O carte document despre neamul Tăşculeştilor din satul Bălăbăneşti, nu departe de Bârlad. Dintre cei din stirpea Taşcă s-a remarcat Gheorghe Gh. Taşcă, fostul profesor al Marelui Voievod de Alba-Iulia, Mihai, propus de Nicolae Iorga. I-a urmat George-Felix Taşcă, istoric, care a reuşit ca „manuscrisele lui I. Antonovici să devină cărţi de bibliotecă publică”, autorul micro-monografiei satului Bălăbăneşti-Tutova.
Amintim şi pe Francisc Taşcă, diplomat al şcolii de agricultură, Ştefan Taşcă, avocat la Bârlad, preoţii Ioan şi Petre Taşcă, mazilul Stan Taşcă, Smaranda Taşcă, învăţătoare şi mulţi alţii.
Sursa: Academia Bârlădeană, Anul XVIII, 3 (44), Trim. III, 2011, Revistă editată de Societatea literar – culturală “Academia Bârlădeană”
Preşedinte de onoare: C.D. Zeletin ;
Preşedinte: Elena Monu
Câteva cuvinte despre autor
Ion N. Oprea este născut la 28 aprilie 1932 în comuna Priponești, județul Galați.
A absolvit șase clase primare în satul natal, trei clase de gimnaziu la Seminarul „Veniamin Costache” din Iași, cursurile liceale la Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad în 1951.
In perioada 1951-1954 a efectuat stagiul militar la o unitate de la Someșeni-Cluj, timp în care a făcut și ucenicia de publicist la ziarele „Scutul Patriei”, „Glasul Armatei” și „Apărarea Patriei”, activitate pentru care în august 1954 a fost citat pe Ordin de front al M.A.N. ca evidențiat cu rezultate foarte bune.
După lăsarea la vatră, din noiembrie 1954 și până în 1958, a lucrat ca redactor și șef al secției cultural-literare la ziarul „Steagul roșu” din Bârlad, iar până în 1962 ca redactor șef al ziarului „Rulmentul” care apărea la Fabrica de rulmenți din Bârlad, și redactor la ziarul „Flacăra lașului, timp în care am absolvit și Facultatea de științe juridice și administrative din Iași.
Până la pensionare, în 1990, a lucrat în administrația de stat, în comerț și finanțele publice, fără a întrerupe activitatea în presă, publicând în presa centrală și locală: „Scânteia”, Scânteia tineretului”, „România liberă”, „Presa noastră” „Scânteia pionierului”, „Flacăra lașului”, „Vremea nouă” – Vaslui etc. După pensionare am continuat să lucrez la noile ziare. „Monitorul” din Iași, „Obiectiv”, „Ziarul de Iași”, ocupându-mă de publicistica cititorilor în rubrici diferite, printre care importantă a fost cea intitulată: „Din scrisorile, telefoanele și audiențele cititorilor”, care mi-au prilejuit editarea unui volum „Cu capul pe umărul meu…jurnalistică împreună cu cititorii”.
Lucrări semnate Ion N. Oprea
Bucovina în presa vremii (I) 1811-2004
Bucovina pământ românesc (II) Ctitoria voievodală a lui Bogdan – Întemeietorul. Rădăuți în presa vremii 1893-2004
Mari personalități ale culturii române într-o istorie a presei bârlădene 1870-2003
Vaslui –Capitala „Țării de jos” în presa vremii – 1875-2005
Dorohoi – Capitala „Țării de Sus” în presa vremii 1874-2006
Hușul în presa vremii – de la Melchisedec până în zilele noastre – 1869-2006
Cu capul pe umărul meu… Jurnalistică împreună cu cititorii, cuprinzând parte din publicistica autorului
Mălin, vestitorul revoluției Antologie ziaristico-scriitoricească
Sursa: Wikipedia
tasca theodor says
Daca a aparut caretea despre George Felix Tasca ne intereseaza in mod deosebit , eu fiind fiul lui
Florin says
Bună ziua,
Deocamdată nu avem nici o noutate despre apariția lucrării domnului Geo Tașcă. La următoarea întâlnire cu dl Pământ vom discuta despre acest subiect și vă vom comunica, sper – cât de curând, mai multe detalii.
Cu respect, Florin Munteanu
Alexandru Tasc says
Am cartea originala scrisa de Felix Tasca, eu fiind nepotul lui.
romaniancrew@gmail.com