Au trecut mai bine de două săptămâni de la afișarea rezultatelor concursurilor de admitere la liceu. Viitorii liceeni din comună au ales cu precădere grupurile școlare și colegiile din orașele limitrofe: Galați, Bârlad și Berești. În acet an, din cei 17 absolvenți de la școala „Dumitru I. Ghimuș” din Lungești, care au obținut medii de admitere la liceu, cei mai mulți au optat s-au au fost repartizați la specializarea Științele Naturii și Mecanică ale Grupului Școlar „Paul Bujor” din Berești și a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad.
La Bălăbănești, din cei 15 absolveți care au obținut rezultate satisfăcătoare, majoritatea s-a orientat spre Colegiile Tehnice „Al.I.Cuza” din Bârlad și „Traian Vuia” din Galați sau Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad optând sau fiind repartizați pe o paletă de specializări mult mai diversificată: filologie, științe sociale, turism și alimentație, electric, estetică și igiena corpului omenesc, industrie alimentară etc.
Absolvenții celor două școli gimnaziale din comună au susținut examene la disciplinele de Limbă Română și Matematică. Din analiza datelor afișate pe site-ul www.admitere.edu.ro nu rezultă o diferența semnificativă între mediile de absolvire și mediile rezultate în urma celor două examinări ale elevilor (o diferență de punctaj ce gravitează în general în jurul unei unități de evaluare) ceea ce ne duce la concluzia că evaluările elevilor atât pe parcursul gimnaziului cât și la examenele de admitere la liceu au fost corecte.
În raport cu vecinii noștri din județul Vaslui putem afirma faptul că rezultatele noastre sunt satisfăcătoare și cinstite atât ca număr de absolveți dar mai ales prin prisma rezultatelor obținute la cele două examinări. Dacă ne uităm pe lista absolvenților de la Școala Gimnazială Grivița observăm medii de absolvire extrem de frumoase iar, la cele două examinări, note extrem de mici. Practic ultimul care obține o medie de admitere peste 5 (5,01) merge la liceu sau colegiu cu o medie a celor două examinări de 2,85 (Limba Română 3,85 – Matematică 1,85) și numai datorită faptului că media de absolvire a respectivului elev este de 7,17(o diferență extrem de mare în raport cu media celor două examinări, diferență de 4,32 unități de evaluare). Și nu este doar un exemplu singular. Dintr-un total de 27 de absolvenți ai ciclului gimnazial, la Grivița doar doi elevi au obținut note de trecere la ambele discipline! Prin comparație, la Lungești doar 3 elevi din 17 nu au obținut note de trecere la ambele probe și au fost salvați de mediile de absolvire. Este exact opusul situației de la Grivița! Conducătorii unității de învățământ de la Școala Gimnazială Grivița ar trebui să-și pună serioase semne de întrebare. Dacă elevii din Grivița continuă să obțină rezultate atât de slabe la admitere(7 note sub 2, 9 note între 2 și 3) și vor primi calificative foarte bune pe durata gimnaziului, care nu se regăsesc în prestația lor la examene, atunci pregătirea lor va păta onoarea instituției, va pune la îndoială calificarea și gradul de implicare al cadrelor din școală iar părinții îi vor trimite să învețe carte la Bârlad sau la școlile comunale care au performanțe. Oare ce-ar simți profesorul Stroe Belloescu dacă ar vedea aceste rezultate?! La Școala Gimnazială Grăjdeni întâlnim o situație aproape identică cu cea de la Grivița, din 15 absolvenți doar doi au obținut note de trecere la ambele probe. Și aici pare de neînțeles faptul că cel mai bun elev din Grăjdeni cu media de absolvire de 9,87 obține la examinare o notă la matematică de 4,55!
La Școala de Arte și Meserii Dragușeni multe note la examinări sub 5 însă spre deosebire de Grivița nici una sub 3. Din 24 de absolvenți 9 au obținut medii sub 5 la examinări și și-au îmbunătățit media de admitere la liceu datorită unei medii de absolvire relativ mari în comparație cu rezultatele obținute la teste. La Rădești din 13 absolvenți doar patru au obținut note de trecere la ambele examene. Însă aici trebuie menționat faptul că anul acesta Rădeștiul se remarcă prin prestația unei eleve de excepție Roman A. Geanina(media de admitere 9,48, media celor două examene 9,05, media de absolvire 9,92), repartizată la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Galați, specializarea matematică-informatică. Putem spune că cea mai silitoare elevă din Rădești merită toate felicitările noastre și este un exemplu de urmat pentru viitorii absolvenți ai școlilor din zonă.
În anul 2011 școala cu cele mai bune rezultate la admiterea în licee din zona noastră este Școala Gimnazială Bălășești. Din 26 de absolvenți doar cinci elevi au obținut note sub cinci la cele două examinări, unul dintre ei nefiind repartizat. Alături de Geanina, eleva silitoare din Rădești, Bălășeștiul a așezat pe podium alte două nume cu rezultate exemplare. Este vorba de Borcea I. Alina și Enache N. Lorena-Ella. Ambele au obținut cele mai bune medii de admitere(9,56 – 9,48) fiind repartizate la renumitul Colegiu Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, la specializările matematică-informatică, respectiv filologie. Rezultatele celor trei eleve menționate în această scurtă analiză întăresc o tradiție înrădăcinată în zonă de la reforma lui Cuza confirmând faptul că prin muncă și dăruire în școlile sătești se pot obține cunoștințe și rezultate remarcabile.
Închei adresând calde felicitări cadrelor didactice care se implică zi de zi, an de an în procesul educativ din zonă. Liceenilor noștri le doresc succes, mult curaj și încredere în forțele proprii.
Să nu uitați niciodată unde ați învățat a scrie și citi!
Autor: Florin Munteanu
Leave a Reply