6 Ianuarie 2013, ora 21.30
A venit şi rândul ministrului afacerilor externe să ne lămurească cum se poziţionează guvernul USL, după alegerile parlamentare, în raport cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Mai jos reproducem câteva puncte de vedere ale d-lui Titus Corlăţean extrase din dialogul cu Ion M. Ioniţă de la Realitatea TV, din emisiunea “Vocile Străzii“.
Publicăm acest dialog pentru a informa cititorul din zona oraşului Bârlad şi din alte zone ale ţării cum tratează domnia sa subiectul exploatării gazelor de şist prin metoda de fracturare hidraulică. Vă rog să citiţi cu atenţie răspunsurile d-lui Titus Corlăţean, după care vom analiza câteva afirmaţii din acest dialog ale actualului ministru de externe.
Ion M. Ioniţă: … veţi relua discuţia legată de exploatarea gazelor de şist în guvern, pentru că am rămas în suspensie?
Titus Corlăţean (Ministru Afacerilor Externe): Este menţionat acest subiect în programul de guvernare, el trebuie tratat corect, raţional şi pe baze ştiinţifice pentru că componenta de mediu este importantă. În acelaşi timp dincolo de bătălia de imagine şi de interese care au tratat, care au generat tratări diferite ale acestui subiect vom vedea că în realitate cu o tehnologie corectă, cu respect pentru mediu, acest lucru poate genera dezvoltare, poate genera resurse pentru o ţară cum este România. Înca odată fără să neglijăm criteriile de mediu, dar lucrurile astea trebuie discutate raţional cu argumente, şi cu, … ţinând cont de mizele uriaşe de dezvoltare a României.
Ion M. Ioniţă: Pentru că au fost chiar nişte iniţiative locale care au, s-au tradus în referendumuri chiar care au tratat problema aprobării sau neaprobării exploatării gazelor de şist în perimetele respective, ale localităţilor respective.
Titus Corlăţean (Ministru Afacerilor Externe): Ştiţi, e adevărat. Eu am un profund respect pentru opţiunea şi opiniile cetăţenilor inclusive cele manifestate în stradă, a fost cazul apropo de subiectul pe care îl menţionaţi undeva în Moldova. Mi-am pus însă întrebarea întotdeauna cum de e posibil ca atunci când pensiile românilor au fost tăiate sau salariile au fost tăiate dramatic, când s-au întamplat lucruri care au lovit categorii largi, milioane de cetăţeni români, aceşti cetăţeni români eu nu i-am regăsit, nu i-am văzut în stradă şi pentru o chestiune până la urmă extrem de abstractă – gazele de şist, am văzut 10 000 de oameni în stradă. N-am reuşit să-mi explic nici până la această dată ce s-a întâmplat atunci.
Ion M. Ioniţă: Îngrijorare pentru mediu, toată lumea se gândeşte la viitorul copiilor.
Titus Corlăţean (Ministru Afacerilor Externe): Sunt convins.
Realitatea privind exploatarea gazelor de şist a ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean este virtuală şi lipsită de probe
Ministrul Titus Corlăţean ne asigură, citez: “vom vedea, că în realitate, cu o tehnologie corectă, cu respect pentru mediu, acest lucru poate genera dezvoltare, poate genera resurse pentru o ţară cum este România.”
Pe ce se bazează afirmaţiile domniei sale Dumnezeu ştie?! Nu am văzut nici un studiu de impact asupra mediului făcut şi dat publicităţii de vreun guvern românesc. Nu s-a făcut publică nici o analiză cost-beneficii! Nu există nici probe pentru a efectua un studiu de mediu aprofundat la noi în ţară! Nu avem experienţă în acest domeniu! Atunci vă întreb, care realitate stimate domn? A dvs, a Chevronului, a Comisiei Europene?! …care a comandat un studiu firmei de consultanţă AEA Techonology (o alegere controversată după unii datorită unor relaţii apropiate cu Gazpromul) ce menţionează că tehnologia de fracturare hidraulică are potenţialul de a polua pânza freatică prin chimicalele folosite în fluidul de fracturare utilizat.
Vorbiţi de o “tehnologie corectă, cu respect pentru mediu” în timp ce mii de specialişti şi localnici din zonele afectate de fracking afirmă că fracturarea hidraulică este un proces extrem de controversat şi dăunător mediului şi vieţii familiilor lor. O fi tehnologia de exploatare corectă, dar nu înseamnă că e şi cinstită cu tot cei în jur atât timp cât nimeni nu ştie ce va injecta exploratorul în solul nostru; reţetele fluidelor de fracturare fiind secretizate. Afirmaţi repetativ că nu veţi neglija criteriile de mediu însă toţi politicienii, de la stânga la dreapta, vă prezentaţi în faţa românilor cu mâna cheală, fără nici un document palpabil pe această temă. Susţineţi, ca şi tov. Băsescu şi Ponta, că gazele de şist “pot genera dezvoltare şi resurse pentru România“. Cu ce preţ stimaţi tovarăşi?! Şi cine plăteşte pagubele, voi “capitaliştii” din capitală şi de aiurea sau noi, ţăranii de “undeva din Moldova”?!
Ministrul afacerilor externe umileşte Bârladul!
Cu toţii ştim că Bârladul a beneficiat de o mediatizare excesivă şi o prezenţă numeroasă pe canalele de ştiri în campania declanşată împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda de fracturare hidraulică. Atunci, mii de oameni din Bârlad şi împrejurimi, în frunte cu edilul şef Constantin Constantinescu(PSD), cu viceprimarul Traian Petcu(PSD) şi deputatul PSD Adrian Solomon ieşeau în stradă şi pe micul ecran pentru a-şi exprima dezacordul şi nemulţumirile privind susţinerea guvernului Ungureanu oferită companiei americane Chevron în regiune. Tot atunci, în direct, a aflat până şi Mircea Badea câţi locuitori are Bârladul!
La nici un an de la aceste evenimente, în dialogul purtat cu realizatorul Ion M. Ioniţă, dl. ministru Titus Corlăţean, membru marcant al alianţei USL, suferind de o amnezie – temporară sperăm noi, localizează municipiul Bârlad, fără ai preciza numele, ca un loc “undeva în Moldova“! Ca şi cum s-ar referi la vreun cătun pe cale de dispariţie de prin Ţara Moldovei sau la vreo ruină de cetate acoperită de vegetaţie! De la declaraţia domnului ministru au trecut câteva zile bune şi din pleiada de aleşi locali ai Bârladului nici un sunet, nici o vocală, nimic?! Toţi tac chitic, şi-nghit, prefăcându-se că nu le-a şuierat în timpane umilinţa Corlăţelului de la Bucureşti, cu certificat de naştere de Medgidia, la adresa urbei lor!
Alegerile au trecut şi nimeni nu riscă confirmându-se faptul că pe durata protestelor dragii noştri lideri locali au ieşit doar la vânătoare de voturi! Acum s-a schimbat situaţia, odată aleasă, gaşca din Bârlad trage cu dinţii de posturi, niciunul din grup nu sare din avanposturi! Tare mă tem că nici autorizaţii pentru proteste paşnice nu vor mai vedea bârlădenii de la prim-gospodarul urbei în viitorul apropiat! Ordinele de la Centru, se respectă nu se dezbat! Şi-atunci cine să mai apere onoarea Bârladului, sănătatea şi viitorul copiilor?!
Continuând analiza celor declarate de dl.doctor Titus – jurist de profesie – de la Bucureşti, observăm stupefiaţi că domnia sa nu înţelege cum “pentru o chestiune până la urmă extrem de abstractă – gazele de şist, am văzut 10 000 de oameni în stradă” iar “când pensiile românilor au fost tăiate sau salariile au fost tăiate dramatic, când s-au întamplat lucruri care au lovit categorii largi, milioane de cetăţeni români, aceşti cetăţeni români eu nu i-am regăsit, nu i-am văzut în stradă. N-am reuşit să-mi explic nici până la această dată ce s-a întâmplat atunci” îşi încheie geniala idee dl. Corlăţean.
Chestiunea “extrem de abstractă” a gazelor de şist este de fapt una reală fiind totodată extrem de greu de înţeles din cauza lipsei datelor concrete, date secretizate de guverne şi corporaţii. Însă efectele negative ale acestei “chestiuni extreme de abstracte“, cum o califică dl. Corlăţean, au ieşit la suprafaţă şi au fost contabilizate practic de numeroşi localnici din vecinătatea sondelor de exploatare a gazelor de şist fiind explicate argumentativ şi documentat de foarte mulţi specialişti din întreaga lume. Bârlădenii, conectaţi şi ei la reţeaua de internet, au aflat adevărul şi au reacţionat gândindu-se la viitorul copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor lor.
Din fotoliu de coşcogeamite ministru al afacerilor externe al României să afirmi că nu reuşeşti, nici până la această dată, să-ţi explici de ce au ieşit bârlădenii în stradă mi se pare o lipsă de respect grosolană! Relativ la diversiunea de tip iliescian privind analogia cu pensiile şi salariile tăiate este o aberaţie de prost gust, o prostie cât carul de mare! Cum să pui în balanţă sănătatea, viitorul a sute de mii de români şi poluarea habitatului în care trăiesc cu tăierea de 25% dintr-un salariu sau pensie de mizerie ?!
Până şi realizatorul emisiunii, Ion M. Ioniţă, sesizează enormitatea acestei afirmaţii şi-i răspunde ministrului de externe zâmbind ironic că – “îngrijorare pentru mediu, toată lumea se gândeşte la viitorul copiilor“, a generat acest protest al bârlădenilor şi nu numai! “Sunt convins” a aprobat ministrul! …demnitar, plătit de noi, care, cu două minute înainte, “nu-şi explica, până la această dată, ce s-a întâmplat atunci“, … “undeva în Moldova“!!!
Recitind afirmaţiile d-lui de la Externe, mă-ntreb unde este “respectul profund pentru opţiunea şi opiniile cetăţenilor” de care ne asigură domnia sa?! Voi ce credeţi, mai merită Titus fotoliu de ministru al Afacerilor Externe ?!
Notă. 5 ianuarie 2013 – Premierul Victor Ponta, la postul Antena 3, anunţa că “ideea gazelor de şist trebuie tratată serios pozitiv“. Atunci dl. Ponta încerca să ne mai păcălească odată afirmând că este vorba în primă fază de explorare şi nu exploatare, citez: “Ştiu că nu voi fi prea popular prin aceste afirmaţii, dar să ne gândim că România plăteşte în continuare cel mai mare preţ pentru gaz faţă de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorită exploatării gazelor de şist. Să ne gândim că noi vorbim în primă fază de explorarea gazelor de şist şi nu de exploatarea acestora.“
Acum, după alegeri, cred că v-aţi convins din ce ALUAT e făcut Guvernul USL şi de ce tov. Ponta are drept consilier pe probleme strategice şi de securitate pe generalul american în retragere Wesley Clark! Iar dacă nu sunteţi încă convinşi vă recomand să citiţi, AICI, articolul lui Cristian Pantazi de pe Hotnews – Cum s-a schimbat poziţia USL faţă de gazele de şist. De la moţiune de cenzura până la idee care trebuie tratată “serios pozitiv”.
Autor: Florin Munteanu
Ion de la raion says
Foarte pertinent articol d-nule Florin, nu contează că a fost cules dintre altele, dar aceşti securisto-comunişti lacomi după ciolan, azi s-au sucit mai rău decât locomotivele de la Ploieşti în triaj!
Au adus toţi popii din judeţul Vaslui şi pe unii din Galaţi pentru a condamna aceste lucrări din domeniul extragerii ( sunt sustrageri acum!) gazelor de şist, dar de fapt era o mascaradă electorală cu gogoşi alterate, s-a supărat şi d-nul gen. Rotaru, unicul şef al Societăţii Civile dar nu a avut curajul să-l apuce de gât pe Solomon care deja trecuse prin barca lui bombonel atunci când semnaseră contractul de explorare.
Lista complicilor pentru afacerea gazelor de şist cu Compania Chevron şi guvernul lui bombonel-Năstase cu toţi comuniştii de la Bârlad şi comuni;tii din Guvernul de azi se poate completa cam aşa:
Primăria Bârlad
Prefectura Vaslui
Consiliul Judeţean Vaslui,
Unii profesori, manipulaţi
Toţi popii din judeţ manipulaţi
Copiii manipulaţi
Muncitorii Rulmentul manipulaţi
Au fost şi câţiva desidenţi luaţi de jandarmii aduşi special de la Vaslui din motive obiective!?