Moș Crăciun a adus bălăbăneștenilor un cadou prețios în 2011, o pasăre gigantică de metal; zburătoare ce s-a cuibărit temeinic între o troiță tăcută și-o stație de autobuz „modernă”. Istoria satului ne spune că, noi și pasărea măiastră, n-avem prea multe în comun dar, o vom întâmpina creștinește urându-i – „Bun venit!”
De-acum încolo, trecătorul își va aminti de Bălăbănești ca fiind satul gălățean cu avion de vânătoare. Va opri, se va mira, va face câteva fotografii și va rămâne cu amintiri. Plăcute? Depinde de localnici și autorități!
Primul test l-am picat. Am amplasat obietul zburător „neidentificat” într-un loc plin de mizerie deși știam de ceva vreme că va sosi. Apoi, dacă tot l-am vrut, ar fi trebuit să explicăm frumos în câteva rânduri ce hram poartă. Să înfigem o pancardă în pământ și să dumerim și noi un pic lumea. N-am făcut-o … și tare mă îndoiesc că o vom face. Ar mai fi trebuit să protejăm zona cu un gărduleț, să-l aranjăm un pic ca să nu plouă-n el, să-l amplasăm într-o locație mai sigură – mai peste mâna samsarilor de fier vechi etc. Nu este încă târziu. Toate aceste lucruri se pot face. Unele implică costuri administrative suplimentare, altele doar muncă voluntară.
Aș fi enorm de bucuros dacă, cel puțin, am curăța zona. Am mai scris despre acest lucru și nimeni n-a mișcat un deget. Absolut nimeni.
Nu vreau să fiu răutăcios dar, stația de călători dezgustătoare plin felul cum se prezintă și această caroserie de avion umbresc cea mai frumoasă troiță din sat. Avionul este deosebit de interesant, poate fi un pic aranjat, vopsit eventual, dar locul lui nu este acolo. Sperăm să fie o locație temporală și să fie mutat, pe un postament, un pic spre stânga.
Și dacă tot ne-am ales ca simbol un avion de vânătoare, n-ar fi rău dacă Primăria ar demara un proiect pentru înființarea în lunca Jeravățului a unui aeroclub sau club de aeromodele.
Autor: Florin Munteanu
IAR 93 – Avion subsonic de atac la sol
Avionul IAR 93 reprezintă actul de naștere al AVIOANE CRAIOVA S.A. și cel de al 2-lea început al aviației cu reacție din România după începutul cu prioritate mondială făcut în 1910 de savantul român Henri Coandă cu avionul său, realizat cu sprijinul lui marilor francezi Gustave Eiffel și Paul Painleve, avion care a fost prezentat la cel de al doilea Salon Aeronautic de la Paris.
Primul zbor al prototipului românesc al acestui avion a avut loc la Bacău în 31 Octombrie 1974. Prototipul a fost realizat cu contribuția majora a U.R.A. – Bacău și I.R.M.A.- București, locații în care s-a specializat o parte din personalul tehnic și de execuție al viitoarei Uzine 444 – Craiova.
Proiectul s-a născut în urma inițiativei comune a Președintelui Jugoslaviei – Iosip Broz Tito și a Presedintelui de atunci al României, de a realiza în co-operare un avion care se dorea sa devină « avionul de luptă al țîrilor nealiniate ».
Proiectul a fost realizat de I.M.F.C.A. – București în co-operare cu V.T.I. – institutul din Belgrad.
Dacă în România avionul a fost numit IAR 93 (ințialele venind de la Industria Aeronautică Română), în Jugoslavia el a fost numit ORAO (în românește vulturul).
Avionul a fost dezvoltat de AVIONE CRAIOVA S.A. în co-operare cu fabrica Jugoslava – SOKO din Mostar. Acest proiect a fost exercițiul care a permis, mai tarziu, specialiștilor de la I.N.C.A.S – București și din societatea noastră, să folosească experiența câștigată pentru proiectarea și dezvoltarea avionului IAR 99 și IAR 99 ȘOIM.
Avionul a fost dezvoltat în două variante IAR 93 și IAR 93B, având și subvariante cu dublă comandă. Diferența constă în faptul că IAR 93B urma să aibă motoare cu tracțiune sporită prin post combustie.
În România avionul a fost scos din fabricație și din serviciul operațional. În Serbia, încă mai este operațional în serviciul Forțelor Aeriene.
Caracteristici: Este propulsat de două motoare turboreactor Rolls-Royce Viper, viteza maximă în zbor orizontal (H=0) Mach 0.9. Plafonul de serviciu era de 50,000 ft). Avionica era în versiuni diferite pentru fiecare țară – România sau Jugoslavia.
Sursa: http://www.acv.ro/products_en.php?m=1&s=5
Ion says
În loc să fie mulţumiţi pentru această adevărată mană cerească de a privi un avion de vânătoare din aproape, scepticii au ajuns cu capul în nori şi nici nu au răspuns chemării de moment pentru instalarea acestei aeronave în acea locaţie! Acest aparat de zbor a fost nevoit să importe motorul de la anglosaxoni cu toate că părintele adevărat al motorului este românul Traian Viua! Ghiciţi ce mai rămâne de făcut?
Ion says
Felicitări acelora care s-au implicat în asemenea proiect educaţional, chiar dacă sunt convins că mare lucru nu au înteles nici adulţii, măcar să înteleagă de ce nu a fost construit şi aplicat în ţara noastră modelul lui Traian Viua şi de ce era nevoie de folosirea unor motoare anglosaxone montate pe fuzelajul nostru!