Despre cei doi sportivi, Ionuț Balaban – component al lotului lărgit al naționalei de rugbi seniori a României și Angelica Codreanu – cea mai medaliată sportivă pe care a avut-o Bălăbăneștiul în lunga lui existență, am mai scris și voi mai scrie. Și de ce n-aș scrie dacă astăzi sunt singurii din comună care fac performață la un nivel ridicat, fiind extrem de apreciați la cluburile și echipele la care activează. Acum patru ani, prof. Nicolae Pământ mi-a prezentat o listă de trei sportivi (doi din Bălăbănești și unul din Ghinghești) care meritau toată atenția noastră deoarece, spunea dumnealui, sunt copii deosebiți, cu un caracter puternic și extrem de muncitori. Iată că, am ajuns în anul 2016, și ceea ce a afirmat prof. Pămînt atunci s-a adeverit astăzi.
După cum știți Bălăbăneștiul este zero la capitolul infrastructură sportivă. Nu avem nimic, nici sală de sport ca Bălășeștiul, nici terenuri de sport amenajate în curtea școlilor ca alte localități din vecinătate (la Lungești există un teren de sport, tip maidan, unde copii aleargă după minge când e vremea bună) și nici o investiție privată orientată spre practicarea sportului. Cu toate acestea, datorită faptului că orașul Bârlad este la o distanță nu prea mare de Bălăbănești doi tineri din sat, susținuți de părinți, reușesc să facă performanță reprezentând onorabil Bârladul și cluburile la care activează. Spun, susținuți de părinți, deoarece nu am auzit (sper să mă înșel) ca autoritățile din comună să le fi întins o mână de ajutor.
Revenind la cei doi sportivi, vreau să spun că sunt plăcut impresionat să-i descoper din când în când în paginile presei bârlădene. Spre exemplu ieri am aflat că Ionuț Balaban este primul jucător de rugbi bârlădean convocat la naționala de seniori a României după o pauză de cinsprezece ani! O performanță deosebită pentru Bârlad și extraordinară pentru Bălăbănești! Va curge zeci de ani apă pe Jăravăț până vom mai avea un reprezentant într-o echipă de seniori a României! “A participat până acum la toate nivelurile de vârstă ale echipei naționale, este un copil care promite și suntem foarte bucuroși că a reușit să ajungă la echipa națională. E o încununare a muncii depuse în ultimii ani la Bârlad, un rezultat care nu a mai fost atins de 15 ani, o convocare la echipa națională de seniori”, ne-a declarat Ciprian Popa, administratorul Centrului Olimpic de la Bârlad și director regional de dezvoltare în cadrul Federației Române de Rugby.(vezi art. complet pe www.estnews.ro)
Angelica Codreanu, al doilea sportiv de performanță al comunei, este și ea o prezență constantă în jurnalele de știri bârlădene și vasluiene. Anul 2015 a fost unul deosebit de fructuos fiind a doua sportivă medaliată a Clubului Sportiv „Wazary Dojo” Bârlad dintr-un număr de 77 de luptători. “Cel mai bun luptător al clubului este Teodor Chiper, cu 13 medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Pe locul II se situează Codreanu Angelica, cu un total de 14 medalii, dintre care zece de aur şi patru de argint. Urmează Alexandru Albu, cu 11 medalii cucerite (opt de aur, două de argint şi una de bronz) şi Ştefania Teletin, cu 12 medalii (şase de aur, patru de argint şi două de bronz). Top cinci e completat de Rareş Pruteanu, care a câştigat nouă medalii, dintre care cinci de aur, două de argint şi două de bronz.” (vezi art. complet pe www.obiectivvaslui.ro)
Cu Angelica Codreanu am reușit să mă întâlnesc de două ori în 2015 și cred că este o sportivă care poate produce un impact puternic în rândul tinerilor din sat, dacă autoritățile locale își vor da seama la timp de valoarea care o au în curte și o vor ajuta. Nu cred că este un efort financiar imens dacă ar achita transportul și costurile antrenamentelor care nu sunt enorme.
De fapt și de drept … cei doi sportivi talentați ai Bălăbăneștiului ar trebui promovați în școlile din comună, răsplătiți pentru efortul lor și, foarte important, încurajați să pună bazele sportului de performanță în localitate. În loc să ținem Căminul Cultural doar pentru evenimente sporadice mai bine l-am pune săptămânal gratuit la dispoziția sportivei noastre pentru a înființa o ramură a clubului la care activează la Bălăbănești! De asemenea am putea promova sportul cu balonul oval oferindu-i lui Ionuț șansa să descopere noi talente în zonă. Sunt peste 350 de copii și tineri în comună care nu au practic nici o oportunitate de a face sport într-un cadru organizat.
Sunt sigur că cei doi ar accepta o colaborare în beneficiul comunității și al lor personal, dacă cineva le-ar face o ofertă serioasă din toate punctele de vedere, ținând cont, evident, de proiectele lor personale și cariera pe care, bănuiesc, vor s-o continue la cel mai înalt nivel.
Închei aceast scurt material, urându-le succes celor doi sportivi nu înainte de ai felicita pentru performațele lor deosebite. Astăzi, Ionuț Balaban și Angelica Codreanu reprezintă exemplele pe care toți copiii și tinerii din comună, fără excepție, ar trebui să le urmeze.
Autor: Florin Munteanu
Notă 1. Dureros … dar se pare că Galațiul nu-i interesat de sportivii de performanță din mediul rural. De ce?!! Dumnezeu știe! Devin interesați doar dacă sportivul ajunge cunoscut peste hotare … cum a fost cazul lui Lucian Bute, a lui Cristi Ciocan …
Notă 2. Din păcate nu am avut fotografii mai recente ale celor doi sportivi și am apelat la arhiva noastră.
Leave a Reply