De-a lungul timpului s-au făcut numeroase cercetări arheologice pe raza comunei Bălăbănești. Centrul de Studii și Cercetări de Istorie Veche și Arheologie – SCIVA confirmă acest fapt și precizează autorii acestor lucrări. Mai jos vă prezentăm numele celor care au cercetat zone din sudul Moldovei, inclusiv localitatea noastră.
Constantin Buzdugan și Ghenuță Coman, “Pumnale hallstattiene tîrzii descoperite în Moldova”
Ion T. Dragomir, “Noi descoperiri arheologice de obiecte de aramă şi de bronz în regiunea de sud a Moldovei”
Ghenuță Coman (Murgeni), “Cercetări arheologice în sudul Moldovei cu privire la secolele V – XI”
Sursa: http://www.cimec.ro/Arheologie/SCIVA/tomurile%201-35/Sumar.htm
Alte menționări privind descoperiri pe teritoriul comunei am găsit în arhiva repertoriului arheologic al României a Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan”.
Într-o notă referitoare la satul Bursucani, este evidențiat faptul că s-au făcut cercetări în două zone. Primele cercetări s-au realizat la S de sat, pe dealul Uliului, în dreptul km 76 de pe șosea unde s-au descoperit bucăți de pământ ars și cioburi din Epoca Fierului. Deasemeni, la SE de sat, pe locul numit Brăiești, la NNV de fântâna Brăieștilor, înspre valea Teilor, s-au descoperit fragmente ceramice din Epoca Migrațiilor. Ambele recunoașteri sunt atribuite arheologului Mircea Petrescu -Dâmbovița – 1939. (Notă: Mircea Petrescu – Dâmbovița, născut la Galați 21 mai 1915, este istoric și arheolog, membru titular al Academiei Române).
Sursa:
http://www.cimec.ro/scripts/arh/rar-index/sel.asp?nr=22&NrSel=0&Lang=EN
Majoritatea acestor cercetări vor fi incluse în monografia comunei Bălăbănești. Sperăm să completăm aceste informații cu elemente cât mai precise referitoare la aceste descoperiri pe măsura ce vom avansa cu analiza cercetărilor făcute la Bălăbănești.
Leave a Reply