La 36 de ani împliniţi, primarul oraşului Tg. Bujor, Laurenţiu Gâdei, a reuşit “extraordinara performanţă” ca printr-o simplă declaraţie de presă să fie în antiteză atât cu Afrodita Iorgulescu, profesor universitar – doctor matematician A.S.E. Bucureşti, dar şi cu renumitul economist, fost Ministru de Finanţe, Ilie Şerbănescu.
Iată mai jos ce cunoaşte dl primar Gâdei despre “problematica exploatării şi a preţului gazelor în România” :
„Eu ştiu că Statele Unite – modelul internaţional de democraţie şi o mare putere economică – exploatează aceste gaze de şist de foarte mulţi ani. Şi nu am auzit de nici un dezastru ecologic, de proporţii, la ei. Noi de ce nu am putea avea aceste exploatări? Nimeni nu a luat legătura cu Primăria din Târgu Bujor şi nici nu s-au făcut prospecţiuni în zonă noastră. Totuşi, e nevoie de locuri de muncă. Şi cunoscând problematica exploatării şi a preţului gazelor în România eu cred că orice ban plătit în plus statului şi orice nouă formă de a ne asigura independenţă energetică este binevenită, mai ales dacă alţii reuşesc să o practice fără probleme”, a declarat primarul oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gâdei. (Sursa – “Viaţa Liberă Galaţi”)
De cealaltă parte a baricadei iată opinia prezentată argumentat de dl profesor Ilie Şerbănescu. Vezi fişier video AICI.
Cine are dreptate?
Eu unul întind să cred că primarul oraşului Tg. Bujor este o persoană care vorbeşte în necunoştinţă de cauză. România nu va avea nici o independenţă energetică şi nu va beneficia de nici un metru cub de gaz din contractele cu Chevron! Punct. Să pună mâna domnul primar să citească legea românească şi să ne spună cum obţine România independenţa energetică dacă, prin lege, România va primi doar redevenţe în bani şi nicidecum gaze! România primeşte printre cele mai mici redevenţe din lume la producţia de petrol şi gaze naturale!
Pentru Gaze naturale (sursa – http://www.petrolsigaze.com):
3,5% pentru zacaminte care produc sub 10 milioane mc/trimestru
7,5% pentru zacaminte care produc între 10 si 50 milioane mc/trimestru
9% pentru zacaminte care produc între 50 si 200 milioane mc/trimestru
13% pentru zacaminte care produc peste 200 milioane mc/trimestru
Pe termen lung, România nu are absolut nimic de câştigat din aceste investiţii. Impactul extrem de negativ asupra mediului va transforma zonele de exploatare în zone moarte – agricultura va fi puternic afectată, va urma o depopulare masivă a zonei, preţurile la apa şi alimente vor creşte vertiginos, seismele se vor înmulţi iar sănătatea populaţiei va avea enorm de suferit. Redevenţele primite nu vor acoperi niciodată aceste costuri. NICIODATĂ!
În concluzie, independenţa energetică a României generată de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este o minciuna cosmică şi o diversiune ieftină a unor politicieni şi primari care nu merită respectul şi atenţia noastră.
Autor: Florin Munteanu
Notă. Municipiul Galaţi va fi afectat de efectele fracturării hidraulice! Cum? … Credeţi dvs că toate apele de suprafaţă şi pânzele freatice subterane nu sunt interconectate? Credeti dvs că lipsa alimentelor nu va influenţa preţul lor în pieţele din Galaţi? Credeţi dvs că zona nu va fi ocolită de investitorii mici si mijlocii? Oare creşterea cererii de medicamente şi tratamente va relaxa sistemul judeţean de sănătate? … Dacă consideraţi că banii din redevenţe pot suplini apa potabilă, solul necontaminat, aerul curat şi sănătatea atunci stimaţi gălăţeni ne merităm soarta!
Leave a Reply