noi vă mulțumim mult pentru intenția d-voastră. Am menționat acum aceste informații deoarece dorim să dăm dovadă de transparență totală și să fim recunoscători față de cei care se implică și le pasă de localitatea lor.
Vă informăm că intenționăm să transformăm acest proiect într-un proiect de success pentru comunitate, proiect care să se autofinanțeze și care să devină un simbol al comunei Bălăbănești.
O rugăminte
Vă rugăm să ne sugerați o denumire a acestui obiectiv. De aceea luând în considerație istoria, locul de amplasare, anumite personaje locale etc. vă încurajăm să dați o denumire acestui obiectiv urmând ca noi să analizăm fiecare nume în parte și să alegem unul. Exemplu: „Moara Maximeștilor”, „Moara lui Maxim” „Moara de pe deal”, „Moara cu noroc”, „Moara lui Fornac”, „Moara lui Isac”(capitan de mazâli de la Bălăbănești – erou Sadovenian) etc.
Numai bine.
Ing. Manager Proiect, Florin Munteanu – Ottawa/Gatineau, Canada
I.Bodia says
poate….Moara aducerilor aminte?….in coplarie ne jucam noi copiii in aceste mori ca erau doua la numar