Iată că după multe căutări am reușit să mai aducem la lumină câteva lucruri interesante cititorilor noștri despre Mănăstirea Frumoasa, din Bălăbănești. Până acum, despre mănăstioara Frumoasa știam doar din auzite și din notele anonime scrise de mână, de un preot, pe o carte bisericească ce, acum câțiva ani, încă era încă în patrimoniul Bisericii “Sf. Nicolae” din Fundătură!!!
În comuna Bălăbănești, pe moșia Lungești, din județul Galați, exista la începutul secolului al XIX-lea, o biserică de lemn cu hramul “Sf. Ierarh Nicolae”, ce a fost refăcută în 1831, și-n care slujeau doi preoți de mir, după cum ne informează catagrafia rusă din acel an, 1809.
Despre ruinele existente la anul 1871 ale unei biserici și ale unei mănăstiri dispărute numită Frumoasa, găsim câteva informații într-un manuscris aflat în Biblioteca Academiei Române. Comuna Bălăbănești. În marginea comunei, spre miază-zi și în apropierea unui loc vechi, sunt ruinele unei biserici vechi de lemn din care se mai cunoaște un buric de pământ. În Valea Frumoasei, din stânga pârâului Frumoasa, în așezătură pe moșia Lungești, la sud-est de comuna Bălăbănești se zice că a fost Mănăstirea Frumoasa. Se află și astăzi “scule” în Biserica “Sf. Voievozi” din Bălăbănești. Azi acolo este pământ de arătură.
Deci, conform celei de mai sus, viața dispărutei mănăstioare s-ar fi desfășurat pe aceste meleaguri în anii secolului al XVIII-lea.
Autor: Ieromonah Marcu-Marian Petcu
Sursa: “Mănăstiri și schituri din Moldova, astăzi dispărute”, Biblioteca Națională a României, 2010
Redactare text: Florin Munteanu
P.S. Iată că Sf. Nicolae nu a uitat Bălăbăneștiul de ziua lui! La mulți ani Bălăbănești, te apropii cu pași repezi de 600 de anișori!
Leave a Reply