Parchetul Tg. Bujor – Procurorii, tari la rechizitorii. Poliţia, copleşită de dosarele cu A.N.
* Primul procuror Dumitru Baciu: „În 2010, record de rechizitorii – 225. Ele reprezintă 20 la sută din totalul celor 1.143 de dosare soluţionate” *
La intrarea în anul 2011, organigrama Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, de 1+3, a avut nivelul de lucru de 1+2. Primul procuror, domnul Dumitru Baciu (FOTO) şi doi colegi/subalterni, Ioan Ladan, venit de la Oneşti şi, respectiv, Octavian Stamate, de la Călăraşi!
Cu un procuror în minus, în condiţiile când muntele de dosare, în 2010, a depăşit pragul psihologic de 3.000. Competenţa teritorială a acestei unităţi de parchet: ţine sub supraveghere două poliţii urbane (Tg. Bujor şi Bereşti), 21 de posturi de poliţie comunale, „Frontiera” şi Biroul Poliţiei Transporturi Tg. Bujor.
Bilanţul profesional, pentru 2010, redactat la rece: cifre care, dacă nu-ţi sunt explicate, te pierzi în ele, te „înghit”. Şeful, ca s-o începem cu dumnealui: activitatea de urmărire proprie, realizată, ca procentaj, sută la sută.
Cealaltă, unde este „iadul”, frecuşul cel mare, nervii, privind supravegherea cercetărilor – 82,91 la sută. Tot la dumnealui: din 560 de dosare de care s-a ocupat direct, a soluţionat 558.
După bilanţ, control de la Bucureşti. Concluziile pozitive. În 2010 din 3.002 cauze, cu 262 mai multe decât în 2009, au fost soluţionate 1.136, rezultând, comparativ cu 2009, o creştere a volumului de activitate cu 16. Din cele 1.136, un număr de 222 au fost soluţionate prin rechizitorii, dispunându-se trimiterea în judecată a 335 de inculpaţi, din care nouă în stare de arest preventiv”.
E de observat că 297 de cauze au fost finalizate peste termenul de şase luni de la prima sesizare. Şi pentru că putem discuta, ca la toate unităţile de parchet de altfel, şi de un stoc de dosare aflate în lucru la sfârşitul anului trecut, iată cifra înregistrată în bilanţ, la acest subcapitol: 1.722, din care, cu urmărirea penală începută, 71.
La procurori, pe agendele de lucru: 178. Restul dosarelor se aflau la organele de poliţie, în stadii diferite de efectuare a cercetărilor. Posturi de poliţie cărora primul procuror Dumitru Baciu le-a atribuit bila albă: Tg. Bujor, Bereşti, Vlădeşti, Rădeşti. Bila gri, pentru poliţiile care „şchioapătă” – Bălăbăneşti, Băneasa, Fârţăneşti.
Am mai reţinut, tot de la primul procuror, ceva ce ar trebui să le dea dureri de cap poliţiştilor, şi anume, din cauzele aflate în lucru, 985 privesc autori necunoscuţi.
În anul supus analizei, alt indicator de calitate a muncii procurorilor de la Bujoru: n-au existat arestaţi care să nu fi fost trimişi în judecată. Şi: din 588 de hotărâri penale verificate, s-au declarat 53 de apeluri şi recursuri privitoare la 76 de inculpaţi.
Sursa: „Viața Liberă” Galați / 9 februarie 2011
Autor: Ion Trif Pleșa
Notă. Jaful din pădurile private de pe raza com. Bălăbănești are o explicație – agenții dorm în post sau încurajează tăcut acestă activitate. La Bălăbănești hoții fac legea în pădure. Poliția ar trebui să controleze fiecare atelaj în parte și să aplice sancțiunile care se cuvin. Este nevoie de o intervenție urgentă din partea Primăriei și Consiliului Local pentru a stopa aceste tâlhării!
ateul says
sa le dea de munca tinerilor care sunt in comuna si nu ar mai fi probleme.primaria nu a dat nici o palma de pamant tinerilor din contra si-au luat ei cat au vrut . nu o sa mir daca o sa reapara haiduci de altadata obligatii de imprejurari.