Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că autorităţile intenţionează să introducă un impozit (pachet de amenzi mai pe înţelesul tuturor) pentru terenurile agricole nelucrate.
În presa centrală se vehiculează, de ceva vreme, următoarele tarife:
200 lei/ha pentru primul an
300 lei/ha pentru al doilea an
400 lei/ha pentru al treilea an
Dacă legea intră în vigoare, în această primăvară, inspectorii direcţiilor agricole ar putea să înceapă să împartă amenzi. Prin colectarea acestor amenzi, Guvernul USL, va avea mai mulţi bani pentru tinerii fermieri afirmă unii din reprezentanţii acestei instituţii.
Ministrul Finanţelor a identificat deja şi o parte din vinovaţii celor care nu-şi muncesc terenurile. În opinia domniei sale “sunt foarte multe persoane care locuiesc în străinătate şi care nu-şi lucrează terenurile din România“! (sursa www.jurnal.ro)
Actualul Ministru de Finanţe nu a oferit nici o statistică şi nici nu a specificat nimic de preţurile ridicate la combustibili, maşini şi utilaje agricole; de lipsa unei strategii eficiente de protejare a producătorilor autohtoni; de hoţii şi samsarii din pieţe, târguri şi sate; de concurenţa neloială a produselor din import, de TVA-ul extrem de mare etc.
Cine va profita direct de această lege?
Ei bine în mare parte corporaţiile, străinii şi bandiţii autohtoni care abia aşteaptă ca şi ultimul milion de hectare să fie înhăţat din mâna oamenilor necăjiţi din România pe te miri ce! Versiunea cu Diaspora “care nu-şi lucrează terenurile din România” este doar o manipulare ieftină deoarece majoritatea terenurilor nelucrate nu cred să fie în proprietatea românilor plecaţi!
Cum îşi pot pierde ţăranii nevoiaşi, tineri sau bătrâni, terenurile dacă noua lege promisă nu-i va ocoli?
Datoriile se vor aduna ca la întreţinere iar nevoiaşul trebuie să-şi înstrăineze în doi-trei ani proprietatea pentru că, pe lângă impozitele curente care nu sunt neglijabile comparativ cu veniturile, dacă nu ai utilaje, bani şi sănătate să-ţi lucrezi terenul vin inspectorii cu taxa de pârloagă.
Referitor la Diasporă, diversiunea d-lui Ministru de Finanţe este, după cum afirmam mai sus, una evidentă. Domnia sa a declarat că se va întocmi o evidenţiere separată şi anume, una pentru Diaspora care nu-şi munceşte terenurile avute în proprietate în România, şi alta pentru persoanele în vârstă care nu-şi pot munci terenul deoarece au venituri extrem de mici!
“Noi am reglementat acum, şi nu ascund faptul acesta, impozitarea terenurilor nelucrate, pentru că sunt foarte multe astfel de terenuri care au rămas nelucrate fiindcă persoanele care le deţin sunt plecate în străinătate sau sunt în vârstă. Aşadar, neavând o evidenţă clară a acestor terenuri, nu puteam să stabilim un impozit, mai ales pentru persoanele în vârstă care au pensii foarte mici”, a spus ministrul Finanţelor. (sursa www.jurnal.ro)
Dacă aşa stau lucrurile, stimate domnule Ministru de Finanţe, mai mult de 95% din pensiile persoanelor în vârstă din mediul rural sunt de mizerie, nici măcar de medicamente şi tratamente nu au bani săracii bătrâni! Îi veţi impozita sau penaliza? Dar cu terenurile celor cu domiciliul stabil în mediul rural din România care au unu, doi, trei copii minori de întreţinut şi care nu au bani de arat, discuit, irigat, seminţe şi utilaje ce veţi face? În loc să-i încurajaţi şi să-i ajutaţi dvs îi amendaţi şi ameninţaţi cu noi impozite pentru că nu au venituri să-şi muncească terenurile!
Ţăranii, nu şi-ar lăsa pământul pârloagă dacă costurile şi munca depusă nu ar depăşi cu mult profitul scos la hectar! Fiind întâiul om de finanţe al ţării ar trebui să ştiţi acest lucru şi să înlăturaţi cauzele, nu să sancţionaţi efectele acestei situaţii nedorite de nimeni.
Cum din 2014 străinii pot cumpăra pământ în România, prevedere stipulată în tratatul de aderare al țării noastre la UE, iar preţul este extrem de convenabil comparativ cu media UE şi calitatea excelentă, nu-i exclus ca noua lege să fie adoptată exact când trebuie ştiindu-se faptul că oamenii în vârstă nu renunţă atât de uşor la glia strămoşească.
Cu siguranţă vom vedea efectele acestei legi în următorii ani, dar, tare mă tem că tinerii fermieri români nu vor obţine suportul financiar promis sau alte beneficii de pe urma acestei iniţiative legislative.
Autor: Florin Munteanu
ioan balaban says
Ar foarte bine sa fie aceasta lege ca sa-i sature dracul pe unii ca au fost in stare sa ia tot pamantul si sa il tina parloaga numai saia banii.