După cum știți pe teritoriul comunei Bălăbănești, la granița cu județul Vaslui, există o haltă(fosta gară Bălăbănești) unde autotrenurile T.F.G. opresc zilnic pentru a-și întâmpina pasagerii. Din păcate respectivul punct de oprire este situat la o distanță semnificativă pentru locuitorii comunei din cele trei sate (face excepție micuța comunitate din zona gării), fapt ce conduce de cele mai multe ori la utilizarea microbuzelor și autoturismelor personale în detrimentul transportului pe cale ferată. O soluție înteligentă ce ar diminua acest inconvenient a venit din partea lungeștenilor care doresc ca autoritățile comunale să mai amenajeze o haltă în apropierea vetrei satului lor. Ar fi o soluție utilă și practică pentru locuitorii Lungeștiului deoarece ar ajunge mai rapid la Bârlad, Berești, Tg. Bujor și Galați economisind timp și bani. Mai mult, ar fi o a doua poartă feroviară de acces în comună ceea ce ar aduce un plus de trafic și de imagine localității noastre.
Sperăm ca autoritățile să dea dovadă de înțelepciune ca acest proiect să se materializeze astfel încât lungeștenii să beneficieze de serviciile de transport feroviar fără a mai fi nevoiți să parcurgă cu căruța distanța până la halta Docăneasa. Acest miniproiect a fost prezentat și de cotidianul Viața Liberă Galați în luna ianuarie, anul curent, articol pe care-l republicăm mai jos.
echipa xpressbalabanesti
Emoţii la Lungeşti. Trei sate vor halte
„Scăpăm de mersul pe jos, prin viscole, până la Docăneasa” *
Semnalăm disponibilitatea S.C. Transferoviar Grup S.A. (TFG), cu sediul în Cluj-Napoca, de a mări numărul punctelor de oprire a trenurilor sale de-a lungul secţiei 703 Galaţi-Bârlad, recent închiriată, pentru doi ani, cu tot cu liniile secundare şi clădiri, de la Regionala CFR Galaţi.
Luate în considerare, cererile locuitorilor din satele Tămăoani, Umbrăreşti şi Lungeşti se află în atenţia conducerii firmei transilvănene amintite. Deja s-a discutat, în acest sens, cu reprezentanţii primăriilor din comunele/oraşul de care aparţin Tămăoanii, Umbrăreştiul şi Lungeştii, pentru obţinerea de avize şi garanţii că înfiinţarea unor asemenea mini-halte în câmp deschis are justificare, inclusiv economică.
Cazul locuitorilor din Lungeşti: prin oprirea automotoarelor TFG în dreptului satului lor, vor fi scutiţi de mersul pe jos sau în căruţe până la Docăneasa, prin viscole, ploi şi pe caniculă.
Opinia unui vârstnic: „Dacă TFG-ul va accepta să facă punct de oprire la Lungeşti, această mare uşurare pentru cei care nu avem maşini dar trebuie să ne deplasăm la Bârlad şi spre Galaţi, va echivala cu beneficiile aduse satului nostru de electrificare”.
Autor:Ion Trif Pleşa / 5 ianuarie 2011
Sursa: Viața Liberă Galați
Leave a Reply