În mod neorganizat se juca: fotbal, volei, popice, unele probe de atletism (săritura în înălţime şi lungime, aruncarea mingii de oină) sub formă de concurs.
După 1948, după reforma învăţământului, se pune accent pe jocurile de echipă. Echipele comunale de fotbal, volei, handbal, etc., erau bine cotate în zonă. După 1950 ia fiinţă Asociaţia Sportivă „Recolta”, al cărei preşedinte era secretarul cu munca de propagandă a comitetului comunal PCR. Asociaţia trebuia să aibă un cont în care să se adune eventualele sponsorizări. Banii erau necesari pentru plata arbitrajelor. Chiar dacă era o activitate care, teoretic, era gratuită, practic se făceau bani.
Activitatea sportivă se desfăşura şi prin acţiunile din cadrul „Daciada”, un concurs sportiv de masă. Primăria s-a ocupat de baza materială, amenajând terenuri de sport. Fiecare şcoală avea baza sportivă bine organizată. Baza sportiva a comunei Bălăbăneşti se afla în mahalaua Bejenari. Era o bază elegantă şi complexă în care se puteau desfăşura: jocuri de handbal, fotbal, volei sau activităţi de atletism. Baza a fost omologată de CJEFS.
În 1974, echipa de fotbal „Recolta” promovează în campionatul judeţean. A jucat 9 etape după care s-a retras din lipsa fondurilor. Echipele de arbitri trebuiau plătite din două în două săptămâni cu 560 de lei. Deplasarea echipei se făcea cu camionul pus la dispoziţie de CAP Bălăbăneşti. Banii pentru arbitraje au venit de la sindicat (învăţător Olteanu Vasile), Căminul Cultural (prof. Neculai Pămînt), CAP ( Taşcă Aurica). Fotbaliştii nu erau plătiţi, li se dădea uneori câte o masă. Antrenori erau Munteanu Ion şi Nebunelia Ştefan. Se făcea un antrenament pe săptămână. Jocul echipei de seniori trebuia precedat de cel al echipei de juniori.
Printre fotbaliştii echipei de seniori se numărau: Balaban Viorel, Balaban Jenel, Bodea Ion, Burghelea Aristide, Balaban Ştefan, Dragomir Relu, Bidea Gheorghe, Podaşcă Iulian, Butunoi Gavrilă, Paşalău Gelu, Pămînt Neculai, Carp Nicu, Năstăsache Cezar, Dan Popa, etc.
Sursa: fragment din Monografie – Bălăbănești un sat de răzăși
Leave a Reply