Se știe, inginerul și inspectorului silvic I.E. Balaban menționează acest fapt la 28 ianuarie 1923 în legenda satului (surse “Documente Bârladene” – I. Antonovici și “Răzeșii de Bălăbănești” – G.F. Tașcă), că foarte mulți învățători și profesori au plecat de pe meleagurile Bălăbăneștiului să împărtășească din cunoștințele lor tinerelor vlăstare din diferite colțuri ale țării.
Unul dintre ei este învățătorul Vasile Dimitriu (născut în comuna Bălăbănești, județul Tutova) care în perioada 1 noiembrie 1895-1899 a fost numit diriginte(în trecut, director al unei școli primare rurale – sursa DEX) în locul unui cunoscut și respectat învățător din satul Oltenești (situat între Crasna și Huși, județul Vaslui) pe nume Ilie Trandafir. Ilie Trandafir a fost “un bun învățător, cam aspru, bun cancelarist, gospodar înstărit și cunoscător de meserii. … numele lui este des pomenit. Țara întreagă este plină cu elevi de ai săi”.
Numele celor doi învățători apar menționate într-un studiu al școlii din satul Oltenești, de la începuturi și până la 1942.
Surse: Monitorul de Vaslui și Radio România Iași
Analiză și text: Florin Munteanu
Leave a Reply