Acum mai bine de 40 de ani la Bălăbănești se juca oină. Asistați de părinți sau vecini, copii alergau printre cercuri ferindu-se de minge ca de foc. Timpul a trecut, iar contactul tinerilor (românilor) cu noțiunea de oină s-a redus la o simplă probă (aruncarea mingii de oină) ce se desfășura în cadrul orelor de educație fizică și sport. Treptat au dispărut și mingile de oină și interesul pentru sportul nostru național. Practic în județul Galați nu există nici o competiție de oină și nici o echipă înscrisă în campionatul național. Ca și în cazul hocheiului pe gheață echipa xpressbălăbănești își propune promovarea acestui sport în comună și nu numai. Considerăm că la Bălăbănești copii și tinerii pot juca oină întrucât nu este un sport costisitor. Este nevoie doar de promovare și curaj. Aparent dificil de înțeles, regulamentul de joc odată însușit, pătrunde în sufletul viitorului practicant. Oina este un joc de echipă cu reguli stricte care educă și ambiționează. Nu este un joc simplu! Este un joc complex ce se bazează pe strategii de joc, pe pregătirea și îndemnarea sportivilor, pe curajul și intuiția jucătorilor. Viteza de reacție este un parametru esențial.
În această iarnă, vom prezenta regulamentul acestui joc în postări periodice și vom dona fiecarei clase din comună regulamentul tipărit pentru a fi prezentat elevilor de profesorii de sport. Sperăm, prin acest gest, să promovăm oina și să încurajăm tinerii să practice acest sport.
Primele trei echipe de oină care se vor forma în fiecare din cele trei sate (Lungești, Bălăbănești, Bursucani) vor primi gratuit din partea echipei xpressbalabanesti un baston de bătaie și câte două mingi de oină pe echipă.
Mai jos vă prezentăm o demonstrație virtuală a jocului de oină:
http://www.youtube.com/watch?v=w6gzU3vH4XA
Pentru a înțelege cât mai bine acest sport vă recomandăm să urmăriți cu atenție postările noastre și utilizând internetul să vă ducumentați cât mai bine.
echipa xpressbalabanesti
Notă. Astăzi, oina este sport național de o parte și de alta Prutului, de la Nistru pân la Tisa. Ca și hora, oina este un joc, o tradiție, care ne unește. Să nu-l(o) dăm uitării! – Florin Munteanu
Istoric
Oina – sau «hoina» cum i se mai spunea – este socotită un joc sportiv naţional pentru români, având, pe pământul romanesc, o vechime de cel puţin 6 secole, aşa cum menţionează cronici şi hrisoave care îi subliniază popularitatea de care se bucură printre copii şi tineri, printre oşteni şi voievozi.
Aşa, de pildă, aflăm că pe timpul lui Vlaicu Vodă, adică prin anul 1364, oina se juca pe plaiurile Țării Romanești, ea pătrunzând peste tot: în sate, în comune, în viața oamenilor.
Prin modul de desfășurare a jocului, oina atrage atenția prin unele elemente care se intâlnesc și la alte jocuri sportive din diferite țări, cum ar fi «basse-ball»-ul american, jocul «paume», din Franţa, «palsepool»-ul finlandez sau «schlagball»-ul german.
Unii cercetători apreciază că oina are o semnificaţie legată de ocupaţia de bază a populaţiei de atunci, şi anume de păstorit. Se exemplifică cu termeni ca: «bâtă», «baci», folosiţi in joc. Alţi cercetatori îi găsesc o origine latina atât cuvântului «oină», care ar proveni din latinescul «voinum», cât şi altor termeni specifici jocului.
Oricum, oina se menţine în timp şi astfel, în lucrarea «Diaetaetica», scrisă de clujeanul Ştefan Matyus în 1762, se fac recomandări privind necesitatea practicării drumeţiilor, a activităţilor atletice, a vâslitului, a jocului de oină, ca fiind favorabile sănătăţii şi dezvoltării fizice.
Mai târziu, oina pătrunde şi în şcoli, în cadrul educaţiei fizice, iar în anul 1899 ministrul învătământului, Spiru Haret, decide organizarea anuală a concursurilor şcolare de oină.
În perioada de după cel de-al doilea război mondial, la noi în ţară, punându-se accent pe dezvoltarea sportului de masă, oina îşi capătă locul printre celelalte sporturi, consolidîndu-se organizatoric prin secţii, asociaţii şi competiţii.
După 1945, fiind un joc sportiv cu tradiţie naţională, accesibil tineretului, oina era prevăzută în programul întrecerilor de vară ale competiţiei sportive naţionale «Daciada».
Sursa: http://www.federatiaromanadeoina.ro/istoria-jocului/index.php
Leave a Reply