Rămân 2 din 61! * În schimb, se vor înfiinţa ale 10 secţii de poliţie rurale, care vor avea de „acoperit” între 3 şi 7 comune * Prefectul asigură că niciun poliţist din structurile operative nu va fi dat afară *
Din cele 61 de posturi de poliţie din mediul rural, existente în momentul de faţă în cele 61 de comune din judeţ ar putea rămâne numai două, alături de care s-ar putea înfiinţa alte zece secţii de poliţie rurale, fiecare secţie având în raza de acţiune activitatea a trei până la şapte comune. Anunţul a fost făcut ieri de către prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun (FOTO), care a prezentat şi o hartă a judeţului, cu actuala structură poliţienească din mediul rural şi cu cea viitoare/propusă Guvernului.
Cele 10 secţii de poliţie posibile sunt următoarele:
· Munteni (Munteni, Ţepu, Brăhăşeşti, Gohor, Ghidigeni, Negrileşti),
· Tecuci (Tecuci, Poiana, Buciumeni, Nicoreşti, Cosmeşti, Drăgăneşti, Movileni),
· Matca (Matca, Cudalbi, Valea Mărului, Corod, Cerţeşti),
· Lieşti (Lieşti, Barcea, Umbrăreşti, Iveşti, Griviţa, Costache Negri),
· Independenţa (Independenţa, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Nămoloasa, Braniştea, Şendreni, Piscu),
· Smârdan (Smârdan, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Schela),
· Tuluceşti (Tuluceşti, Suhurlui, Rediu, Scânteieşti, Frumuşiţa, Vânători),
· Măstăcani (Măstăcani, Folteşti, Fânţăneşti Vlădeşti, Oancea),
· Tg. Bujor (Tg. Bujor, Smulţi, Vârlezi, Corni, Băleni, Băneasa, Suceveni),
· Rădeşti (Rădeşti, Bălăşeşti, Bălăbăneşti, Drăguşeni, Jorăşti, Bereşti Meria şi Bereşti).
Localităţile izolate îşi păstrează poliţia
Potrivit lui Cosmin Păun, propunerea de reorganizare a secţiilor de poliţie din mediul rural a fost înaintată Guvernului, urmând ca de acolo să se emită o ordonanţă care să legifereze reorganizarea structurilor MAI din mediul rural.
Singurele două posturi de poliţie care vor rămâne ca atare şi nu vor fi transformate în secţii se află în comunele Priponeşti şi Cavadineşti localităţi care, din cauza poziţiei geografice, rămân, uneori, în iernile grele, izolate, drumurile fiind blocate de zăpadă.
Sediile secţiilor de poliţie vor fi amenajate în actualele posturi de poliţie, iar cele care vor rămâne goale vor fi folosite de administraţiile locale în alte scopuri, a mai spus prefectul. Totodată, stabilirea comunelor în care se vor afla sediile secţiilor de poliţie a ţinut seamă şi de parchetele din judeţ – de pe lângă judecătoriile din Lieşti, Tg. Bujor şi Tecuci.
Prefectul Cosmin Păun a precizat că prin această modalitate de reorganizare, activitatea poliţienească din mediul rural va fi asigurată în permanenţă, 24 de ore din 24 şi nu cum se întâmplă acum, când posturile de poliţie sunt deschise doar în intervalul orar 8.00-16.00.
Totodată, prin reorganizarea posturilor de poliţie se va accelera timpul de rezolvare a unor dosare de urmărire din mediul rural, care întârziau şi din cauză că poliţiştii aveau legături de prietenie sau rudenie cu oamenii din comune, a adăugat prefectul.
Niciunuia din poliţiştii rurali care s-a ocupat, până acum, de o anumită comună nu îi va mai reveni în sarcină supravegherea activităţii infracţionale din aceeaşi comună, a subliniat Cosmin Păun. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că nici un poliţist din echipele operative nu îşi va pierde locul de muncă.
Cosmin Păun a mai adăugat că prin această reorganizare, se va realiza o economie de 1 la sută din cheltuielile de până acum, în contextul în care dacă s-ar fi păstrat actuala împărţire, pe cele 61 de posturi de poliţie, cheltuielile ar fi crescut cu 7 la sută. Creşterea eficienţei activităţii poliţiştilor şi o mai pronunţată scădere a cheltuielilor de funcţionare se vor vedea după următorii 2 ani, a mai apreciat prefectul judeţului Galaţi.
Dincolo de aceste date, rămân foarte multe întrebări fără răspuns. De pildă, despre banii de la bugetele locale ale primăriilor alocate pentru construcţia şi amenajarea secţiilor. Sau despre cheltuielile suplimentare care până acum nu existau şi care, de acum înainte vor fi necesare pentru ca poliţistul din comuna X să facă naveta până la secţia de poliţie pe raza căreia lucrează.
Autor: Maria Măndiţă
Sursa: „Viața Liberă” Galați – 4 iunie 2011
ATLANTA says
Ce nu au fost eficientii pana acum cand erau in comuna dar de acum te mai ducii la atatia kilometri departare sa reclamii ceva nu .Asa ca hotii o sa prospere ce nu rezolvau eii pana acum dar de acum o sa rezolve cazurile la kalendele grecestii asa este cand ministerul e condus de un licean la 24 de anii care abia atuncii reuseste si el saracul sa treaca si el.
atlanta says
Sau inmultit furturile in comuna iar politia locala se pare ca este depasita din toate punctele de vedere asta si din cauza numarului de agentii si ministerul vrea sa-i reduca o sa ajungem sa ne facem singuri dreptate ca la egipteni legea talionului ochi pentru ochii .