* 1,1 milioane de lei aruncaţi într-o grădiniţă aflată în ruină la Lieşti şi una neterminată la Brăhăşeşti * 5.5 milioane de lei a costat reabilitarea şcolilor desfiinţate în 2009 * Aproape 6 milioane de lei putrezesc odată cu fundaţiile celor trei campusuri liceale din judeţ * Totalul e cu siguranţă mult mai mare *
Investiţiile în şcoli reprezintă un domeniu în care banii publici s-au cheltuit degeaba şi cu nemiliuta. Din 2008, clădiri ale unor unităţi de învăţământ zac în degradare, pentru că nu s-a mai alocat un leu pentru finalizarea lor. În acelaşi timp, începând cu 2009, anual, s-au închis zeci de şcoli şi grădiniţe, elevii fiind mutaţi la alte instituţii. Bineînţeles că pentru cele mai multe dintre acestea guvernul a alocat milioane de lei pentru renovare, consolidare şi utilităţi. Bani irosiţi în vânt. Nimeni nu are o statistică exactă a fondurilor de care efectiv ne putem cu toţii considera jefuiţi. Harta judeţului este plină de exemple în care sume foarte mari au fost risipite fără pic de minte, doar ca finanţare venită pentru clientela politică şi pentru primării în culoarea partidului de guvernământ. Nimeni nu s-a gândit la necesităţile reale, cum nimeni nu poate spune câte lucruri s-ar fi putut realiza dacă banii ar fi fost cheltuiţi cu chiverniseală. Putem însă bănui…
Totalul este mult mai mare
Cum pe nimeni nu a interesat o statistică a acestor bani aruncaţi în vânt, am încercat să reconstituim o parte din sumă pe baza materialelor publicate în ziarul nostru, din 2008 încoace, fără a avea pretenţia că avem un rezultat exact. Calculele noastre depăşesc astronomica sumă de 12 milioane (120 de miliarde de lei vechi, 3 milioane de euro). Şi, aşa cum am mai precizat, e departe de suma totală.
900.000 de lei pentru consolidarea unei ruine
Vă puteţi imagina că doar pentru consolidarea unei grădiniţe de la Lieşti care a rămas de trei ani o ruină, s-au cheltuit 900.000 de lei? Cu banii aceştia construiai la ţiplă două spaţii noi. În timp ce, Grădiniţa Nr. 2 Lieşti a rămas o ruină, copiii au fost mutaţi la Şcoala Nr. 2. Dacă această sumă imensă s-a cheltuit doar pe nişte stâlpi de susţinere şi refacerea zidăriei, vă daţi seama cât se va ridica în final nota de plată?!
Poate ar mai fi de adăugat că la licitaţie care a fost câştigată de societatea unui fost deputat PD din Tecuci, a fost făcută de fostul primar şi el PD, o educatoare consilier local la acelaşi partid şi un reprezentant al Finanţelor din Lieşti.
Tot nefinalizată şi supusă degradării a rămas şi Grădiniţa din Brăhăşeşti pentru care s-au alocat aproximativ 200.000 de lei. Cam 300.000 de lei s-au alocat şi la Grădiniţa Slobozia Conachi, care chiar dacă nu se degradează, pentru că este finalizată în proporţie de 85 la sută, nu-şi poate primi copiii care merg stau într-o clădire veche de 100 de ani, gata să se dărâme. Citește tot articolul pe: http://www.viata-libera.ro/educatie/25049-jaf-pe-banii-nostri-milioane-de-euro-„ingropate”-in-scoli
Autor: Roxana Artene Penciu
Sursa: „Viața Liberă” Galați
spartacus says
SI la noi este o gradinita dar cine sa invete in ea ca copii nu prea se mai nasc in comuna ca la saracia care e tineretul a plecat.Si cel care a mai ramas e cam dezorientat cum este umilit de insusi primul gospodar al comunei a vazut pe cineva bolnav si el ia dat diagnosticul asta nu are muiere dar romanul se pricepe la toate.
Ion says
Acest jaf naţional a fost posibil datorita menţinerii încă la putere a structurilor securisto-comuniste nereformate şi corupte care prin şpaga au cîştigat proiecte bizare fără studiu de fezabilitate ori măcar cu o trecere pe la statisticieni să vadă rata de natalitate. Au apărut şcoli de miliarde dar copii…ioc….