Bălăbăneştiul poate fi destinaţia unei noi rezervaţii de zimbri în România. După modelul rezervaţiei de la Vama Buzăului(Braşov), înfiinţată în noiembrie 2008, Bălăbăneştiul ar putea să atragă numeroase fonduri pentru a demara un proiect asemănător, proiect ce ar genera foarte multe avantaje şi beneficii locuitorilor şi localităţii.
Dacă acest proiect va avea susţinători şi finanţatori, această rezervaţie va fi prima din sudul Moldovei, devenind totodată un punct turistic important pe harta judeţului Galaţi.
La Bălăbăneşti şi în satele învecinate zimbrul este un simbol al locului, numele acestuia fiind purtat de schitul Zimbru, sat component al comunei; nume preluat ulterior şi de cunoscutul scriitor Ion Zimbru ce se trage din aceste mirifice locuri.
Într-un text extras din periodicul eparhial Vestitorul din 1 august 1928, editat de Consiliul Eparhial Galați (1926-1949), preotul Gh. F. Bârsan din Bursucani – Covurlui afirma:
“Stând de vorbă cu bătrânii cătunului Zimbru și cu cei din Bursucani povestesc cele ce urmează cu privire la înființarea schitului Zimbru.
De jur împrejurul satului, până hăt departe, se întindeau codrii uriași, nepătrunși de piciorul omului. În valea Zimbrului de azi se afla un lac mare în care creșteau stuhării și papură, iar împrejurul lacului se aflau zmărcuri(mlaștini adânci). Cum locuitorii din Rădești, (Tutova) umblau după vânat au dat peste o dihanie de fiară ce fugea de-i scăpăra copitele și tremurau frunzele codrului. Locuitorii din Rădești împreună cu Adamenii și Bursucănenii au îngrămădit fiara în valea Zimbrului de azi și cum fugea ca o săgeată, s-a înămolit în smârcurile lacului.
Prinzând-o au tăiat-o cu topoarele și cântărind-o a tras 95 ocale moldovinești.
De la acea fiară sălbatică (bour) s-a dat numele cătunului de Zimbru. Vechimea satului nu se cunoaște deși locuitorii mărturisesc că răzbunicii lor s-au așezat în acea vale înconjurată de dealuri mari din cauza Turcilor și a Tătarilor care veneau cu gând rău să-i jefuiască și să treacă tot ce întâlneau prin foc și sabie.
Dela cătunul Zimbru s-a dat numele schitului, iar mai în vremurile apropiate, băncii populare din Bursucani, postului de jandarmi și plășii.”
Vom reveni cu amănunte într-o serie de articole mai ample în care vom face şi o analiză cost-beneficii a acestui proiect.
echipa XpressBălăbăneşti
Leave a Reply