Extracţia gazului natural, energia geotermală şi alte activităţi care presupun injectarea de fluide în subsol au provocat numeroase cutremure în Statele Unite, afirmă oamenii de ştiinţă, în trei studii publicate în prestigioasa revistă Nature.
Majoritatea acestor cutremure au fost mici, dar unele au depăşit magnitudinea 5.0. Între acestea, oamenii de ştiinţă includ seismul de 5,6 care a afectat Oklahoma in 6 noiembrie 2011, spune William Ellsworth, seismolog la US Geological Survey din Menlo Park, California, autorul unuia dintre aceste studii.
Acesta spune că numărul anual de cutremure cu magnitudinea mai mare sau egala cu 3,0 din estul şi centrul Statelor Unite a crescut de aproape zece ori în ultimii zece ani – de la o medie de 21 pe an in perioada 1967 – 2000 la un maxim de 188 in 2011. Un al doilea studiu, condus de Nicholas van der Elst, seismolog la Lamont-Doherty Earth Observatory, arată că cel puţin jumătate dintre cutremurele cu magnitudinea mai mare sau egală cu 4,5 care s-au produs în Statele Unite în ultimii zece ani au fost localizate în apropierea zonelor de injecţii de fluide.
Ellsworth banuieşte că aceste activităţi au modificat tensiunile din zonele sensibile la cutremure prin creşterea presiunii fluidelor în porii rocilor subterane. Astfel, fluidele injectate lubrifiază fisurile şi majorează riscul de mişcări tectonice.
Studii anterioare au făcut o legatură între fracturarea hidraulică, sau fracking, şi cutremure. Dar Ellsworth spune că această controversată tehnică – care foloseşte fluide sub presiune mare pentru a sparge rocile şi a elibera astfel gazele – nu a produs niciodată cutremure mai mari de 3,6. În opinia sa, nu tehnica în sine, cât evacuarea apelor uzate provenite din procedeu prin reinjectarea în rocile adiacente a condus la creşterea numărului de cutremure importante.
Articolul complet poate fi citit AICI.
Sursa: HotNews.ro
Leave a Reply