Într-o perioadă când internetul a devenit indispensabil, când fără utilizarea acestui mijloc de comunicare practic nu exişti, unele administraţii i-au înţeles utilitatea şi s-au reorientat profitând de beneficiile oferite: transparenţă, viteză rapidă de comunicare, economii, arie de acoperire uriaşă, etc.
Aleatoriu, am realizat cercetări pentru a identifica câteva localităţi care utilizează internetul ca instrument de comunicare între primărie şi cetăţean(turist, investitor,..). Am căutat în regiuni diferite ale ţării (în cazul de faţă judeţele Maramureş, Prahova, Suceava şi Galaţi) pagini de prezentare a unor comune similare cu Bălăbăneştiul. Fără a comenta vă las pe d-voastră să accesaţi site-urile localităţilor Şişeşti(Maramureş), Cornu(Prahova), Corod(Galaţi) şi Drăguşeni(Suceava) pentru a înţelege de ce la Bălăbăneşti nu sunt locuri de muncă, nu există o strategie pe termen mediu de dezvoltare a comunei, nu evoluăm.
http://www.primariacorodgl.ro/index.html
http://www.primaria-draguseni.ro/
Notă: În 2004 când satele Rădeşti şi Cruceanu s-au separat de Bălăbăneşti, la vot(sunt multe semne de întrebare privind corectitudinea lui), localnicii au motivat( pe bună dreptate) distanţa prea mare între primărie şi localităţile lor precum şi ignoranţa autorităţilor. Dacă actualul primar al Rădeştiului(pe atunci viceprimar al comunei Bălăbăneşti d-l Porumb) oferea consultanţă la Rădeşti consătenilor utilizând mijloace moderne de comunicare fondurile ce vor fi învestite în noua Primărie din Rădeşti puteau fi dirijate spre alte necesităţi ale comunităţii. Astăzi lipsa eficienţei şi dublarea numărului de personal în administraţie este plătită scump de fiecare dintre noi printr-o taxare excesivă impusă de la centru. Dacă în locul impunătorului sediu de Poliţie al comunei Rădeşti se realiza o sală de sport pentru tineri şi copii sau o hală pentru împachetat fructele şi legumele sătenilor beneficiile comunităţii erau evidente.
Cu cât birocraţia şi segmentarea comunităţilor vor creşte cu atât buzunarul celui ce efectiv produce va fi mai afectat.
Autor: Florin Munteanu
daniel says
Nu trebuie sa ne mire de ce se cheltuiesc banii pe sedii (politie, partide , primarii), ptr ca alesii nostri vor se ne arate cat de “puternice sunt institutiile statului” care ne “apara si ne reprezinta”, numai ca realitatea este alta si o stim cu toti care este. Frumos articol. Succes in continuare.
nelutiu says
Transparenta in institutiile Statului( intre care si primarii) e mai rau decat un ”schine in chicior” asa cum ar zice un autohton al comunei. Daca a aparut legislatia care-i obliga pe toti managerii institutiilor publice, sa justifice cheltuirea banului public, toate achizitiile sa fie prin licitatii publice, cat si concursurile pentru ocuparea posturilor, sa fie anuntate, transparente si obiective, ei au procedat exact pe dos: au cheltuit banii publici pe diverse, fara licitatii, au angajat prin concursuri fictive rubedeniile lor, n-au informat cetatenii la timp despre drepturile pe care le au, etc. Asa s-a procedat in toate institutiile publice, fara exceptie, iar astazi guvernantii au fost nevoiti sa ia masuri pompieristice, taind lefurile bugetarilor, pe care n-au fost capabili sa-i reformeze!
Domnule Florin Munteanu, aricolul matale, e trist dar,….adevarat, faci parte din generatia mai tanara, …continua sa scrii!