De la lovitura de stat din 89 au trecut trei decenii, … și tot de atunci, “patrulează” noaptea prin satele comunei câțiva guarzi! Astăzi mai sunt doar trei la datorie: guardul de Bălăbănești fiind cazat pe perioada nopții în Primărie, guardul de Lungești și guardul de Bursucani, ultimii doi făcând numai teren și evident un pic de strajă nocturnă, .. pe la casele lor! După cum puteți constata apare deja o discriminare pe care Avocata Poporului ar sancționa-o dacă ar ști! Acești trei guarzi permanenți sunt continuatorii celebrilor guarzi “Buru” ce apărau odată, cu securea din dotare, CAP-ul, magazia și lanurile cooperativei de proprii muncitori! Au fost la datorie cât a fost Ceaușescu în viață! Câteva luni mai tîrziu, când s-au împărțit vacile CAP-ului oamenilor din sat, săracele bovine erau numai piele și os. Dispăruseră furajele și cerealele din magazii iar bietele patrupede erau abandonate prin grajduri! Guarzii dispăruseră și ei cu șef cu tot. Greu ieșeau din propriile curți! La Bălăbănești a fost mai bine… nu am distrus tot! La Lungești au plecat cu foile de azbest cancerigen în cârcă! Nu a mai rămas nimic. Fiecare vroia un suvenir. Începea marele jaf post-lovitură de stat și apăreau primele semne ale originalei noastre democrații!
În primii 10 ani, și mai ales în ultimii cinci din primii zece, după succesul interceptării unei nave extraterestre (Cerțești – vara anului 1996) de către șeful de post și un guard local, primarul Bălăbăneștiului, vazând probabil isprava colegului din comuna respectivă, a decis să aibă și el o echipă permanentă de guarzi care să identifice eventualele anomalii nocturne. Astfel au apărut pe raza comunei guarzii voluntari, prima etapă în impunerea celor permanenți – un deceniu mai târziu! Dacă aveai domiciliul în comună și nu aveai parale să-ți plătești taxa de pază, ilegală încă din acele vremuri, te salvai devenind guard voluntar. Erai bătrân și nu te țineau picioarele să-ți faci tura, angajai, pe două sute de grame – cu mâncarea ta, un guard de ocazie și problema era rezolvată! Aceeași organizare simplă și eficientă era și la vaci. Când satul nu avea văcar(cowboy), oamenii mergeau cu bovinele pe câmp prin rotație! Sistemul îl știu de la unchiul meu, Dumnezeu să-l ierte, el fiind guard particular la Râpa Popii, păzea porumbul de mistreți și guard voluntar la Primărie când îi venea rândul. Cum era în misiune?! Simplu. Făcea prezența la Primărie, apoi traversa strada (pe atunci Primăria nu era-n capătul satului, era lângă Poștă) la una mică cu băieții, trecea puntea și-și încheia tura într-o cârciumă de pe Deal cu Marcelino colegul de echipă – la un șah, rebus sau depănat amintiri. În fine, fiecare cu slăbiciunile și pasiunile lui.
Zece ani mai târziu, mai precis în 2003 stupoare – extratereștrii revin în zonă! … pupezenii semnalează și ei apariția unor lumini misterioase la marginea pădurii Aciua. Vin specialiștii de la ASFAN și măsoară nivelul de radiații. Nimic anormal! Apar câteva declarații ale localnicilor extrem de serioase. Bălăbăneștiul urmărește cu deosebită îngrijoare aceste fenomene paranormale! Apar și primii guarzi permaneți în comună, angajați cu contract de muncă pe salarii care astăzi ajung la 2800 lei fiecare!
Remunerați destul de bine, guarzii noștri aduc siguranța în casele noastre (locuite sau abandonate) prin prezența lor extrem de discretă pe străzi și pe coclauri! Guarzii noștri lucrează sub acoperire, nu induc frică, nu au bastoane, uniforme, arme, nu dau amenzi(nu au nici pixuri în dotare), nu caută nici dispăruți! Prin simpla lor existența în conștiința noastră colectivă îndepărtează frica și țin hoții și extratereștrii departe de proprietățile noastre luxoase! Evident pentru suma de 50 de lei pe an de gospodărie.
Dacă vizitele extratereștrilor în zona noastră nu pot fi puse la îndoială, rămâne să stabilim dacă taxa de pază este legală sau nu și cât de eficienți sunt guarzii noștri ținând cont că în Consiliul Local părerile sunt împărțite.
Avocata Poporului ne lămurește mai bine și afirmă faptul că taxa de pază “poate fi instituită prin hotărâre a consiliului local, însă pe baza unui plan de pază a comunei, care să prevadă asigurarea pazei tuturor bunurilor cetățenilor (inclusiv terenuri, mijloace de transport), nu doar a unora dintre ele (clădiri/ construcții) și fără a se face distincție/ discriminare în funcție de sex și vârstă, respectiv după cum bunul aparține unei persoane fizice de sex masculin sau feminin, și cu vârsta cuprinsă între 18 si 65 ani“.
Prin urmare, fără un plan de pază a comunei și ținând cont de faptul că guardul de Bălăbănești deservește doar Primăria din capătul satului INSTITUIREA taxei de pază în sat este nelegală! Plătim salarii unor consăteni pentru niște servicii de care nu beneficiem! Dar au beneficiat și beneficiază alții din plin… la vot și nu numai!
Note.
Evenimente Cerțești, 1996 – http://www.asfan.ro/cazul_certesti.htm
Evenimente Pupezeni, 2003 – http://www.asfan.ro/pupezeni.htm
Avocata Poporului – https://e-juridic.manager.ro/articole/proprietarul-unui-imobil-nelocuit-nu-plateste-taxe-de-gunoi-psi-si-paza-25836.html
Text: Florin Munteanu
Leave a Reply