Lecturi publice la Tg. Bujor
Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor a marcat, joia trecută, la Biblioteca Orăşenească „Grigore Hagiu”, un punct preţios în faţa iubitorilor de poezie adevărată, de la Bujoru. Lecturi publice, sub patronajul USR.
Trei nume inconfundabile, de literaţi şi tot atâtea universuri de simţire, la întâlnirea, în numele poeziei, cu un public de calitate superioară: domnii Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei, Ion Zimbru şi Saint-Simon Ajarescu.
Primiţi de primarul Ştefan Arfire, s-a discutat – era inevitabil!- despre rosturile Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor în această parte a ţării, criza economică, viaţa românilor.
La bibliotecă, urarea de bun-venit, adresată grupului de scriitori profesionişti, a fost rostită de doamna Vica Blaga. Săptămâna bibliotecilor, onorată şi ea cum se cuvine, direct. Primarul Ştefan Arfire, prezent şi la întâlnirea cu publicul.
Invitat să preia conducerea „ostilităţilor”, Corneliu Antoniu a pus în temă asistenţa, pe scurt, cu privire la valoarea cărţilor publicate de membrii Filialei în ultimul timp, pregătirile ce se fac, în cadrul Fundaţiei Culturale „Antares”, pentru lansarea unei noi colecţii de carte de poezie, neuitând să atragă atenţia asupra Festivalului Internaţional „Serile de literatură ale Revistei Antares”, ediţia a XIII-a (27 mai – 4 iunie).
Locurile gălăţene, apreciate ca „generatoare de scriitori”. În continuare, preşedintele Filialei i-a făcut, verbal, portretul lui Ajarescu, evidenţiindu-i linia de forţă a scrisului. Pentru domnul Zimbru, portret separat. Lecturile propriu-zise, ca să mă folosesc de cuvintele unei doamne din public – „un deliciu”.
Ion Zimbru, metaforă în stare pură: „Poezia mea, a precizat de la bun început autorul, este o sumă de Dumneavoastră”. Cum să nu-l aplauzi! Ajarescu, ca dintr-o altă lume, a citit două poeme fantasciente, din „Sfidarea spirituală”, insistând cu explicaţii asupra celui intitulat „Anotimpuri de stres în Dragobathema”, dedicat măicuţei Gena Vlad, de la Cernica.
Îndemn formidabil, îmbrăcat într-un vers pentru elitele suferinţei numită poezie: „Noapte, fii demnă de ziua ce va veni!”. Corneliu Antoniu, deschizând „Fructe de mare@yahoo.ro”, volum lansat anul trecut, la Viena: „şi voi mă întrebaţi ce e poezia / şi eu vă răspund: sunteţi chiar în faţa ei!”. Priză la cititori, frumuseţea de a împărţi poezia cu aceştia.
La sfârşit, înmânate de către primarul Ştefan Arfire, pentru fiecare dintre cei trei poeţi, câte-o diplomă de excelenţă.
Explicaţie foto: Primarul Ştefan Arfire în mijlocul “comandoului” de poeţi de la Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor
Autor: Ion Trif Pleşa / 3 mai 2011
Sursa: „Viața Liberă” Galați
Notă. Festivalului Naţional de poezie „Grigore Hagiu“, Biblioteca orăşănească „Grigore Hagiu“, Şcoala gimnazială „Grigore Hagiu“, Casa Memorială „Grigore Hagiu“ – iată cum își respectă târg-bujorenii valorile. Pe unii dintre ai noștri, „intelectuali” comunali, îi deranjează denumirea Biblioteca „G.F.Tașcă” căci, chipurile, au mai pus o placă comemorativă, a Academicianului „Gheorghe Gh. Tașcă” – la școală! … Unii dintre ei par să aibă priviri inteligente, păcat însă că nu se pot exprima (nici în scris și nici oral ). Au însă tupeu(nu curaj)! Par corecți, dar cu siguranță nu sunt cinstiți. Cine să-i mai înțeleagă?!
Dodel says
Cand va aparea volumul:”Iarba care impinge muntii”scris pe timpul lui Nea Nicu,tovarase Trf de la Plesa?
soiuz 14 says
mai au putin si o lauda si pe lenuta si si pe basescu o sa vedeti ce opsanale o sa le aduca . si multii scriitorii contemporanii din ziua de azii slujess puterea cum face cartarescu .o sa mai avem un eminescu sau labis niciodata