Ediția a VII-a a Concursului Național de Poezie, Proză, Teatru, Epigrame și Plastică “Dor de Dor” a adunat laolaltă creatori din toată țara, iar operele cele mai alese au fost înmănuncheate în Antologia “Dor de Dor Ipotești – 2012”, tipărită la Editura Mușatinia din Roman. Concursul, a cărui temă a fost Universul satului românesc, a fost coordonat de scriitorul Marin Toma, fondatorul și editorul revistei literare “Dor de Dor”.
“Spiritul spațiului rural, al basmelor și poveștilor copilăriei noastre, al tradițiilor românești autentice se regăsește în versurile poeților și în scriitura prozatorilor de astăzi, fiind definitorii pentru prezenta Antologie.” “Satul este elementul sacralității românești și ca un ultim avanpost împotriva mondializării se cere păstrat cu tot ceea ce are definitoriu și arhetipal pentru pecetea neamului românesc.Distinșii creatori prezenți în Antologia scriitorului Marin Toma trăiesc în lumea satului, visează acolo, își țes poveștile în furcile și caierele bunicilor noastre iar cântările, în ecourile văilor de munte.”
Prefață – Emilia Ţuţuianu Dospinescu
“Antologia Dor de Dor 2012 este cuprinzătoare, conținând 436 de pagini, dar în același timp variată, atât ca genuri literare liric, epic, dramatic – cât și ca trăiri existențiale, dezvăluind cititorilor candoarea sufletească a oamenilor de odinioară, nostalgia vremurilor copilăriei, vremuri din care apar portretele părinților, ale bunicilor sau ale altor oameni din imediata apropiere, toți cu limbajul lor specific moldovenesc, lăsând impresia unei vieți cu iz patriarhal, izvorâtoare de bucurie și pace sufletească. Uneori apare voluptatea durerii, ca la Eminescu sau e descrisă nemurirea din ochii albaștri ai unei fete, iubirea neîmplinită, iubirea care rămâne, care dăinuie și dincolo de moarte. Descrierea iubirii este asociată, ca la romantici, cu descrierea naturii sau a elementelor cosmice. Nu lipsesc nici referirile la sensul omului în univers, la liberul arbitru, la nimicnicia umană, prin comparație cu infinitatea cosmică sau la reîntruparea repetată a omului în lume, la dorința de a avea o viziune mai amplă asupra vieții. Poeții au o adevărată foame de cuvânt, din dorința de a se cunoaște pe ei înșiși. Singura izbăvire a omului este credința. “
Postfață – Olga Alexandra Diaconu, membru USR
Gălățeni prezenți în această antologie, creatori deja consacrați sau pe cale de a deveni cunoscuți: Poezie – Paul Cioriciu ( Pseudonim: Paul Sân-Petru), Aura Istrate, Ionuț Mihnea, Tatiana Scurtu-Munteanu, Georgeta Muscă-Oană, Petre Rău. Proză – Cristu Georgi, Denisa Lepădatu.
Leave a Reply