“O altă figură de prestigiu din cadrul Poliţiei dâmboviţene a fost cea a lui Munteanu Gavrilă.
Născut la 7 noiembrie 1896 în comuna Bălăbăneşti, judeţul Tutova, acesta a avansat treptat, începând activitatea în Basarabia şi până la numirea sa în cele din urmă în judeţul Dâmboviţa.
Gavrilă Munteanu s-a aflat în vâltoarea luptelor din primul război mondial, fiind citat pe Ordinul de zi din 5 august 1917 al Diviziei II Cavalerie şi decorat cu „Crucea comemorativă a răsboiului 1916-1919, cu bareta Mărăşeşti”.
La 1 august 1921 a fost numit sub-comisar clasa I în oraşul Tighina, iar la 1 aprilie 1926 comisar clasa a III-a în oraşul Bârlad. În anul 1930 a avansat în funcţia de comisar clasa a II-a, pe când se afla la Poliţia oraşului Bârlad, iar până în anul 1933 se va perinda ca şef de Poliţie între Chestura Tighina şi Poliţia Bârlad, pentru ca în aprilie 1934 să ajungă la conducerea Biroului administrativ şi Biroul Siguranţei al Chesturei Poliţiei Oraşului Bălţi. De remarcat este activitatea pe care a depus-o comisarul Munteanu Gavrilă în timpul inundaţiilor din 1933, pe când se afla la Poliţia Bârlad, în urma căreia a fost decorat cu medalia „Bărbăţie şi credinţă” clasa I.
La 5 august 1936, comisarul Munteanu Gavrilă a fost numit în funcţia de şef al Biroului administrativ, judiciar şi de Siguranţă generală a Poliţiei oraşului Târgovişte, unde, în noua postură, va fi avansat în iunie 1940 în funcţia de comisar clasa I.
În iulie 1942, a primit a doua gradaţie, devenind comisar de Poliţie cu două gradaţii, fiind poate unul dintre cele mai importante nume ale Poliţiei interbelice dâmboviţene.
Comisarul Munteanu Gavrilă a condus biroul administrativ al Poliţiei oraşului Târgovişte până în anul 1948, cand s-a pensionat pe caz de boală.”
Fragment de text preluat din editorialul: Comisari de referință ai Poliției județului Dâmbovița în perioada interbelică
Autor: prof.dr. Cornel Mărculescu
Sursa: www.chindiamedia.ro
După pensionare comisarul Munteanu Gavrilă va fi persecutat de regimul comunist și va efectua 12 ani de temniță grea și 5 ani domiciliu forțat în Bărăgan. Detalii în articolul – Destinul tragic al unui bălăbăneștean persecutat de regimul comunist – 12 ani de temniță grea și 5 ani domiciliu forțat în Bărăgan, publicat pe 28 decembrie 2015 pe site-ul Xpress Bălăbănești.
Leave a Reply