În Moldova istorică, de o parte şi de alta a Prutului, două comune înfrăţite cu numele Bălăbăneşti îşi continua marşul spre eternitate. Despărţiţi de un gard de sârmă înghimpată bălăbăneştenii din cele două localităţi şi-au dus existenţa neştiind mare lucru unii de alţii. Atestată documentar în anul 1835 comuna Bălăbăneşti din raionul Criuleni, Basarabia, nu a avut aceeaşi soartă ca cea din judeţul Galaţi. Decenii la rând bălăbăneştenii din Basarabia au fost privaţi de alfabetul latin, istoria şi geografia României, de orice legătură cu ţara mamă. Aflaţi în vizită peste Prut am constatat cu tristeţe că micuţa biblioteca comunală duce o lipsă acută de carte românească. Exemplu de conservare a tradiţiilor strămoşeşti şi a graiului moldovenesc, bălăbăneştenii noştri din Basarabia au nevoie de versurile calde ale lui Eminescu, Coşbuc, Labiş, Vieru sau Alecsandri, de poveştile şi povestirile lui Creangă şi Sadoveanu, de nuvelele lui Slavici şi schiţele pline de umor şi satiră ale lui Caragiale – de o carte românească. Astăzi 15 ianuarie 2010, ziua de naştere a „românului absolut” Mihai Eminescu, dorim ca în cinstea şi
preţuirea poetului nostru naţional, a culturii şi limbii române să demarăm o campanie de întrajutorare a românilor-basarabeni din Bălăbăneştiul de peste Prut.
Dăruieşte o carte! Undeva, într-un colţ de Basarabie, numit Bălăbăneşti, un micuţ aşteaptă să-i desluşească tainele!
Domnul profesor de istorie Pământ Neculai se ocupă cu colectarea şi transmiterea donaţiilor bibliotecii comunale Bălăbăneşti, raionul Criuleni, Basarabia.
Ne puteţi contacta la orice număr de telefon de pe site-ul nostru. Vă mulţumim anticipat pentru ajutor, înţelegere şi generozitate.
Leave a Reply