Cine consideră că problema locurilor de muncă în comună, o necesitate stringentă în orice colț al lumii, se poate rezolva fără o strategie bine pusă la punct a administrației locale se înșeală. Oricât de mult am polemiza, politiza sau cauta vinovați un lucru este cert – fără o schimbare de atitudine radicală a unora dintre noi și a autorităților locale nu vom putea duce un trai decent.
De mai bine de trei ani insistăm pe teme ca educație, administrație eficientă și transparentă, cultură, sport etc. Dacă nu vom încerca să ne schimbăm obișnuințele, fie ne vom pierde statutul de comună (pentru că vecinii par să se adapteze mai rapid) fie vom dispărea pur și simplu datorită depopulării rapide, fenomen caracteristic cu mici excepții întregii țări, ajungând într-un final în situația fostului sat Miroasa.
Să revenim însă la problema noastră arzătoare, cea a locurilor de muncă. Ele nu pot fi generate fără un minim de organizare, siguranță(stabilitate) și investiții. Un lucru este cert oferta noastră nu se face auzită, nu atrage ori nu există căci investitorii întârzie să apară. Mai mult siguranța și organizarea administrativă per ansamblu nu se ridică la nivelul cerut de potențialii parteneri.
Care este soluția de salvare, ce ar trebui schimbat astfel încât comuna să progreseze iar oamenii să fie mulțumiți?!
După cum știm o problemă poate uneori avea mai multe soluții, iar rezolvările vin în timp, când mai multe minți lucrează împreună, căci geniile apar cam rar prin zonă.
Dar înainte de a găsi soluția(soluțiile) ce adresează nevoile noastre să identificăm factorii care încurajează sau împiedică crearea locurilor de muncă.
Primul factor care se poate observa cu claritate ține de educație și anume – în multe cazuri mentalitatea, comportamentul și pregătirea profesională a celor ce ocupă sau solicită poziția sau postul respectiv nu-i recomandă. Mentalitatea și comportamentul nostru sunt esențiale deoarece, în România, individul acționează cu indiferență, din obișnuiță, urmărindu-și propriul interes. Astăzi cine se raportează la noțiunile performanță, eficiență, calitate este luat în derâdere. Până și șomerul consideră că cineva trebuie să-l salveze din situația disperată în care se găsește. Se comportă ca și cum i s-ar cuveni un loc de muncă bine plătit fără să se implice, fără a oferi nimic. Își subestimează din start aptitudinile, ignoră valorile locale și naționale, nu se informeză și clachează, resemnându-se. Nu caută soluții ci doar așteaptă să-i dea guvernul ajutor și să-l angajeze patronul. Ei bine guvenul nu dă că nu prea mai are de unde, căci avuția națională s-a risipit sau însușit nemeritat de vechea gardă iar patronii nu prea sunt interesați pe moment de oportunitățile oferite de noi – probabil profiturile pe care le-ar realiza nu-s tentante. Să nu uităm că guvernul nu produce nimic real ci doar administrează resursele și munca noastră, adică ceea ce în mare măsură nu mai deține și ceea ce primește de la plătitorul de taxe.
Dacă zece indivizi puși pe furat alcătuiesc o organizație atunci comportamentul organizației va fi o copie fidelă a comportamenutului indivizilor ce alcătuiesc respectivul grup, producând mai mult pagubă decât produse sau servicii de calitate. În consecință organizația va funcționa atât timp cât resursele și oportunitățile vor exista iar legea și factorii externi(concurența, societatea civilă, presa etc.) vor permite acest lucru. Atunci când ne vom schimba acest tip de mentalitate, când nu ne vom pune speranțele doar în investițiile altora ci mai degrabă în forțele proprii, în munca noastră, când vom fi cinstiți între noi și cu noi înșine, atunci și numai atunci progresul va apare și pe ulițele noastre. În loc să ne deplângem soarta ar trebui să-i luăm exemplu pe mătcași. Ei utilizează eficient, tot anul, fiecare metru pătrat de teren din localitatea lor, au performanță în legumicultură și rezultatele se văd – cifrele comunei ca populație, venituri, investiții, valoare a proprietății etc. vorbesc de la sine.
Al doilea mare factor care influențează creșterea, stagnarea sau descreșterea numărului de locuri de muncă este administrația propriu-zisă a comunei. Evident este o organizație birocratică întrucât este părticică a administrației naționale. Deși fondurile în mare parte vin de la buget, administrația locală se poate comporta și ca o organizație de tip antreprenorial, mai precis poate realiza venituri din diferite activități pe plan local. Acum să nu ne imaginăm că doar din bugetul comunal, Primăria poate dezvolta servicii și crește numărul angajaților încât să acopere majoritatea solicitărilor. Nici nu ar fi de dorit acest lucru în condițiile în care creșterea numărului angajaților administrației locale depinde de dezvoltarea comunei – comuna aflată în regres, căci și-a dublat deja numărul de funcționari în 2004 (prin inființarea administrației Rădești), când a fost spartă în două ca o nucă stricată de ineficiența de atunci a autorităților județene și locale ; nici nu este posibil gândindu-ne la faptul că de multe ori salariile angajaților actuali nu sunt acoperite până când nu se efectuează o colectare cât mai eficientă a taxelor și impozitelor la început de an.
Drept urmare, principalele două mari obiective ale administrației locale sunt sau ar trebui să fie: îmbunătățirea continuă a sistemului educațional la nivel de comună printr-o colaborare de durată cu Inspectoratul Școlar Județean, părinții elevilor și cadrele didactice și generarea de noi locuri de muncă prin atragerea de fonduri europene, investiții private și utilizarea eficientă a resurselor de care dispune(nu numai a fondurilor de la bugetul central).
Din păcate astăzi nu pot prezenta decât un caz de ineficiență, cazul la care mă refer este cel al parcului eolian. Nici până în ziua de astăzi la întrebarea: „Ce beneficii are comunitatea(comuna) în urma dezvoltării proiectului companiei Egnatia?”, întrebare adresată tuturor factorilor de decizie din comună și investitorului, nu am primit un răspuns clar. Mai mult, spre stupoarea mea, mi s-a replicat sfidător: „Ce beneficii?” …
Concluzie. Am identificat doi factori esențiali ce influențează actuala mare problema a lipsei locurilor de muncă în comună: educația – mentalitate, comportament, pregătire profesională și eficiența și gradul de implicare al administrației locale. Soluția sau soluțiile sunt în mâinile d-voastră.
Un lucru aș dori să mai precizez, indiferent de cine conduce educația și administrația în comună, acești doi factori sunt complet interdependenți. Dacă dorim ca pe viitor să avem rezultate pozitive trebuie să realizăm acest lucru. Administrație locală lipsită de educație și educație izolată de administrația locală nu produc roade.
Autor: Florin Munteanu
soiuz 14 says
e frumos ce ati scris nimic de zis dar de pus in practica e mai greu atata timp cei care ne conduc isi au propiile afacerii si doare in cot de prostime exemple sunt multe dar nu-i cazul sa le dam ca urmeaza repercusiunii de tot felul.si un lucru important lumea de la tara nu este informata deloc de cei din primarie de exemplu masura 4.4.1 nu a auzit nimenii . cand sunt alegerii pot sa te duca ca pe vite la caminul cultural sa le ascultii minciunile lor dar cand sa invete lumea sa atraga fondurii europene mai greu . multi functionarii nu iti explica lucrurii banale pe motivul ca trebuie sa stii pai eii de ce sunt pusii acolo . asa ca domnu florin la kalendele grecestii o sa vedem o schimbare in comuna noastra .
Gina says
Bine v-am regasit!
Un subiect foarte interesant, ar trebui citit de cei alesi.
Nu de mult mi-a fost dat sa vad o transformare uluitoare intr-un sat unde dupa cum bine spunea cineva ” isi rupea gatul foamea”.
De sarbatorile pascale am fost intr-o comuna din judetul Vaslui si anume VUTCANI. De la intrarea in localitate am ramas placut surprinsa de ce au facut cei din primaria respectiva doar intr-un an , si spun asta ,pentru ca anul trecut, tot de Sfintele Pasti in afara de faptul ca aveau apa trasa in toata localitatea nu ieseau in evidenta cu numic.Anul asta mi-a fost dat sa vad 3,5km de “drum ” asfaltat , deci o sosea in toata regula , de o parte si de alta a strazii, santurile sunt pavate , au facut podete la toate intrarile in curtile oamenilor pentru a fi toate la fel, si atentie , la aceasta lucrare in afara de firma care a executat asfaltarea au fost angajati proprii sateni (la saparea santurilor si montarea pavelelor, la turnatul betonului pentru podete, la curatatul copacilor de pe marginea drumului, la varuitul bordurilor etc )pentru a-si castiga traiul de de zi cu zi. Felicitari primaritei din acea comuna (pentru ca este o femeie si sigur satenii o vor alege iar) ca are in preajma ei o echipa ce face intr-adevar o treaba buna si stiu cum sa faca un proiect, sa acceseze fondurile europene. De comuna Vutcani apartine si satul Malaiesti, acolo se afla un spital de nebuni unde sunt angajate asistente , bucatarese si femei de servici tot din comuna respectiva, nu au instrainat locurile de munca , prioritate au avut localnicii.
Stateam si ma gandeam cum de a ajuns satul Balabanesti intr-o stare atat de deplorabila? Poate nu exista interes , poate chiar nu sunt competenti cei alesi.
FACETI O SCHIMBARE!!!!!!!!!!!!!
PS. Imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu aceasta postare!
soiuz 14 says
bravo gina pentru comentariu foarte frumos dar numai ca la balabanesti nu o sa vezii niciodata asa ceva . totii fura numai pentru ei asa ca desteptul fagaduieste iar prostii trag nadejdie
Alina says
Va multumim pentru solutiile dumneavoastra.Sa inteleg ca acuma sunteti in stadiul de “identificare a factorilor ce incurajeaza crearea de locuri de munca.”
Ce sa va spun,nu cred ca cel mai concludent exemplu este a celor din comuna Matca,avand in vedere ca acesti cetateni au in spate o experienta de zeci de ani.Ei asta fac de generatii,ori jumatate sunt plecati inafara si au agonisit de-a lungul vremii si dispun de o situatie financiara,incomparabila cu a noastra.
Comuna Radesti si-a redobandit titlul de comuna,lucru care s-a intamplat cu multe localitati din jud. Galati,a fost cred o chestiune mai mult de orgoliu,nu ca s-a spart o nuca stricata ca sa va parafrazez.
Cu asa zisa revolutie din ’89 S-A CASTIGAT SI DREPTUL DE PROPRIETATE ASUPRA PAMANTULUI.Asa ca eu fac ce vreau cu terenul meu,pot sa permit amplasarea de parcuri eoliene contra unei sume semnificative.Pacat ca suma nu s-a ridicat la nivelul altor localitati(Mastacani,Firtanesti,Beresti Meria)ca e la jumatate.Dumeavoastra ati refura cateva mii de lei pe an?Ce treaba are primaria cu terenul meu?
P.S.Veniti cu solutii viabile,ca cele enumerate nu au nici o relevanta.
Gina says
Strimata doamna sau domnisoara Alina, cine a dat exemple din comuna Matca????
Cred ca nu ati citit prtea bine postarile noastre, intr-adevar, nici pe departe nu putem sa-i concuram pe cei din Matca, si nu stiu cum s-ar putea crea locuri de munca la Balabanesti.
La matca ,sunt zilieri, care lucreaza la plantatul rasadurilor de rosii , castraveti, ardei , varza , etc, tot ei fac si recoltarea, e munca , nu gluma , nu stiu daca ati mers vreodata acolo sa vedeti cam cum se exercita toata aceasta activitate.
Eu lucrez cu cativa furnizori si stiu cat de greu este pentru toti.
Problema este , ca la Balabanesti nimeni nu are initiativa, si chiar daca ar avea careva , se gasesc altii care sa le ingreuneze situatia.
La noi satenii sunt inselati cu anumite contracte de arenda, si spun asta pe buna dreptate, multi au vazut doar partea goala a paharului ,nici pe departe cea plina.
Cred ca sustineti pe cineva de asta tot bateti campii cu eolienele.
cum sa “refuram cateva mii de lei pe an??????”
Daca postati ceva, faceti in asa fel sa inteleaga tot “prostul” satului.
Eu nu mai locuiesc de mult in Balabanesti , dar ma doare de cate ori vin la casa parinteasca si vad ca unii fac averi pe prostia altora.
Chiar credeti ca cele enumerate nu au relevanta?
, ‘on trai si ‘om vedea.
Faceti loc oamenilor cu initiativa , nu va ganditi numai la castigul propriu!
Alina says
Draga Gina,exemplul l-a dat dl.Florin Munteanu in articolul la care ai facut comentarii!Ori daca nu stii ca cetatenii comunei Matca se numesc matcasi…e tare greu.Si crede-ma,am mers la Matca si stiu ce muncesc.Toata stima,ori ideea era ca nu avem cum sa ne comparam,asa cum am specificat,ca au o experienta de ani,ori tu citesti din doi in doi.Si ce nu-ti convine cu eolienile?Fac ce vreau cu pamantul meu,pot sa il concesionez pe 20 de ani contra unei sume substantiale,e asa de greu,nu fur pe nimeni.Decat sa-l dau in arenda,sa-mi platesc eu impozitul si sa cersesc dreptul pe la porti…Daca faci afaceri,ar trebui sa cunosti anumite aspecte.
Tu de pilda cu ce relansezi comuna,nu te gandesti la castigul propriu?Vrei sa stau cu mana intinsa la comunitatea locala?
Orice este profitabil,este de luat in seama!
Gina says
Se vede ca am atins un punc sensibil, Alina draga.
Eu am citit destul de bine articolul domnului Florin, si nu am citit din doi in doi, dar vad ca-ti place sa jignesti. Cum ai ajuns la concluzia ca eu nu stiu, ca cetatenii comunei Matca se numesc “matcasi”?Sa inteleg ca prin asta m-ai facut si proasta?
Nu-i nimic , las desteptii sa se desfasoare.:)
Cred ca te-a deranjat ca am postat , este foarte adevarat ca-i mai usor de concesionat un teren si sa astepti sa-ti fie virati banii in cont , decat sa-l muncesti .Cu eolienele nu creezi locuri de munca.
Cat despre relansarea comunei , nu cred ca asta ar trebui sa pornesca de la mine, sunt destui cu functii in primarie care trebuie sa faca asta, si nu stiu daca ai vazut in comentariul meu , dar nu mai locuiesc de ceva vreme in Balabanesti iar afacerea mea are un domeniu de activitate care nu prea ar putea ajuta cu ceva comuna chiar daca mi-as desfasura activitatea in Balabanesti.
Jardel says
Ce punct sensibil ai atins Gina,ca plasezi niste cuvinte fara a fi legate? Ce sa faca primaria,ca nu inteleg.Lasa filozofia ca nu e pentru tine,vezi-ti de afacerile tale
Gina says
Fiecare are dreptul sa-si spuna punctul de vedere, daca te simti lezat asta e treaba ta. De bine de rau nu-mi ascund identitatea Jardele cand fac un comentariu.
Ce sa faca primaria?
Are multe de facut , pacat ca primarul tine prin preajma lui fel de fel de “interesati”.
viking says
din pacate la balabanestii nu au fost in stare sa deschida o bibiloteca si nu din lipsa de personal ci din rea vointa . asa ca ce spunetii voi e de domeniul fantasticului doar in filmele sf se mai intampla
soiuz 14 says
gina atata timp cat legea nu le interzice sa fie numai functionarii si sa nu aiba afacerii te luptii cu morile de vant.pe ei ii intereseaza de comunitate numai cand vin alegerile atat in rest este un gunoi pentru eii .si mai au o grija mare sa stranga impozitele exact cum strangeau domnii fanariotii birul de la taranii sa il dea la turcii noi il dam la FMI.UE pentru noi romanii de rand e uniunea mortii ca ne-au adus la sapa de lemn .
Gina says
De biblioteca nu trebuia sa se ocupe tot administratia locala,
de renovarea caminului cultural pentru diferite activitati,de construirea noii gradinite, etc?
Scuze , am uitat sa leg cuvintele intre ele sa poata citi JARDEL.
Gina says
“Cu prostul nescolarizat
Te lupti putin si ai scapat.
Dar porti o lupta colosala
Cu prostul care are scoala!” Pastorel Teodoreanu
Soiuz16 says
Poti sa faci scoala la IDD gina,si poate ajungi consilierul primarului
Gina says
Am un loc de munca bine asigurat , nu aspir sa iau postul consilierului inca in exercitiu.
Daca intr-adevar cineva vrea sa schimbe ceva, poate, dar trebuie sa existe vointa.
costel says
Daca nu ai aflat Gina,iti spun eu ca legea nu le permite sa angajeze personal,cumul de sarcini nu se mai poate ca e peste fisa postului si peste norma de incadrare.Asta a vrut PDL-ul.Stii ce inseamna bibiblioteca/inseamna garantie materiala adica sa-ti opreasca din salariu pana se face suma.tu ai lua sarcini in plus pe – din salariu?daca nu stii nu mai vorbi ca devii penibila
Gina says
Sa nu-mi spui tu mie , ca toti angajatii din primarie respecta legile, sau ca sunt la curent cu tot ce se publica in monitorul oficial.
ATLANTA says
GINA decat sa vorbesti si daca vrei sa contribui la dezvoltarea acestei comune vin la tara doamna ca tot nu are cine muncii pamantul adica mai pe romaneste pune mana pe sapa si pe urma sa vad ce comentarii mai facii .DIN gura totii spunem dar cand trecem la fapte mai greu.ASA ca eu te las sa mai meditezii cum mediteaza tibetanii la nemurirea sufletului si poate iti vine mintea la cap.
Gina says
Nu are cine lucra pamantul???
Pai proprietarii ce fac?Sa fie amendati este cel mai simplu.Mai greu e de batranii satului.
Amenzile sant bine venite pentru ca unii propietari ani la rand au luat subventii de la stat si terenurile nu au fost lucrate.
UNII tarani, vor fi fortati sa vanda.
Cei aflati in imposibilitate de a munci pamantul (batrani, bolnavi etc.) sunt fortati sa se gandeasca sa vanda pamantul. Cui ? exista o gramada de “investitori” in acest monent care cumpara mii de hectare pentru a face suprafete mari, pe care sa le revanda unor agricultori straini.
Cei care nu vor sa munceasca acum pamantul lor il vor munci cu siguranta pentru fermierii straini.
Nu e nimic rau in asta, cu exceptia faptului ca statul forteaza acest proces iar unii amarati vor mai plati si amenzi.
Adevarat este ca statul nu face nimic si este haotic, fara nici o viziune in ceea ce priveste agricultura dar taranii nu au mai vrut CAP-uri, nu vor sa se asocieze, nu vor sa caute solutii sa mai munceasca pamantul. Si solutii sunt daca vrei sa faci ceva. Chiar la nivel de gospodarii individuale.
Adevarul este ca nu numai taranii dar majoritatea poporului s-a transformat intr-o adunatura de lenesi care nu fac altceva decat sa se uite la circurile televizate si sa toarne bautura in ei.
Vasile says
Buna ziua!
M-am nascut in Balabanesti, am copilarit acolo, e drept acum vin mai rar , dar vin cu drag in locurile natale. Am citit toate articolele domnului Florin Munteanu, in mai toate am gasit cate ceva legat de administratia locala, ce-i drept este informat bine, de tot ce se intampla pe plan local, am citit si postarile voastre , sau mai bine spus comentariile , unele interesante altele nu.
Chiar am vazut un comentariu al lui ATLANTA in care o invita pe Gina sa vina la tara sa puna mana pe sapa daca vrea sa contribuie la dezvoltarea comunei, pai in cazul asta ar trebui sa revenim toti pe acasa sa facem acelasi lucru sau noi cei plecati sa venim sa dam cu sapa iar localnicii sa stea in baruri(ultima data cand am fost acasa , cam asta am vazut).Este pamant nelucrat? Poate e al celor care au stiut sa faca imparteala “prea bine” si acum nu au cu cine il munci.
Am vazut ca se tot comenteaza pe aici de o biblioteca, cred ca ar fi de mare folos satului, in copilaria mea, biblioteca era la caminul cultural si ca bibliotecar era domnul Costica Ciocan(schiopata putin ),mai era si biblioteca scolii unde trebuia sa ai fisa si trebuia sa imprumutu carti in fiecare saptamana, bibliotecara – doamna Radu Elena(profesoara de romana).Cand eram copil aveam timp de toate , si de invatat , si de mers cu vacile la pascut si asta nu este o rusine , si de joaca si nu in ultimul rand de citit carti de la biblioteca.
Deci domnule Costel(domnul care a comentat mai sus ceva despre anumite legi) subiectul biblioteca a fost adus in discutie nu numai de VICHING si GINA , ci chiar de domnul FLORIN MUNTEANU( asta daca nu ati citit si celelelte articole ale dumnealui).Nu prea am inteles eu comentariul facut la adresa salariului(tu ai lua sarcini in plus pe – din salariu?daca nu stii nu mai vorbi ca devii penibila).
De la alesii comunei pleaca totul. Un simplu localnic nu poate face nimic fara voia sau acordul primariei, deci totul pleaca de la administratia locala.
S-a ajuns sa se politizeze invatamantul, mare prostie , daca numim in funcii pe criterii politice , s-a dus naibii scoala romaneasca.Ma bucur totusi ca la Balabanesti aveti director scolar nou , tanar , pacat ca doamna nu este sustinuta si nu este ajutata pe cat ar trebui si citez aici pe domnul Florin (Administrație locală lipsită de educație și educație izolată de administrația locală nu produc roade. )
Multe comentarii de aici cred ca-i deranjeaza pe cei de sus si de asta dau replici acide, dar fiecare are dreptul la opinie , libertatea exrimarii am castigato inca din ’89.
Am vazut un comentariu mai sus legat de consilierul primarului, sa inteleg ca cei din primarie sunt angajati cu faimoasele diplome obtinute la Spiru Haret sau la ID?
Groaznic!
Ar trebui cei de la judet sa-i i-a pe toti la” puricat”.
Mai sunt multe de spus , dar chiar nu ai cui , te bati cu morile de vant.
Va doresc numai bine , sanatate si nu in ultimul rand iubiti-va mult caci viata e scurta si merita traita din plin.
ATLANTA says
Gina am impresia ca tu nu esti din balbanesti sau am nu stii nimic despre agricultura si asta se vede de la o posta. pai cine vine sa munceasca cateva hectare de pamant care sunt foarte farmitate din cauza reliefului.Dar parintii tai muncesc sau se incadreaza si ei la categoria lenesii.MAI bine sa iti vezi de treaba ta si nu mai critica tu lumea daca nu ai dat cu sapa in viata ta si mai bine ai ara pamantul din curte si pe urma criticii cat vreii
cintezoi says
Domnului Costel vreau sa-i comunic ca fisa postului nu e litera de lege si ea se modifica in functie de necesitati. Atunci cand conducatorul unei unitati impreuna cu consiliul de administratie considera ca e necesar, acest lucru se poate face fara nici o problema.
De multe ori problema apare atunci cand e vorba de responsabilitate si binenteles de implicare. Daca veti trai cu frica ca veti pierde 500 de roni( ori poate ceva mai mult) implicandu-va in administrarea unei biblioteci comunale nu va veti depasi conditia niciodata. Oamenii nu primesc functii in administrare doar pentru semnaturi , stampile si arhivari de hartoage. Oamenii din administratie ar trebui sa stie ca ocuparea unei functii implica initiativa , putere de convingere , implicare, etc. Atunci cand caciulita e mai mare decat diametrul capusorului se cheama ca trebuie sa lasi locul unuia cu capul mai mare si cu minte mai multa. Fara ofense domnule Costel insa Gina chiar daca nu a dat cu sapa asa de mult pe cat ati facut-o d-voastra, gandeste mai direct, mai optimist si consider ca expunerea unei pareri fie ea si critica poate aprinde ambitii noi intr-o comuna moarta devreme asa cum e Balabanestiul. Cat priveste PDL ? Ce treaba are politica in gradul d-voastra de implicare?! Banuiesc ca sunteti psd-ist convins de cinstea lui Iliescu si lacomia lui Nastase.
ATLANTA says
Gina mai bine iti vezi de treaba ta acolo unde esti si lasa pe satenii in pace cu necazurile si umilintele pe care le suporta in fiecare zi atat din partea autoritatilor locale dar si de mai sus.Practic ne certam degeaba si cel mai bine sa incercam sa muncim asa cum putem si sa numai visam la cai verzi pe peretii.Cat priveste despre oamenii nui mai faceti betiviii si puturosii ca nu merita si ar trebui sa ne iubim consatenii si nu sa-i criticam mereu. Iar primarul e pus sa ne conduca si sa ne reprezinte comuna nu sa munceasca el in locul nostru si cred ca a facut cate ceva pentru comuna mai ales in conditiile actuale cand tot ce misca in tara asta raul ,ramul e controlat de partidul aflat la putere si nu e de condamnat asa au facut toate partidele aflate la condurea tarii.Drama cea mai mare este ca scade populatia comunei si ne pierdem identitatea si nu putem sa ducem mai departe acest neam de razesii.
ATLANTA says
Sa nu credeti ca cei care conduc cate o institutie scoala sau posta nu sunt numitii politic si aicii nici comuna noastra nu face exceptie .
ATLANTA says
Era mai bine daca PSD revenea la putere cu toate ca au facut si ei multe greselii dar din pacate nu putem sa mai vorbim de democratie in ROMANIA de astazii.Nici liberalii nu a condus rau tara si dupa opinia mea cel mai bun prim -ministru a fost Tariceanu nu ca Boc care dupa opinia mea este o simpla marioneta in mainile lui basescu .SI domnule cintezoi toti au furat si o sa mai fure asa ca nu mai are relevanta acest lucru .Acum platim tribut la UE SI FMI ca asa vor guvernantii nostrii am luat miliarde ce au facut cu eii in acesti sase anii nimic .
ATLANTA says
SI inca ceva stiti ce bine e sa criticii cum face cu vehementa unii pe aicii dar sa faca ceva pentru comuna nu doar sa faca banii pe spatele locuitorilor .
Enola Gay says
Ce faceti bai,sunteti ciuruiti?
iluminatii says
Gina dar nu te mai vad pe aicii cu comentarii acide despre utopiile tale despre lumea satului sau trudesti la muncile agricole mai ales ca ai utilizat o tehnologie dupa ultimele standarde europene .